10 °C Budapest

Morgan Stanley: erős forint, 100 bp kamatcsökkentés

Pénzcentrum
2005. augusztus 3. 18:05

Rövid távon továbbra is erős forintárfolyamra számít Oliver Weeks, a Morgan Stanley elemzője. Véleménye szerint az év végére a jegybanki alapkamat 6% alá süllyedhet, ami még legalább 100 bp-os kamatvágást jelent. A kamatszint csökkentésében érdemi szerepet játszhat az erős forintárfolyam.

A Morgan Stanley számításai szerint a folyó fizetési mérleg hiánya jelenleg a GDP 8.8%-án áll, mely igen magas érték. Ennek ellenére nem kell aggodalmaskodni, a hiány az idei évben várhatóan könnyen finanszírozható lesz az esetlegesen elmaradt privatizációs tranzakciók mellett is. A deficit mértéke GDP arányosan túllendül a csúcson, az év végére 8.4% várható.

Az első hónapok adati alapján látható, hogy a külkereskedelmi mérleg egyenleg a tavalyinál lényegesen jobban alakul. Az exportnövekedés az importnál lényegesen nagyobb (igaz vannak bázishatások is), az ipari exportértékesítés dinamikusan növekszik. A beszerzési menedzser index kivitelre vonatkozó része szintén kedvező folyamatokról árulkodik.

Az új fizetési mérleg módszertan szerint a külföldi befektetéseken képződött jövedelmek teljes mértékben rontják a folyó mérleget, az újrabefektetett rész ebből majd a pénzügyi mérlegben mint közvetlen tőkebefektetés jelenik meg. A Morgan Stanley szerint a tőkejövedelmek a tavalyi évhez képest tovább nőnek (nagyobb egyenlegrontó tétel keletkezik), ugyanakkor ez összességében nagyobb problémát nem okoz az újrabefektetések magas aránya miatt. Az adósság után fizetett kamattömeg csökkenhet a magasabb adósságállomány ellenére is, ugyanis a devizahiteleken képződött kamatfizetési kötelezettség az alacsonyabb nominális kamatok miatt kisebb lehet. Összességében a jövedelmek egyenlegrontó hatása a GDP 7.2%-ra rúghat, ami lényegesen nagyobb a külkereskedelmi mérleg hiányánál.

Összességében a folyó fizetési mérleg hiánya az év végére a GDP 8.4%-át teheti ki (7.3 mrd euró). Ez az említett 7.2%-os jövedelmi passzívum, a külkereskedelmi mérleg 1.2-1.3%-os hiányának, egy nullszaldó körüli szolgáltatási egyenlegnek és egy kis pozitív transzfernek az eredménye lehet.

A folyó tételek után foglalkozzunk a finanszírozással. Aggodalmaskodnunk nem kell. A részvénybefektetések után keletkezett jövedelmeknek kb. fele újrabefektetésre kerül, ezzel automatikusan a közvetlen működőtőke befektetéseket növeli. A Gazdasági Minisztérium becslése szerint a közvetlen működőtőke befektetések idei mértéke elérheti a 4 mrd eurót. A Morgan Stanley ennél valamivel óvatosabb és 3.5 mrd eurót mond. Bár az FHB privatizáció elmaradt, az Antenna eladásból 193 m euró folyt be júliusban, a Budapest Airport a negyedik negyedévben 400 m eurót hozhat. A MOL gázüzletágának eladása egy 1 mrd eurós üzlet, a maradék 11.8%-os állami pakett értékesítése 1.2 mrd eurót eredményezhet, de ezzel a bankház elemzője az idei évre nem számol. A magyar vállalatok külföldi aktivitása továbbra is aktív maradhat, ami kb. 500 m eurós tőkekiáramlással járhat. A frissen bejövő pénzhez hozzá számolhatunk még kb. 2.5 md euró újrabefektetett jövedelmet, amivel a teljes közvetlen működőtőke sor egyenlege 3.5 mrd eurót tehet majd ki. Ez a folyó mérleg hiány mintegy felére nyújthat fedezetet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A devizában történő eladósodás egyre jellemzőbb a gazdaság minden ágazatában és az állami szférában is. Az állam az idei évben 3.5 mrd euró bruttó értékben bocsátott ki devizakötvényeket, mely nettó 2.1 mrd eurót jelent. További 1 mrd eurónyi kibocsátás várható az ÁAK-tól még ebben az évben, melyet még 2 mrd euró követhet a jövő években. Az OTP 625 m euró értékben bocsátott ki változó kamatozású kötvényeket és további 1 mrd eurónyi forrásbevonást tervez. A MOL júliusban adott megbízást egy eurokötvény sorozat kibocsátásának megszervezésére. Az egyéb tételeket beszámítva a Morgan Stanley a portfolió befektetéseket 4 mrd euróra teszi.

Az egyéb befektetések formái között elsősorban a vállalatok és háztartások devizahiteleit említi Weeks. A hitelek mind nagyobb része deviza alapú, az új jelzáloghiteleknél például 86% ennek aránya. A vállalatoknál szintén megfigyelhető, hogy a devizahitelek preferáltak a forinttal szemben, ennek felerősödés a gazdasági aktivitás fellendülésével válhat még inkább szembetűnővé. Az MFB eddig 1.7 mrd eurónyi devizahitel nyújtására képes árfolyamfedezet mellett a vállalati szektornak, ugyanakkor a minisztérium engedélyezte ennek a keretnek 3.7 mrd euróra emelését. Budapest 1 mrd eurós hitelt vett fel az EIB-től júliusban. Ha az egyéb befektetés sort vizsgáljuk összességében 2.5 mrd eurónyi beáramlás becsülhető 2005-re, melyet a tőkemérleg részéről további 0.5 mrd eurónyi EU pénz egészít ki.

A tőke és a pénzügyi mérleg sorait összegezve összesen 10,500 mrd eurónyi nettó finanszírozás mutatkozik, mely 3,200 mrd euróval haladja meg a folyó fizetési mérleg hiányát.

Megállapítható tehát, hogy a magas folyó mérleg hiány addig nem probléma, amíg a finanszírozás jól alakul. Addig feltehetően a forint is erős marad, a jegybank folytathatja a kamatcsökkentési sorozatot. Az alapkamat az év végére 6% alá süllyedhet a jelenlegi 6.75%-ról. Ilyen körülmények között rövid távon inkább attól kell tartani, hogy a forint ismét a sáv erős széléhez szorul. Hosszabb távon kockázatot jelent a privatizációs bevételek elmaradása, a hitelfelvételi szokások változása (a forinthitelek felé fordulás) és egy választási költségvetés 2006-ra.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem