Portfolio.hu-poll: Stagnált júliusban az infláció, csökkent az év végi kamatprognózis

Pénzcentrum
2005. augusztus 9. 13:52

Júliusban - fokozott bizonytalanság mellett - 3.8%-on maradt az éves alapú inflációs ráta, míg az év végig enyhe emelkedés várható a pénzromlás ütemében - derül ki a portfolio.hu által ma délelőtt 18 elemző, illetve alapkezelő megkérdezésével végzett felmérésből. A válaszadók jelentősen eltérő prognózisokat adtak a jövő év végi inflációs adatra, melyet az ÁFA-csökkentés átgyűrűző hatása körüli bizonytalansággal lehet indokolni. A szakértők az egy hónappal ezelőtti felmérésben megfogalmazott 6.5%-os év végi várt jegybanki alapkamat helyett jelenleg már úgy látják, hogy legalább 6.25%-ig csökkenhet a ráta.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön reggel 9 órakor teszi közzé az inflációs adatokat. Júniusban 3.6%-ról 3.8%-ra emelkedett a fogyasztói árdrágulás üteme, míg a maginfláció (mely a nagyobb áringadozásokat produkáló élelmiszer- és energiaárak nélküli drágulást mutatja) 2.2%-ról 1.9%-ra csökkent.


Az elemzők a júliusi árindex alakulásánál az áremelkedés irányába mutató egyértelmű tényezőként említették az üzemanyagok drágulását, illetve a BKV hatósági áremelését, míg az árcsökkenés lehetőségét veti fel a ruházati termékek áralakulása. Az index alakulása szempontjából két fontosabb bizonytalansági tényezőre is felhívták a figyelmet a szakértők, melyek akár érdemben is eltérő tényadatot eredményezhetnek a saját prognózisaikhoz, és így a 3.8%-os mediánhoz képest is.

Az egyik ilyen tényező a feldolgozatlan élelmiszerek (zöldség-gyümölcs) árváltozása áll, mely az idei évben már több alkalommal is meglepetést okozott, és az előrejelzés pontossága a nyári hónapokban is fokozott nehézséget okoz. A cseh és a szlovák már közzétett júliusi inflációs adatokban is meglepetést okoztak ezek az adatok (lefelé), és a nagy áruházláncok régiós elterjedése miatt (hasonló árképzési politika) nálunk is elképzelhető hasonló jelenség.

Szintén megnehezíti az előrejelzést a július elsején életbe lépett gyógyszerárváltozás, ugyanis bizonyos termékek ára emelkedett, míg másoké csökkent. A KSH az 500 leggyakrabban vásárolt készítmény alapján állapítja meg ezen termékcsoport árváltozását, de nem feltétlenül ezen termékeket érintette az árváltozás.

Az idei év végére az elemzők továbbra is elérhetőnek vélik a jegybank által kitűzött 4%-os inflációs célt: az előrejelzések mediánja 3.9%-ot mutat, ami érdemben magasabb a jegybank legutóbbi (májusi) inflációs jelentésében megfogalmazott december/decemberi 3.3%-os előrejelzésénél. Az MNB tehát a várakozások szerint emeli majd az idei év végi inflációs előrejelzését az augusztus 22-én a havi kamatdöntéssel egy időben megjelenő legfrissebb inflációs jelentésében.

A 2006-os inflációs prognózisaikkal kapcsolatban jelentős bizonytalanságot fogalmaztak meg a szakértők: egyelőre ugyanis kérdéses, hogy a tervezett ÁFA-változás mely termékköröket érinti, illetve annak fogyasztói árcsökkentő hatása valóban megjelenik-e majd a kormány tervei szerint. Az előrejelzések mediánja 2.0%-ot mutat, de jelezzük, hogy ez 1.6, illetve 3.5%-os szélsőértékek mellett jött ki (ld. második oldali táblázat részletes adatokkal). A jegybank májusi inflációs jelentésében 3.2%-os prognózist fogalmazott meg (akkor még nem volt ismert az ÁFA-csökkentés), mely bizonyára érdemben csökkenhet majd.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Július 13-án a Monetáris Tanács ülése előtt végzett felmérésünkben a legtöbb szakértő még 6.5%-os év végi jegybanki kamatszintre számított. A prognózis mostanra 6.25%-ra csökkent, de több szakértő jelezte, hogy a kedvező pénz-és tőkepiaci folyamatok fennmaradása mellett (mely erős forintot és továbbra is kedvező inflációs folyamatokat eredményezhet) 6%-ra csökkenhet a kamatszint. Jelenleg 6.75%-on áll az irányadó ráta, mely augusztusban a várakozások szerint újabb 25 bp-tal 6.5%-ra csökkenhet.

2005.07.13 14:08
Portfolio.hu-poll: hétfőn újabb 25 bp-os kamatcsökkentés - mekkora forintgyengülés várható év végéig?

A kamatcsökkentéssel kapcsolatos elemzői várakozásokra mai felmérésünkben még nem kérdeztük rá. A válaszok függenek még a csütörtöki inflációs adattól, másrészt nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a FED ma este közép-európai idő szerint 20:15-kor teszi közzé kamatdöntését, mely várhatóan újabb 25 bp-os emelés lesz (3.5%-ra). Sok múlik azonban azon, hogy milyen kommentárt fűz a mai kamatdöntéshez a FED (inflációs kilátások megítélése, kamatemelési pálya meddig folytatódhat), melynek akár komolyabb (feltörekvő) piaci hatásai is lehetnek. Az emelkedő amerikai, és a várhatóan tovább csökkenő magyar kamatszint a komoly magyar egyensúlytalansági tényezők mellett növekvő kockázatokat jelez a magyar pénz-és tőkepiaci folyamatok stabilitása vonatkozásában.

Végül a mai felmérés eredményei táblázatos formában:

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?