21 °C Budapest

Ecostat: lassuló növekedés, nem lesz 4% felett az infláció

Pénzcentrum
2005. április 29. 15:17

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet értékelése szerint 2005-ben a korábban prognosztizáltnál alacsonyabb növekedési ütem várható Magyarországon. Az infláció júniustól emelkedik, de éves szinten így sem nő 4 százalék fölé.

Az Egyesült Államokban az irányadó kamat emelkedésére lehet számítani - áll az Ecostat havi hílevelében. A 12 havi fogyasztói árindex márciusban meghaladta a 3 százalékot, a Fed enyhe inflációs nyomással számol (a tőkejavak áremelkedésére is felhívja a figyelmet). A külkereskedelmi mérleg hiánya rekord szintre nőtt. Egyrészt az emelkedő olajár drágította meg az importot, másrészt a növekvő kínai behozatal növelte a deficitet. A gazdasági növekedés üteme - előzetes adatok alapján - az első negyedévben várt alatt maradt. Mindettől azonban még nem várjuk, hogy megtörne az emelkedő kamattrend.

Az Európai Unióban mérséklődött az ipari termelés növekedési üteme, míg az új megrendelések állománya meredeken csökkent év első hónapjaiban. Februárban mindössze 0.4 százalékkal nőtt a 25 tagú közösség termelése az előző év azonos időszakához képest. Jelentős lassulás figyelhető meg a tartós fogyasztási cikkek termelésében, amely érzékenyen érinti a hazai kiviteli dinamikát is. Az infláció továbbra is 2 százalék közelében mozog, az Európai Központi Bank vélhetően nem változtat a kamatszinten a közeljövőben.

2005-ben a korábban vártnál alacsonyabb növekedési ütemmel számolunk. Elsősorban az ipari termelés illetve kiviteli dinamika lassulása miatt csökkentettük a korábbi 3.9 százalékos prognózisunkat 3.5 százalékra.

Míg januárban 2.7 százalékkal, februárban már mindössze 1.3 százalékkal bővült az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest. Jelentős lassulás volt megfigyelhető az export-értékesítésben. A kivitelben meghatározó villamos gépek és műszerek exportja 3 százalékkal csökkent februárban. Éves átlagban 6 százalék körüli ipari termelés-növekedéssel számolunk 2005-ben.

Márciusban az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli hiánya elérte az éves terv 47.4 százalékát. Az év elején több egyszeri tétel is terhelte a költségvetést (13. havi fizetés, nyugdíjfizetések előbbre hozása, visszatartott áfa kiutalása stb.), feltehetően az év második felében már nem nőt ilyen gyorsan a hiány. Mindent összevetve 2005-ben az ESA’95 szerinti nyugdíjreformmal korrigált egyenleg GDP 4 százaléka körül alakulhat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az év első két hónapjában a behozatal növekedése meghaladta a kivitel bővülését. Az áruforgalmi hiány prognózisunk szerint 4 milliárd euróra nő, míg a folyó fizetési mérleg passzívuma elérheti a 6.7 milliárd eurót. A külső finanszírozási igényt az európai uniós tőketranszferek csökkenthetik. A 2004. utolsó negyedévi közvetlen tőkebefektetési adatok alapján 2005-ben további növekedésre számítunk, így javulhat a folyó hiány finanszírozási szerkezete.

Az infláció májusban érheti el idei mélypontját, a 12 havi árindex az ötödik hónapban - elsősorban bázishatás miatt - megközelítheti a 3 százalékot. Júniustól azonban a mutató emelkedésére számítunk, év végére elérheti a 4.2 százalékot. Éves átlagban 3.8-3.9 százalékos inflációt prognosztizálunk. Kockázatot jelent ugyanakkor a forint gyengülése, illetve a dollár esetleges erősödése, hiszen az előző évvel szemben mindez nem mérsékli, hanem fel is erősítheti a világpiaci olajár emelkedésének inflációs hatását.

Az irányadó kamat április végére 7.5 százalékra süllyedt. Bár az alacsony inflációs ráta további monetáris lazítást indokolna, a forint gyengülése miatt indokolt az óvatosság. Év végéig 7 százalékra csökkenhet az alapkamat, míg az árfolyam az utolsó negyedévben 250 forint/eurós szint közelében ingadozik majd.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem