Leminősíthetik Magyarországot? - Egy londoni vélemény

Pénzcentrum
2005. október 20. 16:40

A napokban megjelent Magyarországgal foglalkozó Morgan Stanley elemzésben Oliver Weeks, a befektetési bank londoni szakértője hangsúlyosan foglalkozott a magyar devizaeladósodás állami és magánszektorbeli felfutásával és annak kockázataival. A június-augusztusi periódusban a háztartások által felvett új hitelek 79%-a volt deviza-alapú, ezen belül is túlnyomó részben svájci frank-alapú. A lakossági devizahitel-felvételi láz már kissé csillapodni látszik az áprilisi csúcsot jelentő 369%-ról (év/év): augusztusban már "csak" 270%-os volt az éves alapú növekedés. Weeks szerint a szeptemberi 750 millió eurós MOL kötvény-kibocsátással a magyar vállalati szektor elérhetett a devizaforrás-bevonási csúcsra, a trend hirtelen megfordulása pedig a forint árfolyamának stabilitását is komoly mértékben megrengetheti. Ennek irányába mutat az az egyre valószínűbb eset is, ha a Moody's leminősíti a forint-, illetve devizaadósságot.A legutóbbi adatok szerint a lakossági fogyasztási hitelek 43%-a már deviza-alapú, ezen belül is 81%-ot képvisel a svájci frank. A jelzáloghiteleknél 16% a deviza-alapú, ebből 88% svájci frank-denominált. Az elemző szerint a lengyel példa azt vetíti előre, hogy a magyar devizahitelezés aránynövekedése még egy ideig tovább folytatódhat. Lengyelországban ugyanis a teljes háztartási hitelállományon belül 34%-os a deviza-arány, míg a jelzálog-kölcsönöknél ez 62%-ot tesz ki.

2005.10.18 08:00
Fordulat a devizahitelezésben: egy árfolyamsokk is kevés volt?

A magyar devizahitelezés - korábbiaknál lassabb ütemű - felfutását a szakértő a rövidtávú kamatok közötti különbséggel indokolja: míg egy CHF-alapú jelzálog-hitel kb. 3.5%-os, illetve egy fogyasztási hitel 7.9%-os kamattal felvehető, addig egy forintalapú hasonló termékért kb. 9, illetve 20.6%-os éves kamatterhet kell fizetni.

Érv a forint erősségének megmaradásával kapcsolatban

Bár csak november vége felé válik ismertté a jövő évi államháztartási hiányfinanszírozási szerkezet, de a benyújtott költségvetés alapján azzal lehet számolni, hogy a nettó devizakötvény-kibocsátás 578 milliárd forintra csökkenhet az idei 658 milliárdról, míg a forintfinanszírozás 997 milliárd forintra emelkedik az idei 433 milliárdról (772 mrd Ft kötvény, 225 DKJ, szemben az idei 430, illetve 3 milliárdos kibocsátásokkal). Az utóbbi időben az MNB fokozódó nyomást igyekszik kifejteni a kormányra, hogy az térjen vissza az elsősorban forint-alapú finanszírozásra. Mivel a kormány a devizában felvett hitelek jelentős részét az MNB-nél váltotta át forintra, így a külföldi forrásbevonás csak közvetetten és igen visszafogottan érintette a forint/euró árfolyamot (felduzzadt a jegybanki tartalék).

A Morgan Stanley elemzője szerint azonban az, hogy az MNB-nek egyre nagyobb sterilizációs költségei támadnak (azért, hogy semlegesítse a felvett összegek forintértékének piacra kerülését, elsősorban a kéthetes jegybanki betét segítségével) fokozatosan arra fogja kényszeríteni őt, hogy egyre inkább hagyja, hogy a deviza forintra konvertálása a piacra kerüljön (egyre nagyobb mennyiséget megjelentet a piacon). Ez a forint erősödésének irányába mutat.

Több tényező is van, ami a forint várható gyengülését vetíti előre. Az egyik az, hogy jövőre már várhatóan jóval kisebb intenzitású lesz a privatizáció, ami tehát csökkenő forintkeresletet generál majd a piacon (várhatóan az idei év végén befejeződik a Budapest Airport Rt. privatizációs folyamata).

A Morgan Stanley szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2006-ban a GDP 8.5%-át teheti ki az idei 9% körüli (valódi) deficit után. A szakértő figyelmeztet: a külföldi finanszírozásra való ilyen mértékű magyar rászorulás nem fenntartható, emeli a hosszú távú gazdasági növekedési, illetve a stabilitási kockázatokat. Egyelőre azonban még erős a külföldiek finanszírozási hajlama, ez azonban ha csökken, az egyre magasabb hozamszintet, illetve leértékelődő forintot eredményez majd.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Weeks szerint a 2010-es euró-bevezetési céldátum gyakorlatilag elúszott, ez azonban nem szabad, hogy bármiféle meglepetést is okozzon a piacon. Ennek ellenére megjegyzi, hogy egy viszonylag fontos horgony tűnt így el a magyar gazdasági folyamatok horizotnjáról. Ez tovább emelheti a hosszú oldali hozamokat (még meredekebb hozamgörbe), és növeli egy esetleges leminősítés valószínűségét. Ez a harmadik tényező, ami a forint leértékelődését vetíti előre.

2005.10.04 16:45
Megerősítette Magyarország forint-hitelminősítését az S&P - euró csak 2012 után (3.)

2005.09.28 10:23
Fitch: nem a céldátum számít a minősítésben

Bár az S&P a közelmúltban megerősítette a magyar forintban, illetve devizában denominált államadósság "A-" besorolását, ugyanakkor Weeks szerint túlságosan megelőlegezett bizalmat jelent a Moody's részéről a jelenleg érvényes minősítése (A1). Ez az S&P, illetve a Fitch besorolásánál két fokozottal magasabbnak felel meg (ld. a táblázatokat). A Moody's már közel 3 éve nem változott a besoroláson, mely "egyre inkább érik".

Az elemzés felhívja a figyelmet arra, hogy a magánnyugdíjpénztári korrekció elszámolása nélkül a magyar bruttó adósság 2004 végén már meghaladta a GDP 60%át, míg a bruttó külső adósságállomány a GDP 75%-át teszi ki és gyors ütemben emelkedik. A svájci frankban való eladósodás lehet, hogy költséges választásnak bizonyul - zárul sokatmondóan a Morgan Stanley elemzése.


HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24