13 °C Budapest
6 tipp, amitől a te önéletrajzod lesz a nyerő

6 tipp, amitől a te önéletrajzod lesz a nyerő

2016. november 30. 18:03

Egy olyan önéletrajzot készíteni, ami egyből kitűnik a tömegből, nem is olyan egyszerű feladat. Egy toborzási folyamat során előfordulhat, hogy vannak nálad képzettebb, tapasztaltabb jelentkezők, ezért nagyon fontos, hogy az önéletrajzod elkészítésével ne magát az állást, hanem az első interjún való részvételt célozd meg.

A Hays toborzással és kiválasztással foglalkozó cég szakembereinek 6 tanácsa a hatásos önéletrajzért az alábbiak:

1. Személyes adatok

Az elérhetőségek mellé tanácsos egy rövid személyes ismertetőt írni, ami tartalmazza a főbb készségeid és ambícióid. Nagy valószínűséggel ez az első pont, amit megnéznek majd, ezért érdemes tömören összefoglalni az addig elért sikereidet.

2. Munkaköri leíráshoz igazítás

Próbálj meg olyan mellékneveket használni, amik a pozíció leírásában is szerepelnek. Arra törekedj, hogy az elvárt készségeket valamilyen formában tüntesd fel az önéletrajzodban.

3. Közhelyek kerülése

Ne feledd, hogy a munkáltatókat a kézzelfogható teljesítmények érdeklik, nem csak egy rakás túlhasznált melléknév. Nem elég csak leírni, hogy hatékony, lojális és jó csapatjátékos vagy, hanem ezeket mind alá kell támasztanod tényekkel.

4. Sikereid alátámasztása

Amikor a teljesítményről van szó, ne feledd, hogy a munkáltatókat a konkrétumok és a számok érdeklik. Hogyha a sikereidet konkrét tényekkel és számokkal tudod erősíteni - például mennyi bevételt hoztál a cég számára vagy mennyivel növelted a cég a beruházásait - akkor mindenképpen tedd meg.

5. Állj bele a dolgokba

Ne feledd, hogy te éppen próbálod eladni magad. Használj olyan kifejezéseket, mint a "részt vettem" vagy "támogattam", amik arra engednek következtetni, hogy inkább szemlélő voltál, mintsem felbujtó - a toborzók azonnal kiszűrik az ilyen dolgokat. Használj cselekvő igéket és légy határozott.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Néhány jó tanács: ne állíts olyan dolgokat, amik nem igazak, és ne ócsárold az előző kollégáidat vagy munkáltatódat - ez az egyik leggyakoribb oka a jelölt visszautasításának.

6. Tedd elérhetővé

Végül pedig a legnyilvánvalóbb, de mégis sokszor figyelmen kívül hagyott pont, hogy az önéletrajz legyen könnyen elérhető. Lehetőleg PDF formátumban készítsd el, így a HR szakember akadálytalanul meg tudja majd nyitni. Persze előtte ellenőrizd az elérhetőségeid helyességét!

A toborzók által legkedveltebbek az egyértelmű, világos és könnyen hozzáférhető önéletrajz. Ha a legfontosabb eredményeid köré építed az önéletrajzodat, amik egyértelműen a megpályázott pozícióra relevánsak, akkor minden esélyed meglehet arra, hogy a toborzás következő állomásához eljussál.

Címlapkép forrása: Getty Images Hungary

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20