17 °C Budapest

Fitch-figyelmeztetés: romló finanszírozási feltételek idén a feltörekvő piacokon

Pénzcentrum
2005. február 8. 12:01

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő tegnap megjelent elemzése felhívja a figyelmet arra, hogy az amerikai kamatemelési ciklus miatt megemelkedő államkötvényhozamok a feltörekvő piacokon is komoly és hirtelen bekövetkező hatásokkal járhatnak, azaz ezeken piacokon az eddigieknél jóval nagyobb külső finanaszírozási kockázatokkal kell számolni.


A Fitch szerint az Egyesült Államokban irányadó Fed funds rate célértéke az idei év végére 4%-ra emelkedhet a jelenleg 2.5%-ról, ezzel párhuzamosan a 10 éves amerikai államkötvények hozama a jelenlegi 4.2% körüli szintről 5.5%-ig mehet fel az év végére. Ennek következtében a feltörekvő piacokon esetlegesen hirtelen bekövetkező hatások léphetnek fel - véli a Sharon Raj, a Fitch szuverén hitelbesorolásokkal foglalkozó részlegének vezetője, és az elemzés készítője.

A legnagyobb európai hitelminősítő szerint 2004 rendkívül kedvező éve volt a feltörekvő gazdaságoknak: a történelmi magasságok közelébe emelkedő globális kockázatvállalási hajlandóság nyomán 62.1 milliárd dollárral új csúcsot döntött a térség szuverén adósság-kibocsátása az előző évi 46.6 milliárd dollár új kibocsátási érték után.

A Fitch szakértője szerint kétséges azonban, hogy ez a kedvező piaci környezet fennmaradhat idén is: a globális kamatemelési ciklus miatt a feltörekvő gazdaságok adósságait megvásárló befektetők magasabb hozamokat várnak el, és bizonyos tőkekivonás is lehetséges egy-egy nagyobb kockázattal besorolt adósságból. Raj szerint amennyiben hirtelen megugranak a befektetői kamatemelési várakozások, úgy az a piaci folyamatok révén a feltörekvő piacokkal szembeni kockázati felárak "elszállását" is eredményezheti. Ez azzal a következménnyel járhat, hogy a magasabb kockázati sávokba sorolt szuverén adósság-kibocsátók elől átmenetileg teljesen elzárhatja a piaci hozzáférést.

A Fitch hétfői londoni elemzése szerint a feltörekvő piacok már kezdenek felkészülni a "szűkebb időkre", azaz a külföldi befektetők magasabb hozamelvárásaira. Bár 2005-ben összességében a feltörekvő piacok általi forrásbevonás (kötvénykibocsátás) várhatóan nem változik 2004-hez képest, az ázsiai és a latin-amerikai kibocsátás csökkenhet, míg a kelet- és közép-európai kibocsátás mennyisége emelkedhet. Ez azonban a Fitch szakértője szerint kizárólag a lengyel kötvénykibocsátásnak köszönhető (Párizsi Klub felé fennálló tartozások egy részének idei előtörlesztése). Ezen tétel nélkül ebben a régióban dolláralapon számítva a tavalyi szint közelében maradhat a forrásbevonás mértéke.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Fitch jelentése szerint Magyarország esetében a várható további dollárgyengülést kísérő erős amerikai kamatemelés főként a hozamelőny visszaesése formájában hatna, mivel egyébként közvetlen külső finanszírozási szempontból a várhatóan stabil euró-övezeti kamatszint az irányadó (Az Európai Központi Bank refinanszírozási rátájának minimumszintje jelenleg 2%-on áll, és az elemzői várakozások szerint idén várhatóan csak második félévtől, és csak kisebb mértékben emelkedhet ráta.)

Az elemzés szerint a külső finanszírozási feltételek éppen abban az évben kezdenek romlani, amikor a feltörekvő piacok teljes külső finanszírozási igénye 1998 óta a legmagasabb szintre, 298 milliárd dollárra emelkedik a tavalyi 243 milliárd dollárról. Ebből a hatalmas összegből 128 milliárd dollárral a szakértő szerint a feltörekvő európai és a FÁK-térségre jut messze a legnagyobb rész.

A hitelminősítő szerint a növekvő külső finanszírozási igénnyel nem fog lépést tartani a működőtőke-beáramlás, különösen így lesz ez Kelet- és Közép-Európában: a közvetlen külföldi befektetések az egész feltörekvő piaci térségben várt külső finanszírozási igény 39%-át fogja fedezni, szemben a tavalyi 50%-os aránnyal, ami azt jelenti, hogy a feltörekvő gazdaságokban tovább nő az adóssággeneráló finanszírozási formák aránya a finanszírozási szerkezetben.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem