Portfolio.hu-poll: Stagnált júliusban az infláció, csökkent az év végi kamatprognózis

Pénzcentrum
2005. augusztus 9. 13:52

Júliusban - fokozott bizonytalanság mellett - 3.8%-on maradt az éves alapú inflációs ráta, míg az év végig enyhe emelkedés várható a pénzromlás ütemében - derül ki a portfolio.hu által ma délelőtt 18 elemző, illetve alapkezelő megkérdezésével végzett felmérésből. A válaszadók jelentősen eltérő prognózisokat adtak a jövő év végi inflációs adatra, melyet az ÁFA-csökkentés átgyűrűző hatása körüli bizonytalansággal lehet indokolni. A szakértők az egy hónappal ezelőtti felmérésben megfogalmazott 6.5%-os év végi várt jegybanki alapkamat helyett jelenleg már úgy látják, hogy legalább 6.25%-ig csökkenhet a ráta.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön reggel 9 órakor teszi közzé az inflációs adatokat. Júniusban 3.6%-ról 3.8%-ra emelkedett a fogyasztói árdrágulás üteme, míg a maginfláció (mely a nagyobb áringadozásokat produkáló élelmiszer- és energiaárak nélküli drágulást mutatja) 2.2%-ról 1.9%-ra csökkent.


Az elemzők a júliusi árindex alakulásánál az áremelkedés irányába mutató egyértelmű tényezőként említették az üzemanyagok drágulását, illetve a BKV hatósági áremelését, míg az árcsökkenés lehetőségét veti fel a ruházati termékek áralakulása. Az index alakulása szempontjából két fontosabb bizonytalansági tényezőre is felhívták a figyelmet a szakértők, melyek akár érdemben is eltérő tényadatot eredményezhetnek a saját prognózisaikhoz, és így a 3.8%-os mediánhoz képest is.

Az egyik ilyen tényező a feldolgozatlan élelmiszerek (zöldség-gyümölcs) árváltozása áll, mely az idei évben már több alkalommal is meglepetést okozott, és az előrejelzés pontossága a nyári hónapokban is fokozott nehézséget okoz. A cseh és a szlovák már közzétett júliusi inflációs adatokban is meglepetést okoztak ezek az adatok (lefelé), és a nagy áruházláncok régiós elterjedése miatt (hasonló árképzési politika) nálunk is elképzelhető hasonló jelenség.

Szintén megnehezíti az előrejelzést a július elsején életbe lépett gyógyszerárváltozás, ugyanis bizonyos termékek ára emelkedett, míg másoké csökkent. A KSH az 500 leggyakrabban vásárolt készítmény alapján állapítja meg ezen termékcsoport árváltozását, de nem feltétlenül ezen termékeket érintette az árváltozás.

Az idei év végére az elemzők továbbra is elérhetőnek vélik a jegybank által kitűzött 4%-os inflációs célt: az előrejelzések mediánja 3.9%-ot mutat, ami érdemben magasabb a jegybank legutóbbi (májusi) inflációs jelentésében megfogalmazott december/decemberi 3.3%-os előrejelzésénél. Az MNB tehát a várakozások szerint emeli majd az idei év végi inflációs előrejelzését az augusztus 22-én a havi kamatdöntéssel egy időben megjelenő legfrissebb inflációs jelentésében.

A 2006-os inflációs prognózisaikkal kapcsolatban jelentős bizonytalanságot fogalmaztak meg a szakértők: egyelőre ugyanis kérdéses, hogy a tervezett ÁFA-változás mely termékköröket érinti, illetve annak fogyasztói árcsökkentő hatása valóban megjelenik-e majd a kormány tervei szerint. Az előrejelzések mediánja 2.0%-ot mutat, de jelezzük, hogy ez 1.6, illetve 3.5%-os szélsőértékek mellett jött ki (ld. második oldali táblázat részletes adatokkal). A jegybank májusi inflációs jelentésében 3.2%-os prognózist fogalmazott meg (akkor még nem volt ismert az ÁFA-csökkentés), mely bizonyára érdemben csökkenhet majd.

Július 13-án a Monetáris Tanács ülése előtt végzett felmérésünkben a legtöbb szakértő még 6.5%-os év végi jegybanki kamatszintre számított. A prognózis mostanra 6.25%-ra csökkent, de több szakértő jelezte, hogy a kedvező pénz-és tőkepiaci folyamatok fennmaradása mellett (mely erős forintot és továbbra is kedvező inflációs folyamatokat eredményezhet) 6%-ra csökkenhet a kamatszint. Jelenleg 6.75%-on áll az irányadó ráta, mely augusztusban a várakozások szerint újabb 25 bp-tal 6.5%-ra csökkenhet.

2005.07.13 14:08
Portfolio.hu-poll: hétfőn újabb 25 bp-os kamatcsökkentés - mekkora forintgyengülés várható év végéig?

A kamatcsökkentéssel kapcsolatos elemzői várakozásokra mai felmérésünkben még nem kérdeztük rá. A válaszok függenek még a csütörtöki inflációs adattól, másrészt nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a FED ma este közép-európai idő szerint 20:15-kor teszi közzé kamatdöntését, mely várhatóan újabb 25 bp-os emelés lesz (3.5%-ra). Sok múlik azonban azon, hogy milyen kommentárt fűz a mai kamatdöntéshez a FED (inflációs kilátások megítélése, kamatemelési pálya meddig folytatódhat), melynek akár komolyabb (feltörekvő) piaci hatásai is lehetnek. Az emelkedő amerikai, és a várhatóan tovább csökkenő magyar kamatszint a komoly magyar egyensúlytalansági tényezők mellett növekvő kockázatokat jelez a magyar pénz-és tőkepiaci folyamatok stabilitása vonatkozásában.

Végül a mai felmérés eredményei táblázatos formában:

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 16:07