6 °C Budapest

A forintnak gyengülni kell - londoni pletykák

Pénzcentrum
2006. március 9. 11:00

Érezhető gyengülést mutatott az utóbbi napokban a forint és a legtöbb konvergáló illetve feltörekvő piaci ország devizája az utóbbi néhány hétben. A forint kb. 3%-kal, a zloty 4%-kal, a török líra 3.5%-kal gyengült. Az amerikai 10 éves államkötvény hozama a 4.8%-os szintet ostromolja, a piacok egyre inkább készülnek a globális likviditás szűkülésére. Egyes piaci szereplők további jelentős negatív reakciókat várnak a feltörekvő piacokon, míg mások szerint a mostani kisebb pánikhullám hamar korrigálódhat, a 3 nagy jegybank (FED, EKB, BoJ) monetáris szigorítása egyáltalán nem lesz drámai mértékű. Felmerül a kérdés, hogy amit a forint- és a magyar állampapírpiacon láthatunk, az csupán ennek a folyamatnak a része, vagy más mozgatórugók is lehetnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A forintnak gyengülni kell: két forgatókönvy

A forintnak gyengülnie kell - állítja Heim Péter az Aegon Alapkezelő Rt. vezérigazgatója. A hazai deviza gyengülése nem csak globális folyamatokhoz kapcsolható, de a magyar gazdaság illetve gazdaságpolitika sajátosságaihoz is. A közeljövő vonatkozásában Heim két forgatókönyvet lát reálisnak, mindkét feltételezés egyik fő jelensége a forint gyengülése.

Új sáv lesz?

Az első forgatókönyv szerint a gazdaságpolitika részéről egy mesterséges beavatkozás is elképzelhető az árfolyam gyengítésére majd stabilizálására. Heim úgy tudja, hogy nagyobb piaci szereplőknél a pletyka az, hogy a választások után egy szocialista vagy ilyen többségű kormány a mostani árfolyamnál kb. 10%-kal gyengébben egy szűkebb sávban rögzítené a forint árfolyamát. Egy ilyen mértékű árfolyamgyengülésnek természetesen inflációs hatásai lennének. A magasabb infláció és egy fűnyíróelv-szerű leépítés az államigazgatásban segítene a költségvetési hiány átmeneti csökkentésében (ismerős megoldás). Az infláció elérhetné az 5%-ot. Az állampapírpiacon a hozamok átmenetileg emelkednének, de a forwardok oldaláról hamar a reálkamat csökkenésére lehetne számítani. Ezután a magyar gazdaság egy alacsonyabb növekedési potenciál mellett fejlődhetne tovább, a gazdaság teljesítménye nagymértékben függene az EU pénzektől. A szakember ezt a 90-es évek végi görög példához tudná hasonlítani.

Reformok, mérsékeltebb "carry"

A másik forgatókönyv szerint a forint viszonylag folyamatosan gyengülne. Az új kormány reformlépéseket tenne, melyhez az MNB kamatcsökkentésekkel "asszisztálna". Az alacsonyabb hozamok miatt a forinteszközök vonzereje a jobb fundamentumok ellenére is kisebb lenne, ami a forintkeresletet csökkentené, az árfolyam gyengülne. A reformok eredményeként a magyar gazdaság hosszú távú teljesítménye javulhatna, ami 1-2 éven belül az árfolyam visszaerősödését hozhatná.

Kamatemelés vagy intervenció?

eurhufcomp
eurhufcomp

Ami tehát látszik, hogy a forintnak mindkét forgatókönyv szerint gyengülnie kell rövid távon. Ezt indokolják a fundamentumok is. A piaci hozamok alakulásából is látszik, hogy a befektetők nem várnak jelentősebb kamatemeléseket rövid távon a jegybanktól, a 3 hónapos hozamszint 6% körül alakul. Korrekció (30-40 bp) inkább a távolabbi lejáratoknál látszik a bizonytalanságok miatt. Látható tehát, hogy jelen esetben az árfolyamra nehezedő nyomás egyelőre nagyobbnak tűnik mint ami a hozamokon van -véli Heim. A jegybankon látszik, hogy nem akar kamatot emelni. Ami szóba jöhet az a direkt intervenció az árfolyamgyengülés megállítására, de Heim szerint 280-285 alatt erre komoly esély nincs. Mivel a gyengülés fundamentális okokra is visszavezethető, ezért egy korábbi direkt árfolyambeavatkozás csak olaj lenne a tűzre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?