21 °C Budapest

Portfolio.hu-poll: Stagnált júliusban az infláció, csökkent az év végi kamatprognózis

Pénzcentrum
2005. augusztus 9. 13:52

Júliusban - fokozott bizonytalanság mellett - 3.8%-on maradt az éves alapú inflációs ráta, míg az év végig enyhe emelkedés várható a pénzromlás ütemében - derül ki a portfolio.hu által ma délelőtt 18 elemző, illetve alapkezelő megkérdezésével végzett felmérésből. A válaszadók jelentősen eltérő prognózisokat adtak a jövő év végi inflációs adatra, melyet az ÁFA-csökkentés átgyűrűző hatása körüli bizonytalansággal lehet indokolni. A szakértők az egy hónappal ezelőtti felmérésben megfogalmazott 6.5%-os év végi várt jegybanki alapkamat helyett jelenleg már úgy látják, hogy legalább 6.25%-ig csökkenhet a ráta.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön reggel 9 órakor teszi közzé az inflációs adatokat. Júniusban 3.6%-ról 3.8%-ra emelkedett a fogyasztói árdrágulás üteme, míg a maginfláció (mely a nagyobb áringadozásokat produkáló élelmiszer- és energiaárak nélküli drágulást mutatja) 2.2%-ról 1.9%-ra csökkent.


Az elemzők a júliusi árindex alakulásánál az áremelkedés irányába mutató egyértelmű tényezőként említették az üzemanyagok drágulását, illetve a BKV hatósági áremelését, míg az árcsökkenés lehetőségét veti fel a ruházati termékek áralakulása. Az index alakulása szempontjából két fontosabb bizonytalansági tényezőre is felhívták a figyelmet a szakértők, melyek akár érdemben is eltérő tényadatot eredményezhetnek a saját prognózisaikhoz, és így a 3.8%-os mediánhoz képest is.

Az egyik ilyen tényező a feldolgozatlan élelmiszerek (zöldség-gyümölcs) árváltozása áll, mely az idei évben már több alkalommal is meglepetést okozott, és az előrejelzés pontossága a nyári hónapokban is fokozott nehézséget okoz. A cseh és a szlovák már közzétett júliusi inflációs adatokban is meglepetést okoztak ezek az adatok (lefelé), és a nagy áruházláncok régiós elterjedése miatt (hasonló árképzési politika) nálunk is elképzelhető hasonló jelenség.

Szintén megnehezíti az előrejelzést a július elsején életbe lépett gyógyszerárváltozás, ugyanis bizonyos termékek ára emelkedett, míg másoké csökkent. A KSH az 500 leggyakrabban vásárolt készítmény alapján állapítja meg ezen termékcsoport árváltozását, de nem feltétlenül ezen termékeket érintette az árváltozás.

Az idei év végére az elemzők továbbra is elérhetőnek vélik a jegybank által kitűzött 4%-os inflációs célt: az előrejelzések mediánja 3.9%-ot mutat, ami érdemben magasabb a jegybank legutóbbi (májusi) inflációs jelentésében megfogalmazott december/decemberi 3.3%-os előrejelzésénél. Az MNB tehát a várakozások szerint emeli majd az idei év végi inflációs előrejelzését az augusztus 22-én a havi kamatdöntéssel egy időben megjelenő legfrissebb inflációs jelentésében.

A 2006-os inflációs prognózisaikkal kapcsolatban jelentős bizonytalanságot fogalmaztak meg a szakértők: egyelőre ugyanis kérdéses, hogy a tervezett ÁFA-változás mely termékköröket érinti, illetve annak fogyasztói árcsökkentő hatása valóban megjelenik-e majd a kormány tervei szerint. Az előrejelzések mediánja 2.0%-ot mutat, de jelezzük, hogy ez 1.6, illetve 3.5%-os szélsőértékek mellett jött ki (ld. második oldali táblázat részletes adatokkal). A jegybank májusi inflációs jelentésében 3.2%-os prognózist fogalmazott meg (akkor még nem volt ismert az ÁFA-csökkentés), mely bizonyára érdemben csökkenhet majd.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Július 13-án a Monetáris Tanács ülése előtt végzett felmérésünkben a legtöbb szakértő még 6.5%-os év végi jegybanki kamatszintre számított. A prognózis mostanra 6.25%-ra csökkent, de több szakértő jelezte, hogy a kedvező pénz-és tőkepiaci folyamatok fennmaradása mellett (mely erős forintot és továbbra is kedvező inflációs folyamatokat eredményezhet) 6%-ra csökkenhet a kamatszint. Jelenleg 6.75%-on áll az irányadó ráta, mely augusztusban a várakozások szerint újabb 25 bp-tal 6.5%-ra csökkenhet.

2005.07.13 14:08
Portfolio.hu-poll: hétfőn újabb 25 bp-os kamatcsökkentés - mekkora forintgyengülés várható év végéig?

A kamatcsökkentéssel kapcsolatos elemzői várakozásokra mai felmérésünkben még nem kérdeztük rá. A válaszok függenek még a csütörtöki inflációs adattól, másrészt nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a FED ma este közép-európai idő szerint 20:15-kor teszi közzé kamatdöntését, mely várhatóan újabb 25 bp-os emelés lesz (3.5%-ra). Sok múlik azonban azon, hogy milyen kommentárt fűz a mai kamatdöntéshez a FED (inflációs kilátások megítélése, kamatemelési pálya meddig folytatódhat), melynek akár komolyabb (feltörekvő) piaci hatásai is lehetnek. Az emelkedő amerikai, és a várhatóan tovább csökkenő magyar kamatszint a komoly magyar egyensúlytalansági tényezők mellett növekvő kockázatokat jelez a magyar pénz-és tőkepiaci folyamatok stabilitása vonatkozásában.

Végül a mai felmérés eredményei táblázatos formában:

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?