23 °C Budapest

27 mrd Ft a kis- és középvállalkozások pénzügyi támogatására

Pénzcentrum
2004. december 7. 09:01

A kis- és középvállalkozások pénzügyi támogatása az elkövetkező időszakban is dinamikusan emelkedik, a költségvetési források mellett az ország számára megnyílt uniós támogatások megfelelő fedezetet nyújtanak erre - közölte a Pénzügyminisztérium az MTI-vel. A pénzügyi tárca összesítése szerint az idén valamivel több mint 22.5 milliárd forint jutott erre a célra, míg jövőre valamivel a 27 milliárd forintot is meghaladja majd ez az érték.

Az idén összesen 29.190 milliárd forintot irányoztak elő a költségvetésben a kis- és középvállalkozások támogatására, ebből 13.705 milliárdot a Miniszterelnöki Hivatalnál nyilvántartott pályázható keretösszegként, 10.485 milliárd forint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium fejezetében található és 5 milliárd forintos Hitel Garancia Rt. és Agrár-vállalkozási Alapítvány által nyújtható hitelgarancia.

Az MTI értesülései szerint 2005-ben a GKM fejezetében fellelhető kkv célelőirányzat csaknem 7 milliárd forinttal 3.567 milliárd forintra csökken, ezzel szemben az uniós támogatások kerete a magyar költségvetési résszel együtt csaknem 5 milliárddal 18.5 milliárd forintra emelkednek, míg a hitelgaranciára fordítható 5 milliárd forint változatlan marad. Ugyanakkor a PM tájékoztatása szerint, a 2005. évi költségvetési törvény tervezete alapján az operatív programok támogatására szóló költségvetési keret az eredeti támogatási előirányzat 45 százalékával külön módosítás nélkül megemelhető. Ezt meghaladó pályázati igények esetén felső határ nélkül, kormánydöntéssel tovább növelhető a keret.

A költségvetésből ugyan nem olvasható ki, de a kkv-nak a legtöbb támogatást az adórendszer nyújtja a tárca szerint. A legutóbbi lezárt évben, 2003-ban a társasági - és a személyi jövedelemadóhoz kapcsolódóan beruházási adóalap -kedvezmény 120.4 milliárd forint, a beruházási hitelek kamata utáni adókedvezmény pedig 3.2 milliárd forint volt.

A Hitelgarancia Rt. a kkv-k kereskedelmi banki hiteleihez ad akár 80 százalékig terjedő mértékű kezességet, állami viszontgarancia mellett. Ez a támogatási konstrukció az elmúlt évben összességében több, mint 150 milliárd forint hitelfelvételt segített elő és jelentősen, 9 ezerről 13 ezerre emelkedett a kedvezményezett vállalkozások száma.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vállalkozások számára további forrásbevonási lehetőséget jelent a Széchenyi Kártya. Az állami segítség formája a hitelek kamattámogatása, a Hitelgarancia Rt. kedvezményes garanciavállalásán túl. A hitelkártyával igénybe vehető keretösszeg megemelésével a kezdeti 1 millió forintos határ helyett ma már lehetőség van 10 millió forintos kártya igénylésére is. Ma már a 33 ezret is meghaladja azon mikro-vállalkozások száma, amelyek Széchenyi Kártyát igényeltek.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM