25 °C Budapest

Fitch-figyelmeztetés: romló finanszírozási feltételek idén a feltörekvő piacokon

Pénzcentrum
2005. február 8. 12:01

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő tegnap megjelent elemzése felhívja a figyelmet arra, hogy az amerikai kamatemelési ciklus miatt megemelkedő államkötvényhozamok a feltörekvő piacokon is komoly és hirtelen bekövetkező hatásokkal járhatnak, azaz ezeken piacokon az eddigieknél jóval nagyobb külső finanaszírozási kockázatokkal kell számolni.


A Fitch szerint az Egyesült Államokban irányadó Fed funds rate célértéke az idei év végére 4%-ra emelkedhet a jelenleg 2.5%-ról, ezzel párhuzamosan a 10 éves amerikai államkötvények hozama a jelenlegi 4.2% körüli szintről 5.5%-ig mehet fel az év végére. Ennek következtében a feltörekvő piacokon esetlegesen hirtelen bekövetkező hatások léphetnek fel - véli a Sharon Raj, a Fitch szuverén hitelbesorolásokkal foglalkozó részlegének vezetője, és az elemzés készítője.

A legnagyobb európai hitelminősítő szerint 2004 rendkívül kedvező éve volt a feltörekvő gazdaságoknak: a történelmi magasságok közelébe emelkedő globális kockázatvállalási hajlandóság nyomán 62.1 milliárd dollárral új csúcsot döntött a térség szuverén adósság-kibocsátása az előző évi 46.6 milliárd dollár új kibocsátási érték után.

A Fitch szakértője szerint kétséges azonban, hogy ez a kedvező piaci környezet fennmaradhat idén is: a globális kamatemelési ciklus miatt a feltörekvő gazdaságok adósságait megvásárló befektetők magasabb hozamokat várnak el, és bizonyos tőkekivonás is lehetséges egy-egy nagyobb kockázattal besorolt adósságból. Raj szerint amennyiben hirtelen megugranak a befektetői kamatemelési várakozások, úgy az a piaci folyamatok révén a feltörekvő piacokkal szembeni kockázati felárak "elszállását" is eredményezheti. Ez azzal a következménnyel járhat, hogy a magasabb kockázati sávokba sorolt szuverén adósság-kibocsátók elől átmenetileg teljesen elzárhatja a piaci hozzáférést.

A Fitch hétfői londoni elemzése szerint a feltörekvő piacok már kezdenek felkészülni a "szűkebb időkre", azaz a külföldi befektetők magasabb hozamelvárásaira. Bár 2005-ben összességében a feltörekvő piacok általi forrásbevonás (kötvénykibocsátás) várhatóan nem változik 2004-hez képest, az ázsiai és a latin-amerikai kibocsátás csökkenhet, míg a kelet- és közép-európai kibocsátás mennyisége emelkedhet. Ez azonban a Fitch szakértője szerint kizárólag a lengyel kötvénykibocsátásnak köszönhető (Párizsi Klub felé fennálló tartozások egy részének idei előtörlesztése). Ezen tétel nélkül ebben a régióban dolláralapon számítva a tavalyi szint közelében maradhat a forrásbevonás mértéke.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Fitch jelentése szerint Magyarország esetében a várható további dollárgyengülést kísérő erős amerikai kamatemelés főként a hozamelőny visszaesése formájában hatna, mivel egyébként közvetlen külső finanszírozási szempontból a várhatóan stabil euró-övezeti kamatszint az irányadó (Az Európai Központi Bank refinanszírozási rátájának minimumszintje jelenleg 2%-on áll, és az elemzői várakozások szerint idén várhatóan csak második félévtől, és csak kisebb mértékben emelkedhet ráta.)

Az elemzés szerint a külső finanszírozási feltételek éppen abban az évben kezdenek romlani, amikor a feltörekvő piacok teljes külső finanszírozási igénye 1998 óta a legmagasabb szintre, 298 milliárd dollárra emelkedik a tavalyi 243 milliárd dollárról. Ebből a hatalmas összegből 128 milliárd dollárral a szakértő szerint a feltörekvő európai és a FÁK-térségre jut messze a legnagyobb rész.

A hitelminősítő szerint a növekvő külső finanszírozási igénnyel nem fog lépést tartani a működőtőke-beáramlás, különösen így lesz ez Kelet- és Közép-Európában: a közvetlen külföldi befektetések az egész feltörekvő piaci térségben várt külső finanszírozási igény 39%-át fogja fedezni, szemben a tavalyi 50%-os aránnyal, ami azt jelenti, hogy a feltörekvő gazdaságokban tovább nő az adóssággeneráló finanszírozási formák aránya a finanszírozási szerkezetben.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
perfekt  |  2022.08.08 08:30
A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény s...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?