Változatlanul maradt svájci ráta után - mire számíthatnak a devizahitellel rendelkezők?

Pénzcentrum
2005. június 17. 11:49

Az elemzői várakozásoknak megfelelően tegnapi ülésén változatlanul maradt a svájci jegybank irányadó kamatszintje, mely a 0.25-1.25%-os 3 hónapos Libor sávon belül a középértéket (0.75%) célozza. A forint az elmúlt két hétben mintegy 4 egységgel erősödött a svájci frankhoz képest a korábbi 10 forintos gyengülés után. Emellett egy 17 elemző részvételével végzett tegnapi felmérés szerint a svájci irányadó kamatszint legalább az idei év végéig nem változik, így a magyar frankalapú devizahitelesek egyelőre úgy tűnik, hogy fellélegezhetnek: a törlesztő részletek rövid távon várhatóan nem emelkednek számottevő mértékben. Érdemes ennek ellenére a legfontosabb svájci gazdasági folyamatokkal tisztában lenni, annak pedig különösen, aki most gondolkodik frankalapú hitel felvételében.

A svájci jegybank arra hivatkozva hagyta most is változatlanul irányadó kamatszintjét, hogy az euró-zónában mutatkozó gazdasági nehézségek feltartóztatják a svájci gazdasági fellendülést is. Az intézmény tavaly decemberi, és idén márciusi (negyedévente sorra kerülő) ülésén sem nyúlt kamatához. Tavaly júniusban és szeptemberben az export által húzott gazdasági növekedés miatt két lépésben emelte a jegybank a mostani 0.75%-os célértékre a rátát.


A jegybank megítélése szerint a középtávú inflációs kilátások jelenleg kedvezőbbek, mint ahogy azt márciusban látta, ugyanakkor a kamatdöntés közleményében megjegyezte, hogy amennyiben a svájci gazdaság fellendülése fokozottabbá válik, a kamatszint is igazodni fog ehhez (kamatemelés). Jean-Pierre Roth, a bank elnöke szerint továbbra sincs szükség sietségre monetáris szigorítás terén. Az intézmény szerint a fellendülés az év második felében bekövetkezhet, éves szinten 1%-os GDP-növekedés várható a korábbi előrejelzésben szereplő 1.5% helyett (külső, elsősorban euró-zóna növekedési lassulás).


Az inflációs kilátásokról szólva idén átlagosan 1%-os, jövőre 0.5%-os, míg 2007-ben 1.4%-os éves átlagos pénzromlási ütemre lehet számítani, amely értékek lényegesen elmaradnak a bank árstabilitásként értelmezett 2%-os plafonjától.

A Reuters a kamatdöntést követően 17 elemző megkérdezésével végzett felmérést, melynek eredménye szerint 9 szakértő szerint leghamarabb csak 2006-ban, míg 8 megkérdezett szerint már idén decemberben bekövetkezhet egy 25 bp-os kamatemelés. A 9 elemző közül, aki csak jövőre számít emelésre: 4 szerint ez már márciusban, 1 szerint márciusban, vagy júniusban, 3 szerint júniusban, és 1 szerint csak jövő decemberben következik be. A jelenlegi 0.75%-os kamatszint fokozottan stimuláló a svájci gazdaság számára (negatív rövid kamatok az inflációhoz képest), így a banknak előbb-utóbb a fokozódó inflációs hatások miatt emelnie kell azt.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.11 00:01
BARE MINIMUM MONDAY A new viral trend suggests reducing Monday performance pressure to alleviate an...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 11. hétfő
Árpád
50. hét
December 11.
Nemzetközi hegynap
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem