Kitiltották falujából a nyomor vámszedőjét

MTI
2013. június 22. 16:00

Kamatostól kell visszafizetnie a kölcsönbe adott pénz után kért, aránytalanul magas kamatokat az idén januárban jogerősen egy év nyolc hónap börtönbüntetésre és 709 ezer forintos vagyonelkobzásra ítélt csökölyi uzsorásnak, akit mellékbüntetésként a bíróság két évre a falujából is kitiltott.

Az ügyészség közleménye szerint a benyújtott kereset alapján a bíróság semmisnek nyilvánította azon adásvételi szerződéseket, amelyek a korábban uzsora-bűncselekmény bűntette miatt elítélt csökölyi férfi és a büntetőeljárás sértettjei között jöttek létre, egyúttal a férfit az öt sértett részére 27 ezer forinttól 306 ezer forintig terjedő összegű tőke és kamatai megfizetésére kötelezte.

A polgári perben eljáró bíróság - egyezően a büntetőperben ítéletet hozó Kaposvári Törvényszékkel - megállapította, hogy az üzletszerűen kölcsönök nyújtásával és visszterhes szerződések megkötésével foglalkozó férfi - kihasználva a hozzá fordulók rászorultságát - olyan aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodásokat kötött, amelyek teljesítése az érintetteket és hozzátartozóikat további nélkülözésnek tették ki.

Noha a bíróság elé állított 44 éves férfi tagadta az ellene felhozott vádakat, a házkutatáskor a rendőrök megtaláltak nála egy noteszt, benne egy listát az adósokról, a kölcsönökről és az eladott árukról. E szerint a férfi rövid - egy hónapos - lejárattal, százszázalékos kamatra adott kölcsönt szociális segélyből élő helybelieknek, a hitelre eladott élelmiszerekre és italokra pedig kétszeres felárat számított fel.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem