7 °C Budapest

Portfolio.hu-poll: Stagnált júliusban az infláció, csökkent az év végi kamatprognózis

Pénzcentrum
2005. augusztus 9. 13:52

Júliusban - fokozott bizonytalanság mellett - 3.8%-on maradt az éves alapú inflációs ráta, míg az év végig enyhe emelkedés várható a pénzromlás ütemében - derül ki a portfolio.hu által ma délelőtt 18 elemző, illetve alapkezelő megkérdezésével végzett felmérésből. A válaszadók jelentősen eltérő prognózisokat adtak a jövő év végi inflációs adatra, melyet az ÁFA-csökkentés átgyűrűző hatása körüli bizonytalansággal lehet indokolni. A szakértők az egy hónappal ezelőtti felmérésben megfogalmazott 6.5%-os év végi várt jegybanki alapkamat helyett jelenleg már úgy látják, hogy legalább 6.25%-ig csökkenhet a ráta.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön reggel 9 órakor teszi közzé az inflációs adatokat. Júniusban 3.6%-ról 3.8%-ra emelkedett a fogyasztói árdrágulás üteme, míg a maginfláció (mely a nagyobb áringadozásokat produkáló élelmiszer- és energiaárak nélküli drágulást mutatja) 2.2%-ról 1.9%-ra csökkent.


Az elemzők a júliusi árindex alakulásánál az áremelkedés irányába mutató egyértelmű tényezőként említették az üzemanyagok drágulását, illetve a BKV hatósági áremelését, míg az árcsökkenés lehetőségét veti fel a ruházati termékek áralakulása. Az index alakulása szempontjából két fontosabb bizonytalansági tényezőre is felhívták a figyelmet a szakértők, melyek akár érdemben is eltérő tényadatot eredményezhetnek a saját prognózisaikhoz, és így a 3.8%-os mediánhoz képest is.

Az egyik ilyen tényező a feldolgozatlan élelmiszerek (zöldség-gyümölcs) árváltozása áll, mely az idei évben már több alkalommal is meglepetést okozott, és az előrejelzés pontossága a nyári hónapokban is fokozott nehézséget okoz. A cseh és a szlovák már közzétett júliusi inflációs adatokban is meglepetést okoztak ezek az adatok (lefelé), és a nagy áruházláncok régiós elterjedése miatt (hasonló árképzési politika) nálunk is elképzelhető hasonló jelenség.

Szintén megnehezíti az előrejelzést a július elsején életbe lépett gyógyszerárváltozás, ugyanis bizonyos termékek ára emelkedett, míg másoké csökkent. A KSH az 500 leggyakrabban vásárolt készítmény alapján állapítja meg ezen termékcsoport árváltozását, de nem feltétlenül ezen termékeket érintette az árváltozás.

Az idei év végére az elemzők továbbra is elérhetőnek vélik a jegybank által kitűzött 4%-os inflációs célt: az előrejelzések mediánja 3.9%-ot mutat, ami érdemben magasabb a jegybank legutóbbi (májusi) inflációs jelentésében megfogalmazott december/decemberi 3.3%-os előrejelzésénél. Az MNB tehát a várakozások szerint emeli majd az idei év végi inflációs előrejelzését az augusztus 22-én a havi kamatdöntéssel egy időben megjelenő legfrissebb inflációs jelentésében.

A 2006-os inflációs prognózisaikkal kapcsolatban jelentős bizonytalanságot fogalmaztak meg a szakértők: egyelőre ugyanis kérdéses, hogy a tervezett ÁFA-változás mely termékköröket érinti, illetve annak fogyasztói árcsökkentő hatása valóban megjelenik-e majd a kormány tervei szerint. Az előrejelzések mediánja 2.0%-ot mutat, de jelezzük, hogy ez 1.6, illetve 3.5%-os szélsőértékek mellett jött ki (ld. második oldali táblázat részletes adatokkal). A jegybank májusi inflációs jelentésében 3.2%-os prognózist fogalmazott meg (akkor még nem volt ismert az ÁFA-csökkentés), mely bizonyára érdemben csökkenhet majd.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Július 13-án a Monetáris Tanács ülése előtt végzett felmérésünkben a legtöbb szakértő még 6.5%-os év végi jegybanki kamatszintre számított. A prognózis mostanra 6.25%-ra csökkent, de több szakértő jelezte, hogy a kedvező pénz-és tőkepiaci folyamatok fennmaradása mellett (mely erős forintot és továbbra is kedvező inflációs folyamatokat eredményezhet) 6%-ra csökkenhet a kamatszint. Jelenleg 6.75%-on áll az irányadó ráta, mely augusztusban a várakozások szerint újabb 25 bp-tal 6.5%-ra csökkenhet.

2005.07.13 14:08
Portfolio.hu-poll: hétfőn újabb 25 bp-os kamatcsökkentés - mekkora forintgyengülés várható év végéig?

A kamatcsökkentéssel kapcsolatos elemzői várakozásokra mai felmérésünkben még nem kérdeztük rá. A válaszok függenek még a csütörtöki inflációs adattól, másrészt nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a FED ma este közép-európai idő szerint 20:15-kor teszi közzé kamatdöntését, mely várhatóan újabb 25 bp-os emelés lesz (3.5%-ra). Sok múlik azonban azon, hogy milyen kommentárt fűz a mai kamatdöntéshez a FED (inflációs kilátások megítélése, kamatemelési pálya meddig folytatódhat), melynek akár komolyabb (feltörekvő) piaci hatásai is lehetnek. Az emelkedő amerikai, és a várhatóan tovább csökkenő magyar kamatszint a komoly magyar egyensúlytalansági tényezők mellett növekvő kockázatokat jelez a magyar pénz-és tőkepiaci folyamatok stabilitása vonatkozásában.

Végül a mai felmérés eredményei táblázatos formában:

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm