Tízből hét magyar biztosra veszi, hogy nem veszti el az állását

Pénzcentrum
2007. március 20. 10:31

Az aktívan dolgozó európaiak közül 84 százalék biztos abban, hogy képes lesz megtartani munkahelyét az elkövetkezendő hónapokban. Ez három százalékpontos növekedést jelent a 2004 novemberében mért adatokhoz képest - áll a TNS kutatócég legújabb Eurobarometer tanulmányában. Magyarországon a válaszadók mintegy 70 százaléka biztos abban, hogy a közeljövőben is megőrizheti állását. A környező országokban is hasonló adatok voltak tapasztalhatók, bár a szlovák válaszadók jóval negatívabb képet festettek (csak 49 százalékuk érzi biztosnak állását).

A 25 tagállamban, a megkérdezéskor még csatlakozásra váró két országban (Bulgária, Románia), a második körben csatlakozó államokban, valamint a ciprusi török közösségben mintegy 30,000 főt megszólaltató felmérés szerint a stabilitás-ra vonatkozó pesszimizmus 13 százalékra esett vissza, amely 2004 novemberéhez képest 4 százalékpontos csökkenést jelent.

Az országok szintjén, az aktuális állás közeljövőben történő megőrzésébe vetett bizalom szintje Svédországban (92 százalék), Belgiumban (91 százalék), Auszt-riában (91 százalék), az Egyesült Királyságban (90 százalék), Luxemburgban (90 százalék), Dániában (90 százalék) és a Cseh Köztársaságban (90 százalék) kiemelkedő.

Mindössze hat uniós országban volt 80 százaléknál alacsonyabb a bizalmi index: Görögországban (78 százalék), Franciaországban (78 százalék), Litvániában (73 százalék), Lengyelországban (71 százalék), Magyarországon (68 százalék) és Szlovákiában (49 százalék). Románia (69 százalék), Bulgária (68 százalék) és Törökország (60 százalék) is e határ alatt található.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Érdekes módon bár mind Lengyelország, mind Szlovákia - a legnagyobb mun-kanélküliséggel küzdő két ország - a lista végén található, a két országban mért számadatok nagyban különböznek egymástól. A lengyelek bizakodóbbak a szlo-vákoknál és bizalmi indexük is emelkedett valamelyest (2004 novembere óta két százalékponttal), míg Szlovákiában a bizalom kismértékben (két százalékponttal) esett. Európában kivételes módon a szlovákok továbbra is megosztottnak számí-tanak ebben a kérdésben, és a megkérdezettek 49 százaléka bizakodó, míg 42 százalékuk nem az.

A bizalmi index növekedése különösen szembetűnő Litvánia (73 százalék, 13 százalékpontos növekedés után) és Lettország (87 százalék, 12 százalékpontos emelkedés) esetében. Ezzel szemben Luxemburgban, ahol a munkahely tekinte-tében bizakodó lakosok aránya továbbra is magas (90 százalék), az adatok hét százalékpontos esést mutatnak 2004 ősze óta.

Marita Carballo, a TNS Polling & Social globális vezetője így nyilatkozott az eredményekről: "Reményt keltő, hogy az európai lakosok munkájuk megtartásá-ba vetett bizalma az elmúlt két évben nőtt. Míg a régi tagországokban általában nagyobb mértékű bizakodás tapasztalható, néhány új tagállam - például a Cseh Köztársaság, Lettország és Ciprus - is bővelkedett az optimista válaszokban. Ezzel szemben a francia, portugál és görög polgárok még mindig kevésbé derű-látók. A munkanélküliség kétségkívül nagyon fontos kérdés az európaiak számá-ra és a munkahely stabilitására vonatkozó bizalmi index javulását az európai gazdaság jó teljesítményének jeleként kell értékelni."

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?