13 °C Budapest

A forintnak gyengülni kell - londoni pletykák

Pénzcentrum
2006. március 9. 11:00

Érezhető gyengülést mutatott az utóbbi napokban a forint és a legtöbb konvergáló illetve feltörekvő piaci ország devizája az utóbbi néhány hétben. A forint kb. 3%-kal, a zloty 4%-kal, a török líra 3.5%-kal gyengült. Az amerikai 10 éves államkötvény hozama a 4.8%-os szintet ostromolja, a piacok egyre inkább készülnek a globális likviditás szűkülésére. Egyes piaci szereplők további jelentős negatív reakciókat várnak a feltörekvő piacokon, míg mások szerint a mostani kisebb pánikhullám hamar korrigálódhat, a 3 nagy jegybank (FED, EKB, BoJ) monetáris szigorítása egyáltalán nem lesz drámai mértékű. Felmerül a kérdés, hogy amit a forint- és a magyar állampapírpiacon láthatunk, az csupán ennek a folyamatnak a része, vagy más mozgatórugók is lehetnek.

A forintnak gyengülni kell: két forgatókönvy

A forintnak gyengülnie kell - állítja Heim Péter az Aegon Alapkezelő Rt. vezérigazgatója. A hazai deviza gyengülése nem csak globális folyamatokhoz kapcsolható, de a magyar gazdaság illetve gazdaságpolitika sajátosságaihoz is. A közeljövő vonatkozásában Heim két forgatókönyvet lát reálisnak, mindkét feltételezés egyik fő jelensége a forint gyengülése.

Új sáv lesz?

Az első forgatókönyv szerint a gazdaságpolitika részéről egy mesterséges beavatkozás is elképzelhető az árfolyam gyengítésére majd stabilizálására. Heim úgy tudja, hogy nagyobb piaci szereplőknél a pletyka az, hogy a választások után egy szocialista vagy ilyen többségű kormány a mostani árfolyamnál kb. 10%-kal gyengébben egy szűkebb sávban rögzítené a forint árfolyamát. Egy ilyen mértékű árfolyamgyengülésnek természetesen inflációs hatásai lennének. A magasabb infláció és egy fűnyíróelv-szerű leépítés az államigazgatásban segítene a költségvetési hiány átmeneti csökkentésében (ismerős megoldás). Az infláció elérhetné az 5%-ot. Az állampapírpiacon a hozamok átmenetileg emelkednének, de a forwardok oldaláról hamar a reálkamat csökkenésére lehetne számítani. Ezután a magyar gazdaság egy alacsonyabb növekedési potenciál mellett fejlődhetne tovább, a gazdaság teljesítménye nagymértékben függene az EU pénzektől. A szakember ezt a 90-es évek végi görög példához tudná hasonlítani.

Reformok, mérsékeltebb "carry"

A másik forgatókönyv szerint a forint viszonylag folyamatosan gyengülne. Az új kormány reformlépéseket tenne, melyhez az MNB kamatcsökkentésekkel "asszisztálna". Az alacsonyabb hozamok miatt a forinteszközök vonzereje a jobb fundamentumok ellenére is kisebb lenne, ami a forintkeresletet csökkentené, az árfolyam gyengülne. A reformok eredményeként a magyar gazdaság hosszú távú teljesítménye javulhatna, ami 1-2 éven belül az árfolyam visszaerősödését hozhatná.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kamatemelés vagy intervenció?

eurhufcomp
eurhufcomp

Ami tehát látszik, hogy a forintnak mindkét forgatókönyv szerint gyengülnie kell rövid távon. Ezt indokolják a fundamentumok is. A piaci hozamok alakulásából is látszik, hogy a befektetők nem várnak jelentősebb kamatemeléseket rövid távon a jegybanktól, a 3 hónapos hozamszint 6% körül alakul. Korrekció (30-40 bp) inkább a távolabbi lejáratoknál látszik a bizonytalanságok miatt. Látható tehát, hogy jelen esetben az árfolyamra nehezedő nyomás egyelőre nagyobbnak tűnik mint ami a hozamokon van -véli Heim. A jegybankon látszik, hogy nem akar kamatot emelni. Ami szóba jöhet az a direkt intervenció az árfolyamgyengülés megállítására, de Heim szerint 280-285 alatt erre komoly esély nincs. Mivel a gyengülés fundamentális okokra is visszavezethető, ezért egy korábbi direkt árfolyambeavatkozás csak olaj lenne a tűzre.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem