16 °C Budapest

Kamatdöntés és inflációs jelentés: figyel a piac

Pénzcentrum
2005. augusztus 22. 09:10

A mai napon tart kamatmeghatározó ülést a Monetáris Tanács, ahol az elemzők 25 bp-os kamatvágásra számítanak. A jegybanki alapkamat jelenleg 6.75%, a 3 hónapos referenciahozam pénteki értéke 6.06% volt (a piac nagyobb csökkentést áraz). A kamatdöntéssel párhuzamosan az MNB elemző apparátusa ismerteti a legfrissebb inflációs jelentést új prognózisaival.

A jegybank inflációs célja 2006 decemberére 3.5%, melyhez +/-1%-os toleranciasáv tartozik. A korábbi ehhez tartozó prognózis 3.2% volt, ugyanakkor a tervezett adóváltozások (elsősorban az ÁFA felső kulcsának 25%-ról 20%-ra csökkentése) miatt az árnövekedés üteme ennél vélhetően alacsonyabb lesz. A Reuters legutóbbi felmérése szerint az elemzők jellemzően 2.2% körüli inflációt várnak 2006 decemberére, az MNB stábja is várhatóan 2%-hoz közeli becslést ad majd. Azért érdemes a 2006-os célokról beszélni, mert az MNB a rendelkezésre álló eszközrendszerével elsőorban már ide kíván hatni az idei év rövidsége miatt.

A jegybanki stáb szabály alapú előrejelzést készít, ami azt jelenti, hogy néhány exogén - a jegybank által nem befolyásolható tényezőt - állandónak véve készíti el előrejelzését. Májusban a stáb 2005-re 247.4, 2006-ra 248.2 Ft/eurós árfolyammal számolt, az olajárat illetően 2005-re 54, 2006-ra 51.5 dolláros feltételezéssel élt. Míg az árfolyamokban érdemi elmozdulás nem volt (valamivel erősebb lett a forint), addig az olajárnál felfelé korrekció várható.

Májusban a stáb az infláció általános mérséklődéséről beszélt, a szakértők az inflációcsökkenés szempontjából jelentős "tartalékot" véltek a lassuló bérnövekedésben és a munkaerőtartalékok növekedésében. Kérdés, hogy ez a súly fennmarad-e, illetve mit tekint majd a jegybank fő inflációbefolyásoló tényezőnek a következő hónapokban.

A nemzetközi tőkepiaci környezet az elmúlt időszakban viszonylag stabilan alakult, a forint árfolyama tartósan erős volt az erős kereslet miatt. A stáb feltehetően itt is hangsúlyozza majd, hogy egy igen fontos kockázatnak tekinthető, hogy ez az éhség a feltörekvő piaci eszközök - így a forint - iránt tartósan fennmaradhat-e.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A piac az év végére 6%-ra várja az alapkamatot. Amíg a Monetáris Tanács 25 bp-tal nyesegetheti a kamatszintet, addig az USA-ban az irányadó ráta az év végére elérheti a 4%-ot. A hozamkülönbségek szűkülése az egyensúlyi problémák mellett (folyó mérleg, költségvetés) mindenképp elgondolkodtató. A továbbra is jelentős devizahitel éhség az utóbbi hónapokban is stabil forintkeresletet teremtett. Kérdés, hogy az árfolyam esetleg átmeneti megingása mennyire befolyásolhatja majd ezt a forintkeresleti tényezőt és ezen keresztül a jegybanki viselkedést.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem