12 °C Budapest

Ecostat: lassuló növekedés, nem lesz 4% felett az infláció

Pénzcentrum
2005. április 29. 15:17

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet értékelése szerint 2005-ben a korábban prognosztizáltnál alacsonyabb növekedési ütem várható Magyarországon. Az infláció júniustól emelkedik, de éves szinten így sem nő 4 százalék fölé.

Az Egyesült Államokban az irányadó kamat emelkedésére lehet számítani - áll az Ecostat havi hílevelében. A 12 havi fogyasztói árindex márciusban meghaladta a 3 százalékot, a Fed enyhe inflációs nyomással számol (a tőkejavak áremelkedésére is felhívja a figyelmet). A külkereskedelmi mérleg hiánya rekord szintre nőtt. Egyrészt az emelkedő olajár drágította meg az importot, másrészt a növekvő kínai behozatal növelte a deficitet. A gazdasági növekedés üteme - előzetes adatok alapján - az első negyedévben várt alatt maradt. Mindettől azonban még nem várjuk, hogy megtörne az emelkedő kamattrend.

Az Európai Unióban mérséklődött az ipari termelés növekedési üteme, míg az új megrendelések állománya meredeken csökkent év első hónapjaiban. Februárban mindössze 0.4 százalékkal nőtt a 25 tagú közösség termelése az előző év azonos időszakához képest. Jelentős lassulás figyelhető meg a tartós fogyasztási cikkek termelésében, amely érzékenyen érinti a hazai kiviteli dinamikát is. Az infláció továbbra is 2 százalék közelében mozog, az Európai Központi Bank vélhetően nem változtat a kamatszinten a közeljövőben.

2005-ben a korábban vártnál alacsonyabb növekedési ütemmel számolunk. Elsősorban az ipari termelés illetve kiviteli dinamika lassulása miatt csökkentettük a korábbi 3.9 százalékos prognózisunkat 3.5 százalékra.

Míg januárban 2.7 százalékkal, februárban már mindössze 1.3 százalékkal bővült az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest. Jelentős lassulás volt megfigyelhető az export-értékesítésben. A kivitelben meghatározó villamos gépek és műszerek exportja 3 százalékkal csökkent februárban. Éves átlagban 6 százalék körüli ipari termelés-növekedéssel számolunk 2005-ben.

Márciusban az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli hiánya elérte az éves terv 47.4 százalékát. Az év elején több egyszeri tétel is terhelte a költségvetést (13. havi fizetés, nyugdíjfizetések előbbre hozása, visszatartott áfa kiutalása stb.), feltehetően az év második felében már nem nőt ilyen gyorsan a hiány. Mindent összevetve 2005-ben az ESA’95 szerinti nyugdíjreformmal korrigált egyenleg GDP 4 százaléka körül alakulhat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az év első két hónapjában a behozatal növekedése meghaladta a kivitel bővülését. Az áruforgalmi hiány prognózisunk szerint 4 milliárd euróra nő, míg a folyó fizetési mérleg passzívuma elérheti a 6.7 milliárd eurót. A külső finanszírozási igényt az európai uniós tőketranszferek csökkenthetik. A 2004. utolsó negyedévi közvetlen tőkebefektetési adatok alapján 2005-ben további növekedésre számítunk, így javulhat a folyó hiány finanszírozási szerkezete.

Az infláció májusban érheti el idei mélypontját, a 12 havi árindex az ötödik hónapban - elsősorban bázishatás miatt - megközelítheti a 3 százalékot. Júniustól azonban a mutató emelkedésére számítunk, év végére elérheti a 4.2 százalékot. Éves átlagban 3.8-3.9 százalékos inflációt prognosztizálunk. Kockázatot jelent ugyanakkor a forint gyengülése, illetve a dollár esetleges erősödése, hiszen az előző évvel szemben mindez nem mérsékli, hanem fel is erősítheti a világpiaci olajár emelkedésének inflációs hatását.

Az irányadó kamat április végére 7.5 százalékra süllyedt. Bár az alacsony inflációs ráta további monetáris lazítást indokolna, a forint gyengülése miatt indokolt az óvatosság. Év végéig 7 százalékra csökkenhet az alapkamat, míg az árfolyam az utolsó negyedévben 250 forint/eurós szint közelében ingadozik majd.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 3. 16:06
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem