16 °C Budapest

Leminősíthetik Magyarországot? - Egy londoni vélemény

Pénzcentrum
2005. október 20. 16:40

A napokban megjelent Magyarországgal foglalkozó Morgan Stanley elemzésben Oliver Weeks, a befektetési bank londoni szakértője hangsúlyosan foglalkozott a magyar devizaeladósodás állami és magánszektorbeli felfutásával és annak kockázataival. A június-augusztusi periódusban a háztartások által felvett új hitelek 79%-a volt deviza-alapú, ezen belül is túlnyomó részben svájci frank-alapú. A lakossági devizahitel-felvételi láz már kissé csillapodni látszik az áprilisi csúcsot jelentő 369%-ról (év/év): augusztusban már "csak" 270%-os volt az éves alapú növekedés. Weeks szerint a szeptemberi 750 millió eurós MOL kötvény-kibocsátással a magyar vállalati szektor elérhetett a devizaforrás-bevonási csúcsra, a trend hirtelen megfordulása pedig a forint árfolyamának stabilitását is komoly mértékben megrengetheti. Ennek irányába mutat az az egyre valószínűbb eset is, ha a Moody's leminősíti a forint-, illetve devizaadósságot.



A legutóbbi adatok szerint a lakossági fogyasztási hitelek 43%-a már deviza-alapú, ezen belül is 81%-ot képvisel a svájci frank. A jelzáloghiteleknél 16% a deviza-alapú, ebből 88% svájci frank-denominált. Az elemző szerint a lengyel példa azt vetíti előre, hogy a magyar devizahitelezés aránynövekedése még egy ideig tovább folytatódhat. Lengyelországban ugyanis a teljes háztartási hitelállományon belül 34%-os a deviza-arány, míg a jelzálog-kölcsönöknél ez 62%-ot tesz ki.

2005.10.18 08:00
Fordulat a devizahitelezésben: egy árfolyamsokk is kevés volt?

A magyar devizahitelezés - korábbiaknál lassabb ütemű - felfutását a szakértő a rövidtávú kamatok közötti különbséggel indokolja: míg egy CHF-alapú jelzálog-hitel kb. 3.5%-os, illetve egy fogyasztási hitel 7.9%-os kamattal felvehető, addig egy forintalapú hasonló termékért kb. 9, illetve 20.6%-os éves kamatterhet kell fizetni.

Érv a forint erősségének megmaradásával kapcsolatban

Bár csak november vége felé válik ismertté a jövő évi államháztartási hiányfinanszírozási szerkezet, de a benyújtott költségvetés alapján azzal lehet számolni, hogy a nettó devizakötvény-kibocsátás 578 milliárd forintra csökkenhet az idei 658 milliárdról, míg a forintfinanszírozás 997 milliárd forintra emelkedik az idei 433 milliárdról (772 mrd Ft kötvény, 225 DKJ, szemben az idei 430, illetve 3 milliárdos kibocsátásokkal). Az utóbbi időben az MNB fokozódó nyomást igyekszik kifejteni a kormányra, hogy az térjen vissza az elsősorban forint-alapú finanszírozásra. Mivel a kormány a devizában felvett hitelek jelentős részét az MNB-nél váltotta át forintra, így a külföldi forrásbevonás csak közvetetten és igen visszafogottan érintette a forint/euró árfolyamot (felduzzadt a jegybanki tartalék).

A Morgan Stanley elemzője szerint azonban az, hogy az MNB-nek egyre nagyobb sterilizációs költségei támadnak (azért, hogy semlegesítse a felvett összegek forintértékének piacra kerülését, elsősorban a kéthetes jegybanki betét segítségével) fokozatosan arra fogja kényszeríteni őt, hogy egyre inkább hagyja, hogy a deviza forintra konvertálása a piacra kerüljön (egyre nagyobb mennyiséget megjelentet a piacon). Ez a forint erősödésének irányába mutat.

Több tényező is van, ami a forint várható gyengülését vetíti előre. Az egyik az, hogy jövőre már várhatóan jóval kisebb intenzitású lesz a privatizáció, ami tehát csökkenő forintkeresletet generál majd a piacon (várhatóan az idei év végén befejeződik a Budapest Airport Rt. privatizációs folyamata).

A Morgan Stanley szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2006-ban a GDP 8.5%-át teheti ki az idei 9% körüli (valódi) deficit után. A szakértő figyelmeztet: a külföldi finanszírozásra való ilyen mértékű magyar rászorulás nem fenntartható, emeli a hosszú távú gazdasági növekedési, illetve a stabilitási kockázatokat. Egyelőre azonban még erős a külföldiek finanszírozási hajlama, ez azonban ha csökken, az egyre magasabb hozamszintet, illetve leértékelődő forintot eredményez majd.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Weeks szerint a 2010-es euró-bevezetési céldátum gyakorlatilag elúszott, ez azonban nem szabad, hogy bármiféle meglepetést is okozzon a piacon. Ennek ellenére megjegyzi, hogy egy viszonylag fontos horgony tűnt így el a magyar gazdasági folyamatok horizotnjáról. Ez tovább emelheti a hosszú oldali hozamokat (még meredekebb hozamgörbe), és növeli egy esetleges leminősítés valószínűségét. Ez a harmadik tényező, ami a forint leértékelődését vetíti előre.

2005.10.04 16:45
Megerősítette Magyarország forint-hitelminősítését az S&P - euró csak 2012 után (3.)

2005.09.28 10:23
Fitch: nem a céldátum számít a minősítésben

Bár az S&P a közelmúltban megerősítette a magyar forintban, illetve devizában denominált államadósság "A-" besorolását, ugyanakkor Weeks szerint túlságosan megelőlegezett bizalmat jelent a Moody's részéről a jelenleg érvényes minősítése (A1). Ez az S&P, illetve a Fitch besorolásánál két fokozottal magasabbnak felel meg (ld. a táblázatokat). A Moody's már közel 3 éve nem változott a besoroláson, mely "egyre inkább érik".

Az elemzés felhívja a figyelmet arra, hogy a magánnyugdíjpénztári korrekció elszámolása nélkül a magyar bruttó adósság 2004 végén már meghaladta a GDP 60%át, míg a bruttó külső adósságállomány a GDP 75%-át teszi ki és gyors ütemben emelkedik. A svájci frankban való eladósodás lehet, hogy költséges választásnak bizonyul - zárul sokatmondóan a Morgan Stanley elemzése.


HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem