-1 °C Budapest

Ecostat: lassuló növekedés, nem lesz 4% felett az infláció

Pénzcentrum
2005. április 29. 15:17

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet értékelése szerint 2005-ben a korábban prognosztizáltnál alacsonyabb növekedési ütem várható Magyarországon. Az infláció júniustól emelkedik, de éves szinten így sem nő 4 százalék fölé.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Egyesült Államokban az irányadó kamat emelkedésére lehet számítani - áll az Ecostat havi hílevelében. A 12 havi fogyasztói árindex márciusban meghaladta a 3 százalékot, a Fed enyhe inflációs nyomással számol (a tőkejavak áremelkedésére is felhívja a figyelmet). A külkereskedelmi mérleg hiánya rekord szintre nőtt. Egyrészt az emelkedő olajár drágította meg az importot, másrészt a növekvő kínai behozatal növelte a deficitet. A gazdasági növekedés üteme - előzetes adatok alapján - az első negyedévben várt alatt maradt. Mindettől azonban még nem várjuk, hogy megtörne az emelkedő kamattrend.

Az Európai Unióban mérséklődött az ipari termelés növekedési üteme, míg az új megrendelések állománya meredeken csökkent év első hónapjaiban. Februárban mindössze 0.4 százalékkal nőtt a 25 tagú közösség termelése az előző év azonos időszakához képest. Jelentős lassulás figyelhető meg a tartós fogyasztási cikkek termelésében, amely érzékenyen érinti a hazai kiviteli dinamikát is. Az infláció továbbra is 2 százalék közelében mozog, az Európai Központi Bank vélhetően nem változtat a kamatszinten a közeljövőben.

2005-ben a korábban vártnál alacsonyabb növekedési ütemmel számolunk. Elsősorban az ipari termelés illetve kiviteli dinamika lassulása miatt csökkentettük a korábbi 3.9 százalékos prognózisunkat 3.5 százalékra.

Míg januárban 2.7 százalékkal, februárban már mindössze 1.3 százalékkal bővült az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest. Jelentős lassulás volt megfigyelhető az export-értékesítésben. A kivitelben meghatározó villamos gépek és műszerek exportja 3 százalékkal csökkent februárban. Éves átlagban 6 százalék körüli ipari termelés-növekedéssel számolunk 2005-ben.

Márciusban az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli hiánya elérte az éves terv 47.4 százalékát. Az év elején több egyszeri tétel is terhelte a költségvetést (13. havi fizetés, nyugdíjfizetések előbbre hozása, visszatartott áfa kiutalása stb.), feltehetően az év második felében már nem nőt ilyen gyorsan a hiány. Mindent összevetve 2005-ben az ESA’95 szerinti nyugdíjreformmal korrigált egyenleg GDP 4 százaléka körül alakulhat.

Az év első két hónapjában a behozatal növekedése meghaladta a kivitel bővülését. Az áruforgalmi hiány prognózisunk szerint 4 milliárd euróra nő, míg a folyó fizetési mérleg passzívuma elérheti a 6.7 milliárd eurót. A külső finanszírozási igényt az európai uniós tőketranszferek csökkenthetik. A 2004. utolsó negyedévi közvetlen tőkebefektetési adatok alapján 2005-ben további növekedésre számítunk, így javulhat a folyó hiány finanszírozási szerkezete.

Az infláció májusban érheti el idei mélypontját, a 12 havi árindex az ötödik hónapban - elsősorban bázishatás miatt - megközelítheti a 3 százalékot. Júniustól azonban a mutató emelkedésére számítunk, év végére elérheti a 4.2 százalékot. Éves átlagban 3.8-3.9 százalékos inflációt prognosztizálunk. Kockázatot jelent ugyanakkor a forint gyengülése, illetve a dollár esetleges erősödése, hiszen az előző évvel szemben mindez nem mérsékli, hanem fel is erősítheti a világpiaci olajár emelkedésének inflációs hatását.

Az irányadó kamat április végére 7.5 százalékra süllyedt. Bár az alacsony inflációs ráta további monetáris lazítást indokolna, a forint gyengülése miatt indokolt az óvatosság. Év végéig 7 százalékra csökkenhet az alapkamat, míg az árfolyam az utolsó negyedévben 250 forint/eurós szint közelében ingadozik majd.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.25 11:54
“Egy nap el fogok menni Elméletbe, mert elméletben minden jól megy…” Ha beszélgetve emberekkel, olv...
perfekt  |  2022.01.24 08:37
2021. január 1.-től megváltozott az elengedett osztalék számviteli és adószabálya. Elképzelhető, ho...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?