13 °C Budapest

Tízből hét magyar biztosra veszi, hogy nem veszti el az állását

Pénzcentrum
2007. március 20. 10:31

Az aktívan dolgozó európaiak közül 84 százalék biztos abban, hogy képes lesz megtartani munkahelyét az elkövetkezendő hónapokban. Ez három százalékpontos növekedést jelent a 2004 novemberében mért adatokhoz képest - áll a TNS kutatócég legújabb Eurobarometer tanulmányában. Magyarországon a válaszadók mintegy 70 százaléka biztos abban, hogy a közeljövőben is megőrizheti állását. A környező országokban is hasonló adatok voltak tapasztalhatók, bár a szlovák válaszadók jóval negatívabb képet festettek (csak 49 százalékuk érzi biztosnak állását).

A 25 tagállamban, a megkérdezéskor még csatlakozásra váró két országban (Bulgária, Románia), a második körben csatlakozó államokban, valamint a ciprusi török közösségben mintegy 30,000 főt megszólaltató felmérés szerint a stabilitás-ra vonatkozó pesszimizmus 13 százalékra esett vissza, amely 2004 novemberéhez képest 4 százalékpontos csökkenést jelent.

Az országok szintjén, az aktuális állás közeljövőben történő megőrzésébe vetett bizalom szintje Svédországban (92 százalék), Belgiumban (91 százalék), Auszt-riában (91 százalék), az Egyesült Királyságban (90 százalék), Luxemburgban (90 százalék), Dániában (90 százalék) és a Cseh Köztársaságban (90 százalék) kiemelkedő.

Mindössze hat uniós országban volt 80 százaléknál alacsonyabb a bizalmi index: Görögországban (78 százalék), Franciaországban (78 százalék), Litvániában (73 százalék), Lengyelországban (71 százalék), Magyarországon (68 százalék) és Szlovákiában (49 százalék). Románia (69 százalék), Bulgária (68 százalék) és Törökország (60 százalék) is e határ alatt található.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Érdekes módon bár mind Lengyelország, mind Szlovákia - a legnagyobb mun-kanélküliséggel küzdő két ország - a lista végén található, a két országban mért számadatok nagyban különböznek egymástól. A lengyelek bizakodóbbak a szlo-vákoknál és bizalmi indexük is emelkedett valamelyest (2004 novembere óta két százalékponttal), míg Szlovákiában a bizalom kismértékben (két százalékponttal) esett. Európában kivételes módon a szlovákok továbbra is megosztottnak számí-tanak ebben a kérdésben, és a megkérdezettek 49 százaléka bizakodó, míg 42 százalékuk nem az.

A bizalmi index növekedése különösen szembetűnő Litvánia (73 százalék, 13 százalékpontos növekedés után) és Lettország (87 százalék, 12 százalékpontos emelkedés) esetében. Ezzel szemben Luxemburgban, ahol a munkahely tekinte-tében bizakodó lakosok aránya továbbra is magas (90 százalék), az adatok hét százalékpontos esést mutatnak 2004 ősze óta.

Marita Carballo, a TNS Polling & Social globális vezetője így nyilatkozott az eredményekről: "Reményt keltő, hogy az európai lakosok munkájuk megtartásá-ba vetett bizalma az elmúlt két évben nőtt. Míg a régi tagországokban általában nagyobb mértékű bizakodás tapasztalható, néhány új tagállam - például a Cseh Köztársaság, Lettország és Ciprus - is bővelkedett az optimista válaszokban. Ezzel szemben a francia, portugál és görög polgárok még mindig kevésbé derű-látók. A munkanélküliség kétségkívül nagyon fontos kérdés az európaiak számá-ra és a munkahely stabilitására vonatkozó bizalmi index javulását az európai gazdaság jó teljesítményének jeleként kell értékelni."

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20