Ecostat: lassuló növekedés, nem lesz 4% felett az infláció

Pénzcentrum
2005. április 29. 15:17

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet értékelése szerint 2005-ben a korábban prognosztizáltnál alacsonyabb növekedési ütem várható Magyarországon. Az infláció júniustól emelkedik, de éves szinten így sem nő 4 százalék fölé.

Az Egyesült Államokban az irányadó kamat emelkedésére lehet számítani - áll az Ecostat havi hílevelében. A 12 havi fogyasztói árindex márciusban meghaladta a 3 százalékot, a Fed enyhe inflációs nyomással számol (a tőkejavak áremelkedésére is felhívja a figyelmet). A külkereskedelmi mérleg hiánya rekord szintre nőtt. Egyrészt az emelkedő olajár drágította meg az importot, másrészt a növekvő kínai behozatal növelte a deficitet. A gazdasági növekedés üteme - előzetes adatok alapján - az első negyedévben várt alatt maradt. Mindettől azonban még nem várjuk, hogy megtörne az emelkedő kamattrend.

Az Európai Unióban mérséklődött az ipari termelés növekedési üteme, míg az új megrendelések állománya meredeken csökkent év első hónapjaiban. Februárban mindössze 0.4 százalékkal nőtt a 25 tagú közösség termelése az előző év azonos időszakához képest. Jelentős lassulás figyelhető meg a tartós fogyasztási cikkek termelésében, amely érzékenyen érinti a hazai kiviteli dinamikát is. Az infláció továbbra is 2 százalék közelében mozog, az Európai Központi Bank vélhetően nem változtat a kamatszinten a közeljövőben.

2005-ben a korábban vártnál alacsonyabb növekedési ütemmel számolunk. Elsősorban az ipari termelés illetve kiviteli dinamika lassulása miatt csökkentettük a korábbi 3.9 százalékos prognózisunkat 3.5 százalékra.

Míg januárban 2.7 százalékkal, februárban már mindössze 1.3 százalékkal bővült az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest. Jelentős lassulás volt megfigyelhető az export-értékesítésben. A kivitelben meghatározó villamos gépek és műszerek exportja 3 százalékkal csökkent februárban. Éves átlagban 6 százalék körüli ipari termelés-növekedéssel számolunk 2005-ben.

Márciusban az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli hiánya elérte az éves terv 47.4 százalékát. Az év elején több egyszeri tétel is terhelte a költségvetést (13. havi fizetés, nyugdíjfizetések előbbre hozása, visszatartott áfa kiutalása stb.), feltehetően az év második felében már nem nőt ilyen gyorsan a hiány. Mindent összevetve 2005-ben az ESA’95 szerinti nyugdíjreformmal korrigált egyenleg GDP 4 százaléka körül alakulhat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az év első két hónapjában a behozatal növekedése meghaladta a kivitel bővülését. Az áruforgalmi hiány prognózisunk szerint 4 milliárd euróra nő, míg a folyó fizetési mérleg passzívuma elérheti a 6.7 milliárd eurót. A külső finanszírozási igényt az európai uniós tőketranszferek csökkenthetik. A 2004. utolsó negyedévi közvetlen tőkebefektetési adatok alapján 2005-ben további növekedésre számítunk, így javulhat a folyó hiány finanszírozási szerkezete.

Az infláció májusban érheti el idei mélypontját, a 12 havi árindex az ötödik hónapban - elsősorban bázishatás miatt - megközelítheti a 3 százalékot. Júniustól azonban a mutató emelkedésére számítunk, év végére elérheti a 4.2 százalékot. Éves átlagban 3.8-3.9 százalékos inflációt prognosztizálunk. Kockázatot jelent ugyanakkor a forint gyengülése, illetve a dollár esetleges erősödése, hiszen az előző évvel szemben mindez nem mérsékli, hanem fel is erősítheti a világpiaci olajár emelkedésének inflációs hatását.

Az irányadó kamat április végére 7.5 százalékra süllyedt. Bár az alacsony inflációs ráta további monetáris lazítást indokolna, a forint gyengülése miatt indokolt az óvatosság. Év végéig 7 százalékra csökkenhet az alapkamat, míg az árfolyam az utolsó negyedévben 250 forint/eurós szint közelében ingadozik majd.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?