35 °C Budapest

Fitch-figyelmeztetés: romló finanszírozási feltételek idén a feltörekvő piacokon

Pénzcentrum
2005. február 8. 12:01

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő tegnap megjelent elemzése felhívja a figyelmet arra, hogy az amerikai kamatemelési ciklus miatt megemelkedő államkötvényhozamok a feltörekvő piacokon is komoly és hirtelen bekövetkező hatásokkal járhatnak, azaz ezeken piacokon az eddigieknél jóval nagyobb külső finanaszírozási kockázatokkal kell számolni.


A Fitch szerint az Egyesült Államokban irányadó Fed funds rate célértéke az idei év végére 4%-ra emelkedhet a jelenleg 2.5%-ról, ezzel párhuzamosan a 10 éves amerikai államkötvények hozama a jelenlegi 4.2% körüli szintről 5.5%-ig mehet fel az év végére. Ennek következtében a feltörekvő piacokon esetlegesen hirtelen bekövetkező hatások léphetnek fel - véli a Sharon Raj, a Fitch szuverén hitelbesorolásokkal foglalkozó részlegének vezetője, és az elemzés készítője.

A legnagyobb európai hitelminősítő szerint 2004 rendkívül kedvező éve volt a feltörekvő gazdaságoknak: a történelmi magasságok közelébe emelkedő globális kockázatvállalási hajlandóság nyomán 62.1 milliárd dollárral új csúcsot döntött a térség szuverén adósság-kibocsátása az előző évi 46.6 milliárd dollár új kibocsátási érték után.

A Fitch szakértője szerint kétséges azonban, hogy ez a kedvező piaci környezet fennmaradhat idén is: a globális kamatemelési ciklus miatt a feltörekvő gazdaságok adósságait megvásárló befektetők magasabb hozamokat várnak el, és bizonyos tőkekivonás is lehetséges egy-egy nagyobb kockázattal besorolt adósságból. Raj szerint amennyiben hirtelen megugranak a befektetői kamatemelési várakozások, úgy az a piaci folyamatok révén a feltörekvő piacokkal szembeni kockázati felárak "elszállását" is eredményezheti. Ez azzal a következménnyel járhat, hogy a magasabb kockázati sávokba sorolt szuverén adósság-kibocsátók elől átmenetileg teljesen elzárhatja a piaci hozzáférést.

A Fitch hétfői londoni elemzése szerint a feltörekvő piacok már kezdenek felkészülni a "szűkebb időkre", azaz a külföldi befektetők magasabb hozamelvárásaira. Bár 2005-ben összességében a feltörekvő piacok általi forrásbevonás (kötvénykibocsátás) várhatóan nem változik 2004-hez képest, az ázsiai és a latin-amerikai kibocsátás csökkenhet, míg a kelet- és közép-európai kibocsátás mennyisége emelkedhet. Ez azonban a Fitch szakértője szerint kizárólag a lengyel kötvénykibocsátásnak köszönhető (Párizsi Klub felé fennálló tartozások egy részének idei előtörlesztése). Ezen tétel nélkül ebben a régióban dolláralapon számítva a tavalyi szint közelében maradhat a forrásbevonás mértéke.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Fitch jelentése szerint Magyarország esetében a várható további dollárgyengülést kísérő erős amerikai kamatemelés főként a hozamelőny visszaesése formájában hatna, mivel egyébként közvetlen külső finanszírozási szempontból a várhatóan stabil euró-övezeti kamatszint az irányadó (Az Európai Központi Bank refinanszírozási rátájának minimumszintje jelenleg 2%-on áll, és az elemzői várakozások szerint idén várhatóan csak második félévtől, és csak kisebb mértékben emelkedhet ráta.)

Az elemzés szerint a külső finanszírozási feltételek éppen abban az évben kezdenek romlani, amikor a feltörekvő piacok teljes külső finanszírozási igénye 1998 óta a legmagasabb szintre, 298 milliárd dollárra emelkedik a tavalyi 243 milliárd dollárról. Ebből a hatalmas összegből 128 milliárd dollárral a szakértő szerint a feltörekvő európai és a FÁK-térségre jut messze a legnagyobb rész.

A hitelminősítő szerint a növekvő külső finanszírozási igénnyel nem fog lépést tartani a működőtőke-beáramlás, különösen így lesz ez Kelet- és Közép-Európában: a közvetlen külföldi befektetések az egész feltörekvő piaci térségben várt külső finanszírozási igény 39%-át fogja fedezni, szemben a tavalyi 50%-os aránnyal, ami azt jelenti, hogy a feltörekvő gazdaságokban tovább nő az adóssággeneráló finanszírozási formák aránya a finanszírozási szerkezetben.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50