33 °C Budapest

Kamatdöntés és inflációs jelentés: figyel a piac

Pénzcentrum
2005. augusztus 22. 09:10

A mai napon tart kamatmeghatározó ülést a Monetáris Tanács, ahol az elemzők 25 bp-os kamatvágásra számítanak. A jegybanki alapkamat jelenleg 6.75%, a 3 hónapos referenciahozam pénteki értéke 6.06% volt (a piac nagyobb csökkentést áraz). A kamatdöntéssel párhuzamosan az MNB elemző apparátusa ismerteti a legfrissebb inflációs jelentést új prognózisaival.

A jegybank inflációs célja 2006 decemberére 3.5%, melyhez +/-1%-os toleranciasáv tartozik. A korábbi ehhez tartozó prognózis 3.2% volt, ugyanakkor a tervezett adóváltozások (elsősorban az ÁFA felső kulcsának 25%-ról 20%-ra csökkentése) miatt az árnövekedés üteme ennél vélhetően alacsonyabb lesz. A Reuters legutóbbi felmérése szerint az elemzők jellemzően 2.2% körüli inflációt várnak 2006 decemberére, az MNB stábja is várhatóan 2%-hoz közeli becslést ad majd. Azért érdemes a 2006-os célokról beszélni, mert az MNB a rendelkezésre álló eszközrendszerével elsőorban már ide kíván hatni az idei év rövidsége miatt.

A jegybanki stáb szabály alapú előrejelzést készít, ami azt jelenti, hogy néhány exogén - a jegybank által nem befolyásolható tényezőt - állandónak véve készíti el előrejelzését. Májusban a stáb 2005-re 247.4, 2006-ra 248.2 Ft/eurós árfolyammal számolt, az olajárat illetően 2005-re 54, 2006-ra 51.5 dolláros feltételezéssel élt. Míg az árfolyamokban érdemi elmozdulás nem volt (valamivel erősebb lett a forint), addig az olajárnál felfelé korrekció várható.

Májusban a stáb az infláció általános mérséklődéséről beszélt, a szakértők az inflációcsökkenés szempontjából jelentős "tartalékot" véltek a lassuló bérnövekedésben és a munkaerőtartalékok növekedésében. Kérdés, hogy ez a súly fennmarad-e, illetve mit tekint majd a jegybank fő inflációbefolyásoló tényezőnek a következő hónapokban.

A nemzetközi tőkepiaci környezet az elmúlt időszakban viszonylag stabilan alakult, a forint árfolyama tartósan erős volt az erős kereslet miatt. A stáb feltehetően itt is hangsúlyozza majd, hogy egy igen fontos kockázatnak tekinthető, hogy ez az éhség a feltörekvő piaci eszközök - így a forint - iránt tartósan fennmaradhat-e.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A piac az év végére 6%-ra várja az alapkamatot. Amíg a Monetáris Tanács 25 bp-tal nyesegetheti a kamatszintet, addig az USA-ban az irányadó ráta az év végére elérheti a 4%-ot. A hozamkülönbségek szűkülése az egyensúlyi problémák mellett (folyó mérleg, költségvetés) mindenképp elgondolkodtató. A továbbra is jelentős devizahitel éhség az utóbbi hónapokban is stabil forintkeresletet teremtett. Kérdés, hogy az árfolyam esetleg átmeneti megingása mennyire befolyásolhatja majd ezt a forintkeresleti tényezőt és ezen keresztül a jegybanki viselkedést.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?