35 °C Budapest

27 mrd Ft a kis- és középvállalkozások pénzügyi támogatására

Pénzcentrum
2004. december 7. 09:01

A kis- és középvállalkozások pénzügyi támogatása az elkövetkező időszakban is dinamikusan emelkedik, a költségvetési források mellett az ország számára megnyílt uniós támogatások megfelelő fedezetet nyújtanak erre - közölte a Pénzügyminisztérium az MTI-vel. A pénzügyi tárca összesítése szerint az idén valamivel több mint 22.5 milliárd forint jutott erre a célra, míg jövőre valamivel a 27 milliárd forintot is meghaladja majd ez az érték.

Az idén összesen 29.190 milliárd forintot irányoztak elő a költségvetésben a kis- és középvállalkozások támogatására, ebből 13.705 milliárdot a Miniszterelnöki Hivatalnál nyilvántartott pályázható keretösszegként, 10.485 milliárd forint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium fejezetében található és 5 milliárd forintos Hitel Garancia Rt. és Agrár-vállalkozási Alapítvány által nyújtható hitelgarancia.

Az MTI értesülései szerint 2005-ben a GKM fejezetében fellelhető kkv célelőirányzat csaknem 7 milliárd forinttal 3.567 milliárd forintra csökken, ezzel szemben az uniós támogatások kerete a magyar költségvetési résszel együtt csaknem 5 milliárddal 18.5 milliárd forintra emelkednek, míg a hitelgaranciára fordítható 5 milliárd forint változatlan marad. Ugyanakkor a PM tájékoztatása szerint, a 2005. évi költségvetési törvény tervezete alapján az operatív programok támogatására szóló költségvetési keret az eredeti támogatási előirányzat 45 százalékával külön módosítás nélkül megemelhető. Ezt meghaladó pályázati igények esetén felső határ nélkül, kormánydöntéssel tovább növelhető a keret.

A költségvetésből ugyan nem olvasható ki, de a kkv-nak a legtöbb támogatást az adórendszer nyújtja a tárca szerint. A legutóbbi lezárt évben, 2003-ban a társasági - és a személyi jövedelemadóhoz kapcsolódóan beruházási adóalap -kedvezmény 120.4 milliárd forint, a beruházási hitelek kamata utáni adókedvezmény pedig 3.2 milliárd forint volt.

A Hitelgarancia Rt. a kkv-k kereskedelmi banki hiteleihez ad akár 80 százalékig terjedő mértékű kezességet, állami viszontgarancia mellett. Ez a támogatási konstrukció az elmúlt évben összességében több, mint 150 milliárd forint hitelfelvételt segített elő és jelentősen, 9 ezerről 13 ezerre emelkedett a kedvezményezett vállalkozások száma.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vállalkozások számára további forrásbevonási lehetőséget jelent a Széchenyi Kártya. Az állami segítség formája a hitelek kamattámogatása, a Hitelgarancia Rt. kedvezményes garanciavállalásán túl. A hitelkártyával igénybe vehető keretösszeg megemelésével a kezdeti 1 millió forintos határ helyett ma már lehetőség van 10 millió forintos kártya igénylésére is. Ma már a 33 ezret is meghaladja azon mikro-vállalkozások száma, amelyek Széchenyi Kártyát igényeltek.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?