20 °C Budapest

Az inflációs jelentés főbb megállapításai (2.)

Pénzcentrum
2004. november 22. 14:13

A világgazdasági fellendülés a fejlett országokban egyelőre alacsony inflációval és jegybanki kamatokkal párosult - állapítja meg az MNB az inflációs jelentésben. A globális kockázati mutatók is alacsonyak maradtak. Ha a globális növekedést nem akasztják meg az idei év során felszínre került kockázatok, akkor a vezető jegybankok gyorsabb kamatemelésének valószínűsége megnő.

A forint árfolyama egy enyhe felértékelődési trend mentén mozgott, és csak kismértékben, átmenetileg reagált a fundamentumokkal kapcsolatos kedvezőtlen hírekre, ami mögött a globális pénzügyi környezet kedvező hatásai ellett az MNB idei óvatos kamatcsökkentési politikája állhat - véli az MT. A rövid hozamok csökkenése azt mutatja, hogy az elmúlt negyedévben kedvezőbbé vált a rövid távú folyamatok kockázati megítélése. Mindez azonban nem párosult az egyensúlyi mutatókkal kapcsolatos kilátások javulásával, a piaci szereplők továbbra is bizonytalanok az euró bevezetéséig tartó konvergencia-folyamattal kapcsolatban.

3.5-4 százalék között stabilizálódó GDP-növekedés

Az idei év élénk beruházási tevékenységét, és az ebből adódóan várhatóan 4 százalék körüli gazdasági növekedést követően a következő két évben a gazdasági növekedés ütemének stabilizálódására számít az MNB. 2005-2006 folyamán 3.5-4 százalék közötti GDP-növekedést valószínűsít a jegybank.


A belföldi felhasználás lassul

A fogyasztás elmúlt évektől elmaradó növekedésére számítanak; sőt, annak dinamikája várhatóan a reáljövedelmek bővülése alatt marad, azaz a fogyasztási hajlandóság mérséklődése várható. A beruházások esetében elsősorban a lakossági és állami beruházások növekedésének lassulásával számolnak, miközben a vállalati beruházások növekedésének stabilizálódik.

Javuló külkereskedelmi egyenleg

Részben a belföldi felhasználás lassulása miatt mérséklődő importkereslet, részben a fokozatosan bővüli exportpiaci részesedés következtében a következő két évben a külkereskedelmi egyenleg várhatóan már pozitívan járul hozzá a gazdasági növekedéshez.


Lassuló fogyasztás

A lakossági fogyasztás növekedése - a 2002-2003-as évek nagy bővülését követően - idén lelassult, s ennek megfelelően inflációs hatása is mérsékeltebb volt. Bár a második negyedév tényadata gyorsulást mutat, ez jelentős részben átmeneti tényezőknek tulajdonítható.

Dezinfláció

A harmadik negyedév adatai alapján a fogyasztóiár-index 7 százalékra, a maginfláció 6 százalék alá csökkent. A csökkenés általános volt, ami a dezinfláció tartósságára utal. Az indirekt adók (főképp áfa és jövedéki adó) idei emelése okozta inflációgyorsulást követő dezinflációt - a még mindig gyors bérköltség-emelkedés ellenében - az erős forint árfolyam, a lakossági fogyasztás alacsonyabb szintje és az inflációs várakozások mérséklődése segítették.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Lassuló bérinfláció

Bár még szorosnak tekinthető, az év közepétől enyhülni látszik a munkapiac feszessége: lassult a bérinfláció és a munkakereslet növekedése is. Noha a bérnövekedés üteme továbbra is magasnak tekinthető, a termelékenység alakulását is figyelembe véve összességében úgy tűnik, megindult a munkaköltség-növekedés korábban várt lassulása.

Csökkentek az inflációs várakozások

A legutóbbi felmérések szerint az inflációs várakozások tovább mérséklődtek. A lakosság és a vállalatvezetők inflációs érzékelése és várakozása a negyedév során egyaránt csökkent. A piaci elemzők az októberi felmérésben szintén csökkentették rövid távú inflációs várakozásukat, változatlanul hagyták azonban a jövő év végére vonatkozó prognózisukat.

Fokozatos dezinfláció

Alap-előrejelzésében az MNB folytatódó dezinflációt valószínűsít. A fogyasztóiár-index értéke 2004 végén némileg 6 százalék alá csökken, 2005 végén 4-5 százalék között várható, míg 2006 végén 4 százalék körül alakulhat. Az alapelőrejelzéslényegében nem változott az augusztusi jelentésben közölthez képest.

Jövőre a dezinfláció makrogazdasági tényezőit - feltételezett erős árfolyam, lassuló bérnövekedés, alacsony fogyasztási dinamika - várhatóan ellensúlyozzák egyes, kibontakozóban lévő inflatorikus hatások, mint a megemelkedő energiaköltségek.

Tartósabb dezinflációt 2006-ra várnak, amikor a viszonylag erős forintárfolyam feltevés, és - részben ezzel összefüggésben - a fajlagos bérköltségek növekedésének további lassulása, illetve a feltételezett csökkenő olajárpálya dezinflációs hatásai már egyaránt érvényesülnek.

Továbbra sem elhanyagolható a célt meghaladó infláció valószínűsége 2005-2006-ban

2005-ben nem elhanyagolható a 4.0 +/- 1 százalékos inflációs célsávot meghaladó fogyasztóiár-index valószínűsége. A legfontosabb inflációt növelő kockázati tényezőnek egy a feltételezettnél magasabb olajárpálya és nagyobb fiskális keresleti élénkítő hatás lehetősége. E felfelé irányuló kockázatokat némiképp mérsékli a külső kereslet visszafogottabb bővülésének lehetősége.


Az augusztusi előrejelzéshez képest némileg csökkent a felfelé irányuló kockázat mértéke 2005 végén. 2006-ra fokozódik az előrejelzést övező bizonytalanság. A 3.5 +/- 1 százalékos inflációs célsávot meghaladó fogyasztóiár-index valószínűsége jelentősnek tekinthető, meghaladja a 2005-ös felfelé irányuló kockázat mértékét. Ennek hátterében a fiskális politikával, a lakossági fogyasztással illetve az olajárak inflációs hatásával kapcsolatos inflatorikus kockázatok állnak.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?