Leminősíthetik Magyarországot? - Egy londoni vélemény

Pénzcentrum
2005. október 20. 16:40

A napokban megjelent Magyarországgal foglalkozó Morgan Stanley elemzésben Oliver Weeks, a befektetési bank londoni szakértője hangsúlyosan foglalkozott a magyar devizaeladósodás állami és magánszektorbeli felfutásával és annak kockázataival. A június-augusztusi periódusban a háztartások által felvett új hitelek 79%-a volt deviza-alapú, ezen belül is túlnyomó részben svájci frank-alapú. A lakossági devizahitel-felvételi láz már kissé csillapodni látszik az áprilisi csúcsot jelentő 369%-ról (év/év): augusztusban már "csak" 270%-os volt az éves alapú növekedés. Weeks szerint a szeptemberi 750 millió eurós MOL kötvény-kibocsátással a magyar vállalati szektor elérhetett a devizaforrás-bevonási csúcsra, a trend hirtelen megfordulása pedig a forint árfolyamának stabilitását is komoly mértékben megrengetheti. Ennek irányába mutat az az egyre valószínűbb eset is, ha a Moody's leminősíti a forint-, illetve devizaadósságot.A legutóbbi adatok szerint a lakossági fogyasztási hitelek 43%-a már deviza-alapú, ezen belül is 81%-ot képvisel a svájci frank. A jelzáloghiteleknél 16% a deviza-alapú, ebből 88% svájci frank-denominált. Az elemző szerint a lengyel példa azt vetíti előre, hogy a magyar devizahitelezés aránynövekedése még egy ideig tovább folytatódhat. Lengyelországban ugyanis a teljes háztartási hitelállományon belül 34%-os a deviza-arány, míg a jelzálog-kölcsönöknél ez 62%-ot tesz ki.

2005.10.18 08:00
Fordulat a devizahitelezésben: egy árfolyamsokk is kevés volt?

A magyar devizahitelezés - korábbiaknál lassabb ütemű - felfutását a szakértő a rövidtávú kamatok közötti különbséggel indokolja: míg egy CHF-alapú jelzálog-hitel kb. 3.5%-os, illetve egy fogyasztási hitel 7.9%-os kamattal felvehető, addig egy forintalapú hasonló termékért kb. 9, illetve 20.6%-os éves kamatterhet kell fizetni.

Érv a forint erősségének megmaradásával kapcsolatban

Bár csak november vége felé válik ismertté a jövő évi államháztartási hiányfinanszírozási szerkezet, de a benyújtott költségvetés alapján azzal lehet számolni, hogy a nettó devizakötvény-kibocsátás 578 milliárd forintra csökkenhet az idei 658 milliárdról, míg a forintfinanszírozás 997 milliárd forintra emelkedik az idei 433 milliárdról (772 mrd Ft kötvény, 225 DKJ, szemben az idei 430, illetve 3 milliárdos kibocsátásokkal). Az utóbbi időben az MNB fokozódó nyomást igyekszik kifejteni a kormányra, hogy az térjen vissza az elsősorban forint-alapú finanszírozásra. Mivel a kormány a devizában felvett hitelek jelentős részét az MNB-nél váltotta át forintra, így a külföldi forrásbevonás csak közvetetten és igen visszafogottan érintette a forint/euró árfolyamot (felduzzadt a jegybanki tartalék).

A Morgan Stanley elemzője szerint azonban az, hogy az MNB-nek egyre nagyobb sterilizációs költségei támadnak (azért, hogy semlegesítse a felvett összegek forintértékének piacra kerülését, elsősorban a kéthetes jegybanki betét segítségével) fokozatosan arra fogja kényszeríteni őt, hogy egyre inkább hagyja, hogy a deviza forintra konvertálása a piacra kerüljön (egyre nagyobb mennyiséget megjelentet a piacon). Ez a forint erősödésének irányába mutat.

Több tényező is van, ami a forint várható gyengülését vetíti előre. Az egyik az, hogy jövőre már várhatóan jóval kisebb intenzitású lesz a privatizáció, ami tehát csökkenő forintkeresletet generál majd a piacon (várhatóan az idei év végén befejeződik a Budapest Airport Rt. privatizációs folyamata).

A Morgan Stanley szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2006-ban a GDP 8.5%-át teheti ki az idei 9% körüli (valódi) deficit után. A szakértő figyelmeztet: a külföldi finanszírozásra való ilyen mértékű magyar rászorulás nem fenntartható, emeli a hosszú távú gazdasági növekedési, illetve a stabilitási kockázatokat. Egyelőre azonban még erős a külföldiek finanszírozási hajlama, ez azonban ha csökken, az egyre magasabb hozamszintet, illetve leértékelődő forintot eredményez majd.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Weeks szerint a 2010-es euró-bevezetési céldátum gyakorlatilag elúszott, ez azonban nem szabad, hogy bármiféle meglepetést is okozzon a piacon. Ennek ellenére megjegyzi, hogy egy viszonylag fontos horgony tűnt így el a magyar gazdasági folyamatok horizotnjáról. Ez tovább emelheti a hosszú oldali hozamokat (még meredekebb hozamgörbe), és növeli egy esetleges leminősítés valószínűségét. Ez a harmadik tényező, ami a forint leértékelődését vetíti előre.

2005.10.04 16:45
Megerősítette Magyarország forint-hitelminősítését az S&P - euró csak 2012 után (3.)

2005.09.28 10:23
Fitch: nem a céldátum számít a minősítésben

Bár az S&P a közelmúltban megerősítette a magyar forintban, illetve devizában denominált államadósság "A-" besorolását, ugyanakkor Weeks szerint túlságosan megelőlegezett bizalmat jelent a Moody's részéről a jelenleg érvényes minősítése (A1). Ez az S&P, illetve a Fitch besorolásánál két fokozottal magasabbnak felel meg (ld. a táblázatokat). A Moody's már közel 3 éve nem változott a besoroláson, mely "egyre inkább érik".

Az elemzés felhívja a figyelmet arra, hogy a magánnyugdíjpénztári korrekció elszámolása nélkül a magyar bruttó adósság 2004 végén már meghaladta a GDP 60%át, míg a bruttó külső adósságállomány a GDP 75%-át teszi ki és gyors ütemben emelkedik. A svájci frankban való eladósodás lehet, hogy költséges választásnak bizonyul - zárul sokatmondóan a Morgan Stanley elemzése.


HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?