Portfolio.hu-poll: Stagnált júliusban az infláció, csökkent az év végi kamatprognózis

Pénzcentrum
2005. augusztus 9. 13:52

Júliusban - fokozott bizonytalanság mellett - 3.8%-on maradt az éves alapú inflációs ráta, míg az év végig enyhe emelkedés várható a pénzromlás ütemében - derül ki a portfolio.hu által ma délelőtt 18 elemző, illetve alapkezelő megkérdezésével végzett felmérésből. A válaszadók jelentősen eltérő prognózisokat adtak a jövő év végi inflációs adatra, melyet az ÁFA-csökkentés átgyűrűző hatása körüli bizonytalansággal lehet indokolni. A szakértők az egy hónappal ezelőtti felmérésben megfogalmazott 6.5%-os év végi várt jegybanki alapkamat helyett jelenleg már úgy látják, hogy legalább 6.25%-ig csökkenhet a ráta.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön reggel 9 órakor teszi közzé az inflációs adatokat. Júniusban 3.6%-ról 3.8%-ra emelkedett a fogyasztói árdrágulás üteme, míg a maginfláció (mely a nagyobb áringadozásokat produkáló élelmiszer- és energiaárak nélküli drágulást mutatja) 2.2%-ról 1.9%-ra csökkent.


Az elemzők a júliusi árindex alakulásánál az áremelkedés irányába mutató egyértelmű tényezőként említették az üzemanyagok drágulását, illetve a BKV hatósági áremelését, míg az árcsökkenés lehetőségét veti fel a ruházati termékek áralakulása. Az index alakulása szempontjából két fontosabb bizonytalansági tényezőre is felhívták a figyelmet a szakértők, melyek akár érdemben is eltérő tényadatot eredményezhetnek a saját prognózisaikhoz, és így a 3.8%-os mediánhoz képest is.

Az egyik ilyen tényező a feldolgozatlan élelmiszerek (zöldség-gyümölcs) árváltozása áll, mely az idei évben már több alkalommal is meglepetést okozott, és az előrejelzés pontossága a nyári hónapokban is fokozott nehézséget okoz. A cseh és a szlovák már közzétett júliusi inflációs adatokban is meglepetést okoztak ezek az adatok (lefelé), és a nagy áruházláncok régiós elterjedése miatt (hasonló árképzési politika) nálunk is elképzelhető hasonló jelenség.

Szintén megnehezíti az előrejelzést a július elsején életbe lépett gyógyszerárváltozás, ugyanis bizonyos termékek ára emelkedett, míg másoké csökkent. A KSH az 500 leggyakrabban vásárolt készítmény alapján állapítja meg ezen termékcsoport árváltozását, de nem feltétlenül ezen termékeket érintette az árváltozás.

Az idei év végére az elemzők továbbra is elérhetőnek vélik a jegybank által kitűzött 4%-os inflációs célt: az előrejelzések mediánja 3.9%-ot mutat, ami érdemben magasabb a jegybank legutóbbi (májusi) inflációs jelentésében megfogalmazott december/decemberi 3.3%-os előrejelzésénél. Az MNB tehát a várakozások szerint emeli majd az idei év végi inflációs előrejelzését az augusztus 22-én a havi kamatdöntéssel egy időben megjelenő legfrissebb inflációs jelentésében.

A 2006-os inflációs prognózisaikkal kapcsolatban jelentős bizonytalanságot fogalmaztak meg a szakértők: egyelőre ugyanis kérdéses, hogy a tervezett ÁFA-változás mely termékköröket érinti, illetve annak fogyasztói árcsökkentő hatása valóban megjelenik-e majd a kormány tervei szerint. Az előrejelzések mediánja 2.0%-ot mutat, de jelezzük, hogy ez 1.6, illetve 3.5%-os szélsőértékek mellett jött ki (ld. második oldali táblázat részletes adatokkal). A jegybank májusi inflációs jelentésében 3.2%-os prognózist fogalmazott meg (akkor még nem volt ismert az ÁFA-csökkentés), mely bizonyára érdemben csökkenhet majd.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Július 13-án a Monetáris Tanács ülése előtt végzett felmérésünkben a legtöbb szakértő még 6.5%-os év végi jegybanki kamatszintre számított. A prognózis mostanra 6.25%-ra csökkent, de több szakértő jelezte, hogy a kedvező pénz-és tőkepiaci folyamatok fennmaradása mellett (mely erős forintot és továbbra is kedvező inflációs folyamatokat eredményezhet) 6%-ra csökkenhet a kamatszint. Jelenleg 6.75%-on áll az irányadó ráta, mely augusztusban a várakozások szerint újabb 25 bp-tal 6.5%-ra csökkenhet.

2005.07.13 14:08
Portfolio.hu-poll: hétfőn újabb 25 bp-os kamatcsökkentés - mekkora forintgyengülés várható év végéig?

A kamatcsökkentéssel kapcsolatos elemzői várakozásokra mai felmérésünkben még nem kérdeztük rá. A válaszok függenek még a csütörtöki inflációs adattól, másrészt nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a FED ma este közép-európai idő szerint 20:15-kor teszi közzé kamatdöntését, mely várhatóan újabb 25 bp-os emelés lesz (3.5%-ra). Sok múlik azonban azon, hogy milyen kommentárt fűz a mai kamatdöntéshez a FED (inflációs kilátások megítélése, kamatemelési pálya meddig folytatódhat), melynek akár komolyabb (feltörekvő) piaci hatásai is lehetnek. Az emelkedő amerikai, és a várhatóan tovább csökkenő magyar kamatszint a komoly magyar egyensúlytalansági tényezők mellett növekvő kockázatokat jelez a magyar pénz-és tőkepiaci folyamatok stabilitása vonatkozásában.

Végül a mai felmérés eredményei táblázatos formában:

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
hrdoktor  |  2024.07.04 07:30
Sokan szeretik, de vannak, akik csak nehezen viselik el: a klíma használata évtizedek óta heves vitá...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 13. szombat
Jenõ
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem