Kamatdöntés és inflációs jelentés: figyel a piac

Pénzcentrum
2005. augusztus 22. 09:10

A mai napon tart kamatmeghatározó ülést a Monetáris Tanács, ahol az elemzők 25 bp-os kamatvágásra számítanak. A jegybanki alapkamat jelenleg 6.75%, a 3 hónapos referenciahozam pénteki értéke 6.06% volt (a piac nagyobb csökkentést áraz). A kamatdöntéssel párhuzamosan az MNB elemző apparátusa ismerteti a legfrissebb inflációs jelentést új prognózisaival.

A jegybank inflációs célja 2006 decemberére 3.5%, melyhez +/-1%-os toleranciasáv tartozik. A korábbi ehhez tartozó prognózis 3.2% volt, ugyanakkor a tervezett adóváltozások (elsősorban az ÁFA felső kulcsának 25%-ról 20%-ra csökkentése) miatt az árnövekedés üteme ennél vélhetően alacsonyabb lesz. A Reuters legutóbbi felmérése szerint az elemzők jellemzően 2.2% körüli inflációt várnak 2006 decemberére, az MNB stábja is várhatóan 2%-hoz közeli becslést ad majd. Azért érdemes a 2006-os célokról beszélni, mert az MNB a rendelkezésre álló eszközrendszerével elsőorban már ide kíván hatni az idei év rövidsége miatt.

A jegybanki stáb szabály alapú előrejelzést készít, ami azt jelenti, hogy néhány exogén - a jegybank által nem befolyásolható tényezőt - állandónak véve készíti el előrejelzését. Májusban a stáb 2005-re 247.4, 2006-ra 248.2 Ft/eurós árfolyammal számolt, az olajárat illetően 2005-re 54, 2006-ra 51.5 dolláros feltételezéssel élt. Míg az árfolyamokban érdemi elmozdulás nem volt (valamivel erősebb lett a forint), addig az olajárnál felfelé korrekció várható.

Májusban a stáb az infláció általános mérséklődéséről beszélt, a szakértők az inflációcsökkenés szempontjából jelentős "tartalékot" véltek a lassuló bérnövekedésben és a munkaerőtartalékok növekedésében. Kérdés, hogy ez a súly fennmarad-e, illetve mit tekint majd a jegybank fő inflációbefolyásoló tényezőnek a következő hónapokban.

A nemzetközi tőkepiaci környezet az elmúlt időszakban viszonylag stabilan alakult, a forint árfolyama tartósan erős volt az erős kereslet miatt. A stáb feltehetően itt is hangsúlyozza majd, hogy egy igen fontos kockázatnak tekinthető, hogy ez az éhség a feltörekvő piaci eszközök - így a forint - iránt tartósan fennmaradhat-e.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A piac az év végére 6%-ra várja az alapkamatot. Amíg a Monetáris Tanács 25 bp-tal nyesegetheti a kamatszintet, addig az USA-ban az irányadó ráta az év végére elérheti a 4%-ot. A hozamkülönbségek szűkülése az egyensúlyi problémák mellett (folyó mérleg, költségvetés) mindenképp elgondolkodtató. A továbbra is jelentős devizahitel éhség az utóbbi hónapokban is stabil forintkeresletet teremtett. Kérdés, hogy az árfolyam esetleg átmeneti megingása mennyire befolyásolhatja majd ezt a forintkeresleti tényezőt és ezen keresztül a jegybanki viselkedést.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm