Az inflációs jelentés főbb megállapításai (2.)

Pénzcentrum
2004. november 22. 14:13

A világgazdasági fellendülés a fejlett országokban egyelőre alacsony inflációval és jegybanki kamatokkal párosult - állapítja meg az MNB az inflációs jelentésben. A globális kockázati mutatók is alacsonyak maradtak. Ha a globális növekedést nem akasztják meg az idei év során felszínre került kockázatok, akkor a vezető jegybankok gyorsabb kamatemelésének valószínűsége megnő.

A forint árfolyama egy enyhe felértékelődési trend mentén mozgott, és csak kismértékben, átmenetileg reagált a fundamentumokkal kapcsolatos kedvezőtlen hírekre, ami mögött a globális pénzügyi környezet kedvező hatásai ellett az MNB idei óvatos kamatcsökkentési politikája állhat - véli az MT. A rövid hozamok csökkenése azt mutatja, hogy az elmúlt negyedévben kedvezőbbé vált a rövid távú folyamatok kockázati megítélése. Mindez azonban nem párosult az egyensúlyi mutatókkal kapcsolatos kilátások javulásával, a piaci szereplők továbbra is bizonytalanok az euró bevezetéséig tartó konvergencia-folyamattal kapcsolatban.

3.5-4 százalék között stabilizálódó GDP-növekedés

Az idei év élénk beruházási tevékenységét, és az ebből adódóan várhatóan 4 százalék körüli gazdasági növekedést követően a következő két évben a gazdasági növekedés ütemének stabilizálódására számít az MNB. 2005-2006 folyamán 3.5-4 százalék közötti GDP-növekedést valószínűsít a jegybank.


A belföldi felhasználás lassul

A fogyasztás elmúlt évektől elmaradó növekedésére számítanak; sőt, annak dinamikája várhatóan a reáljövedelmek bővülése alatt marad, azaz a fogyasztási hajlandóság mérséklődése várható. A beruházások esetében elsősorban a lakossági és állami beruházások növekedésének lassulásával számolnak, miközben a vállalati beruházások növekedésének stabilizálódik.

Javuló külkereskedelmi egyenleg

Részben a belföldi felhasználás lassulása miatt mérséklődő importkereslet, részben a fokozatosan bővüli exportpiaci részesedés következtében a következő két évben a külkereskedelmi egyenleg várhatóan már pozitívan járul hozzá a gazdasági növekedéshez.


Lassuló fogyasztás

A lakossági fogyasztás növekedése - a 2002-2003-as évek nagy bővülését követően - idén lelassult, s ennek megfelelően inflációs hatása is mérsékeltebb volt. Bár a második negyedév tényadata gyorsulást mutat, ez jelentős részben átmeneti tényezőknek tulajdonítható.

Dezinfláció

A harmadik negyedév adatai alapján a fogyasztóiár-index 7 százalékra, a maginfláció 6 százalék alá csökkent. A csökkenés általános volt, ami a dezinfláció tartósságára utal. Az indirekt adók (főképp áfa és jövedéki adó) idei emelése okozta inflációgyorsulást követő dezinflációt - a még mindig gyors bérköltség-emelkedés ellenében - az erős forint árfolyam, a lakossági fogyasztás alacsonyabb szintje és az inflációs várakozások mérséklődése segítették.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Lassuló bérinfláció

Bár még szorosnak tekinthető, az év közepétől enyhülni látszik a munkapiac feszessége: lassult a bérinfláció és a munkakereslet növekedése is. Noha a bérnövekedés üteme továbbra is magasnak tekinthető, a termelékenység alakulását is figyelembe véve összességében úgy tűnik, megindult a munkaköltség-növekedés korábban várt lassulása.

Csökkentek az inflációs várakozások

A legutóbbi felmérések szerint az inflációs várakozások tovább mérséklődtek. A lakosság és a vállalatvezetők inflációs érzékelése és várakozása a negyedév során egyaránt csökkent. A piaci elemzők az októberi felmérésben szintén csökkentették rövid távú inflációs várakozásukat, változatlanul hagyták azonban a jövő év végére vonatkozó prognózisukat.

Fokozatos dezinfláció

Alap-előrejelzésében az MNB folytatódó dezinflációt valószínűsít. A fogyasztóiár-index értéke 2004 végén némileg 6 százalék alá csökken, 2005 végén 4-5 százalék között várható, míg 2006 végén 4 százalék körül alakulhat. Az alapelőrejelzéslényegében nem változott az augusztusi jelentésben közölthez képest.

Jövőre a dezinfláció makrogazdasági tényezőit - feltételezett erős árfolyam, lassuló bérnövekedés, alacsony fogyasztási dinamika - várhatóan ellensúlyozzák egyes, kibontakozóban lévő inflatorikus hatások, mint a megemelkedő energiaköltségek.

Tartósabb dezinflációt 2006-ra várnak, amikor a viszonylag erős forintárfolyam feltevés, és - részben ezzel összefüggésben - a fajlagos bérköltségek növekedésének további lassulása, illetve a feltételezett csökkenő olajárpálya dezinflációs hatásai már egyaránt érvényesülnek.

Továbbra sem elhanyagolható a célt meghaladó infláció valószínűsége 2005-2006-ban

2005-ben nem elhanyagolható a 4.0 +/- 1 százalékos inflációs célsávot meghaladó fogyasztóiár-index valószínűsége. A legfontosabb inflációt növelő kockázati tényezőnek egy a feltételezettnél magasabb olajárpálya és nagyobb fiskális keresleti élénkítő hatás lehetősége. E felfelé irányuló kockázatokat némiképp mérsékli a külső kereslet visszafogottabb bővülésének lehetősége.


Az augusztusi előrejelzéshez képest némileg csökkent a felfelé irányuló kockázat mértéke 2005 végén. 2006-ra fokozódik az előrejelzést övező bizonytalanság. A 3.5 +/- 1 százalékos inflációs célsávot meghaladó fogyasztóiár-index valószínűsége jelentősnek tekinthető, meghaladja a 2005-ös felfelé irányuló kockázat mértékét. Ennek hátterében a fiskális politikával, a lakossági fogyasztással illetve az olajárak inflációs hatásával kapcsolatos inflatorikus kockázatok állnak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?