Morgan Stanley: erős forint, 100 bp kamatcsökkentés

Pénzcentrum
2005. augusztus 3. 18:05

Rövid távon továbbra is erős forintárfolyamra számít Oliver Weeks, a Morgan Stanley elemzője. Véleménye szerint az év végére a jegybanki alapkamat 6% alá süllyedhet, ami még legalább 100 bp-os kamatvágást jelent. A kamatszint csökkentésében érdemi szerepet játszhat az erős forintárfolyam.

A Morgan Stanley számításai szerint a folyó fizetési mérleg hiánya jelenleg a GDP 8.8%-án áll, mely igen magas érték. Ennek ellenére nem kell aggodalmaskodni, a hiány az idei évben várhatóan könnyen finanszírozható lesz az esetlegesen elmaradt privatizációs tranzakciók mellett is. A deficit mértéke GDP arányosan túllendül a csúcson, az év végére 8.4% várható.

Az első hónapok adati alapján látható, hogy a külkereskedelmi mérleg egyenleg a tavalyinál lényegesen jobban alakul. Az exportnövekedés az importnál lényegesen nagyobb (igaz vannak bázishatások is), az ipari exportértékesítés dinamikusan növekszik. A beszerzési menedzser index kivitelre vonatkozó része szintén kedvező folyamatokról árulkodik.

Az új fizetési mérleg módszertan szerint a külföldi befektetéseken képződött jövedelmek teljes mértékben rontják a folyó mérleget, az újrabefektetett rész ebből majd a pénzügyi mérlegben mint közvetlen tőkebefektetés jelenik meg. A Morgan Stanley szerint a tőkejövedelmek a tavalyi évhez képest tovább nőnek (nagyobb egyenlegrontó tétel keletkezik), ugyanakkor ez összességében nagyobb problémát nem okoz az újrabefektetések magas aránya miatt. Az adósság után fizetett kamattömeg csökkenhet a magasabb adósságállomány ellenére is, ugyanis a devizahiteleken képződött kamatfizetési kötelezettség az alacsonyabb nominális kamatok miatt kisebb lehet. Összességében a jövedelmek egyenlegrontó hatása a GDP 7.2%-ra rúghat, ami lényegesen nagyobb a külkereskedelmi mérleg hiányánál.

Összességében a folyó fizetési mérleg hiánya az év végére a GDP 8.4%-át teheti ki (7.3 mrd euró). Ez az említett 7.2%-os jövedelmi passzívum, a külkereskedelmi mérleg 1.2-1.3%-os hiányának, egy nullszaldó körüli szolgáltatási egyenlegnek és egy kis pozitív transzfernek az eredménye lehet.

A folyó tételek után foglalkozzunk a finanszírozással. Aggodalmaskodnunk nem kell. A részvénybefektetések után keletkezett jövedelmeknek kb. fele újrabefektetésre kerül, ezzel automatikusan a közvetlen működőtőke befektetéseket növeli. A Gazdasági Minisztérium becslése szerint a közvetlen működőtőke befektetések idei mértéke elérheti a 4 mrd eurót. A Morgan Stanley ennél valamivel óvatosabb és 3.5 mrd eurót mond. Bár az FHB privatizáció elmaradt, az Antenna eladásból 193 m euró folyt be júliusban, a Budapest Airport a negyedik negyedévben 400 m eurót hozhat. A MOL gázüzletágának eladása egy 1 mrd eurós üzlet, a maradék 11.8%-os állami pakett értékesítése 1.2 mrd eurót eredményezhet, de ezzel a bankház elemzője az idei évre nem számol. A magyar vállalatok külföldi aktivitása továbbra is aktív maradhat, ami kb. 500 m eurós tőkekiáramlással járhat. A frissen bejövő pénzhez hozzá számolhatunk még kb. 2.5 md euró újrabefektetett jövedelmet, amivel a teljes közvetlen működőtőke sor egyenlege 3.5 mrd eurót tehet majd ki. Ez a folyó mérleg hiány mintegy felére nyújthat fedezetet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A devizában történő eladósodás egyre jellemzőbb a gazdaság minden ágazatában és az állami szférában is. Az állam az idei évben 3.5 mrd euró bruttó értékben bocsátott ki devizakötvényeket, mely nettó 2.1 mrd eurót jelent. További 1 mrd eurónyi kibocsátás várható az ÁAK-tól még ebben az évben, melyet még 2 mrd euró követhet a jövő években. Az OTP 625 m euró értékben bocsátott ki változó kamatozású kötvényeket és további 1 mrd eurónyi forrásbevonást tervez. A MOL júliusban adott megbízást egy eurokötvény sorozat kibocsátásának megszervezésére. Az egyéb tételeket beszámítva a Morgan Stanley a portfolió befektetéseket 4 mrd euróra teszi.

Az egyéb befektetések formái között elsősorban a vállalatok és háztartások devizahiteleit említi Weeks. A hitelek mind nagyobb része deviza alapú, az új jelzáloghiteleknél például 86% ennek aránya. A vállalatoknál szintén megfigyelhető, hogy a devizahitelek preferáltak a forinttal szemben, ennek felerősödés a gazdasági aktivitás fellendülésével válhat még inkább szembetűnővé. Az MFB eddig 1.7 mrd eurónyi devizahitel nyújtására képes árfolyamfedezet mellett a vállalati szektornak, ugyanakkor a minisztérium engedélyezte ennek a keretnek 3.7 mrd euróra emelését. Budapest 1 mrd eurós hitelt vett fel az EIB-től júliusban. Ha az egyéb befektetés sort vizsgáljuk összességében 2.5 mrd eurónyi beáramlás becsülhető 2005-re, melyet a tőkemérleg részéről további 0.5 mrd eurónyi EU pénz egészít ki.

A tőke és a pénzügyi mérleg sorait összegezve összesen 10,500 mrd eurónyi nettó finanszírozás mutatkozik, mely 3,200 mrd euróval haladja meg a folyó fizetési mérleg hiányát.

Megállapítható tehát, hogy a magas folyó mérleg hiány addig nem probléma, amíg a finanszírozás jól alakul. Addig feltehetően a forint is erős marad, a jegybank folytathatja a kamatcsökkentési sorozatot. Az alapkamat az év végére 6% alá süllyedhet a jelenlegi 6.75%-ról. Ilyen körülmények között rövid távon inkább attól kell tartani, hogy a forint ismét a sáv erős széléhez szorul. Hosszabb távon kockázatot jelent a privatizációs bevételek elmaradása, a hitelfelvételi szokások változása (a forinthitelek felé fordulás) és egy választási költségvetés 2006-ra.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.10 00:01
FLEXIDUS After the Great Resignation, a new term has entered the workplace lexicon, 'flexidus', ref...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm