18 °C Budapest

Morgan Stanley: erős forint, 100 bp kamatcsökkentés

Pénzcentrum
2005. augusztus 3. 18:05

Rövid távon továbbra is erős forintárfolyamra számít Oliver Weeks, a Morgan Stanley elemzője. Véleménye szerint az év végére a jegybanki alapkamat 6% alá süllyedhet, ami még legalább 100 bp-os kamatvágást jelent. A kamatszint csökkentésében érdemi szerepet játszhat az erős forintárfolyam.

A Morgan Stanley számításai szerint a folyó fizetési mérleg hiánya jelenleg a GDP 8.8%-án áll, mely igen magas érték. Ennek ellenére nem kell aggodalmaskodni, a hiány az idei évben várhatóan könnyen finanszírozható lesz az esetlegesen elmaradt privatizációs tranzakciók mellett is. A deficit mértéke GDP arányosan túllendül a csúcson, az év végére 8.4% várható.

Az első hónapok adati alapján látható, hogy a külkereskedelmi mérleg egyenleg a tavalyinál lényegesen jobban alakul. Az exportnövekedés az importnál lényegesen nagyobb (igaz vannak bázishatások is), az ipari exportértékesítés dinamikusan növekszik. A beszerzési menedzser index kivitelre vonatkozó része szintén kedvező folyamatokról árulkodik.

Az új fizetési mérleg módszertan szerint a külföldi befektetéseken képződött jövedelmek teljes mértékben rontják a folyó mérleget, az újrabefektetett rész ebből majd a pénzügyi mérlegben mint közvetlen tőkebefektetés jelenik meg. A Morgan Stanley szerint a tőkejövedelmek a tavalyi évhez képest tovább nőnek (nagyobb egyenlegrontó tétel keletkezik), ugyanakkor ez összességében nagyobb problémát nem okoz az újrabefektetések magas aránya miatt. Az adósság után fizetett kamattömeg csökkenhet a magasabb adósságállomány ellenére is, ugyanis a devizahiteleken képződött kamatfizetési kötelezettség az alacsonyabb nominális kamatok miatt kisebb lehet. Összességében a jövedelmek egyenlegrontó hatása a GDP 7.2%-ra rúghat, ami lényegesen nagyobb a külkereskedelmi mérleg hiányánál.

Összességében a folyó fizetési mérleg hiánya az év végére a GDP 8.4%-át teheti ki (7.3 mrd euró). Ez az említett 7.2%-os jövedelmi passzívum, a külkereskedelmi mérleg 1.2-1.3%-os hiányának, egy nullszaldó körüli szolgáltatási egyenlegnek és egy kis pozitív transzfernek az eredménye lehet.

A folyó tételek után foglalkozzunk a finanszírozással. Aggodalmaskodnunk nem kell. A részvénybefektetések után keletkezett jövedelmeknek kb. fele újrabefektetésre kerül, ezzel automatikusan a közvetlen működőtőke befektetéseket növeli. A Gazdasági Minisztérium becslése szerint a közvetlen működőtőke befektetések idei mértéke elérheti a 4 mrd eurót. A Morgan Stanley ennél valamivel óvatosabb és 3.5 mrd eurót mond. Bár az FHB privatizáció elmaradt, az Antenna eladásból 193 m euró folyt be júliusban, a Budapest Airport a negyedik negyedévben 400 m eurót hozhat. A MOL gázüzletágának eladása egy 1 mrd eurós üzlet, a maradék 11.8%-os állami pakett értékesítése 1.2 mrd eurót eredményezhet, de ezzel a bankház elemzője az idei évre nem számol. A magyar vállalatok külföldi aktivitása továbbra is aktív maradhat, ami kb. 500 m eurós tőkekiáramlással járhat. A frissen bejövő pénzhez hozzá számolhatunk még kb. 2.5 md euró újrabefektetett jövedelmet, amivel a teljes közvetlen működőtőke sor egyenlege 3.5 mrd eurót tehet majd ki. Ez a folyó mérleg hiány mintegy felére nyújthat fedezetet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A devizában történő eladósodás egyre jellemzőbb a gazdaság minden ágazatában és az állami szférában is. Az állam az idei évben 3.5 mrd euró bruttó értékben bocsátott ki devizakötvényeket, mely nettó 2.1 mrd eurót jelent. További 1 mrd eurónyi kibocsátás várható az ÁAK-tól még ebben az évben, melyet még 2 mrd euró követhet a jövő években. Az OTP 625 m euró értékben bocsátott ki változó kamatozású kötvényeket és további 1 mrd eurónyi forrásbevonást tervez. A MOL júliusban adott megbízást egy eurokötvény sorozat kibocsátásának megszervezésére. Az egyéb tételeket beszámítva a Morgan Stanley a portfolió befektetéseket 4 mrd euróra teszi.

Az egyéb befektetések formái között elsősorban a vállalatok és háztartások devizahiteleit említi Weeks. A hitelek mind nagyobb része deviza alapú, az új jelzáloghiteleknél például 86% ennek aránya. A vállalatoknál szintén megfigyelhető, hogy a devizahitelek preferáltak a forinttal szemben, ennek felerősödés a gazdasági aktivitás fellendülésével válhat még inkább szembetűnővé. Az MFB eddig 1.7 mrd eurónyi devizahitel nyújtására képes árfolyamfedezet mellett a vállalati szektornak, ugyanakkor a minisztérium engedélyezte ennek a keretnek 3.7 mrd euróra emelését. Budapest 1 mrd eurós hitelt vett fel az EIB-től júliusban. Ha az egyéb befektetés sort vizsgáljuk összességében 2.5 mrd eurónyi beáramlás becsülhető 2005-re, melyet a tőkemérleg részéről további 0.5 mrd eurónyi EU pénz egészít ki.

A tőke és a pénzügyi mérleg sorait összegezve összesen 10,500 mrd eurónyi nettó finanszírozás mutatkozik, mely 3,200 mrd euróval haladja meg a folyó fizetési mérleg hiányát.

Megállapítható tehát, hogy a magas folyó mérleg hiány addig nem probléma, amíg a finanszírozás jól alakul. Addig feltehetően a forint is erős marad, a jegybank folytathatja a kamatcsökkentési sorozatot. Az alapkamat az év végére 6% alá süllyedhet a jelenlegi 6.75%-ról. Ilyen körülmények között rövid távon inkább attól kell tartani, hogy a forint ismét a sáv erős széléhez szorul. Hosszabb távon kockázatot jelent a privatizációs bevételek elmaradása, a hitelfelvételi szokások változása (a forinthitelek felé fordulás) és egy választási költségvetés 2006-ra.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?