12 °C Budapest

Brutális a hiány ebben a szakmában: mi lenne a megoldás?

2017. április 7. 17:31

Az asztolos is egyre égetőbb hiányszakma Magyarországon, igaz, a probléma még 8-10 évvel ezelőtt kezdődött. Annak ellenére nem népszerű a faipari karrier, hogy jól jövedelmező szakmáról van szó.

A szakképzett munkaerő hiánya évtizedes probléma a fa- és bútoripar területén, és mára égetővé vált. A bútorgyártásban mindig is lesz olyan, nagy szaktudást igénylő munkafolyamat, amelyet nem lehet automatizálni, vagyis amely csak hagyományos manufakturális módszerrel, kézi munkával oldható meg. Az asztalos-, kárpitos- és varrómesterséget magas szinten művelő szakemberek kiöregedtek, nyugdíjba mennek, az utánpótlás nem megfelelő mértékű.

A fiatalok körében annak ellenére nem népszerűek a faipari szakmák, hogy kimondottan jól jövedelmeznek, és változatos szakmai kihívásokat kínálnak.

Ezek nem szalagmunkák, sok örömet nyújtanak, és a szó legnemesebb értelmében igazi hivatássá tudnak válni. Akit valaha megérintett a fával való kétkezi munka szépsége, az egy életre megszereti azt.

A Wood Like stand látványos workshopjain középiskolások tartottak folyamatos szakmai bemutatókat, így vonzva be a szemlélődő közönséget a műhelyek és a kétkezi alkotás világába. Az érdeklődők bekapcsolódhattak a konkrét munkába, és alkotásaikat haza is vihették. A szintén folyamatos WorldSkills bemutató show-k alkalmával a nemzetközi sikereket elért diákok szaktudásából is ízelítőt kaptak. Mindemellett a fővárosi szakgimnáziumok vizsgamunkáit is megcsodálhatta a nagyközönség egy mini tárlat keretében. Az iskolák tanárai és diákjai szívesen meséltek konkrét tapasztalataikról, s a fához fűződő szenvedélyükről.

A hazai bútoripar jövőjét tekintve komoly aggodalommal tölt el, hogy 10 éven belül a szakemberek száma 30 százalékkal fog csökkenni

 - mondta Wilheim Gábor, a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség (Bútorszövetség) elnöke a Construmán. Ez vagy azért következik be, mert a szakmunkások pályaelhagyókká lesznek, elszívják őket a nagyobb fejlődési potenciállal rendelkező és jobban támogatott ágazatok (például az autóipar), vagy - különösen a dunántúli területekről - átigazolnak Ausztriába, Szlovéniába. Esetleg éppen azért nem lesz munkáskéz, mert a nagy tudású, idős szakmunkások nyugdíjba mennek. És akkor még a szürkegazdaságot nem is említettem.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A folyamat 8-10 éve kezdődött, tapasztalataim szerint 100 emberből 20 marad a faiparban

 - tette hozzá a szakember. Asztalosból, kárpitosból, szabászból és varróból gyakorlatilag bármennyi szakembert fel tudna szívni az ágazat. Amit kínálunk a fiatal munkavállalóknak, a hosszú távú jövő. A bútoriparban számos olyan munkafolyamat van, amelyet nem lehet automatizálni, és magas szintű kézműves tudást igényel. Másodszor: igazán változatos munkát, hiszen nem futószalag mellett kell dolgozni, naponta többféle bútortípust gyártunk. Harmadszor: versenyképes fizetést, mivel egy jó kárpitos nálunk akár nettó 300 ezer forintot is meg tud keresni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem