16 °C Budapest

Az inflációs jelentés főbb megállapításai (2.)

Pénzcentrum
2004. november 22. 14:13

A világgazdasági fellendülés a fejlett országokban egyelőre alacsony inflációval és jegybanki kamatokkal párosult - állapítja meg az MNB az inflációs jelentésben. A globális kockázati mutatók is alacsonyak maradtak. Ha a globális növekedést nem akasztják meg az idei év során felszínre került kockázatok, akkor a vezető jegybankok gyorsabb kamatemelésének valószínűsége megnő.

A forint árfolyama egy enyhe felértékelődési trend mentén mozgott, és csak kismértékben, átmenetileg reagált a fundamentumokkal kapcsolatos kedvezőtlen hírekre, ami mögött a globális pénzügyi környezet kedvező hatásai ellett az MNB idei óvatos kamatcsökkentési politikája állhat - véli az MT. A rövid hozamok csökkenése azt mutatja, hogy az elmúlt negyedévben kedvezőbbé vált a rövid távú folyamatok kockázati megítélése. Mindez azonban nem párosult az egyensúlyi mutatókkal kapcsolatos kilátások javulásával, a piaci szereplők továbbra is bizonytalanok az euró bevezetéséig tartó konvergencia-folyamattal kapcsolatban.

3.5-4 százalék között stabilizálódó GDP-növekedés

Az idei év élénk beruházási tevékenységét, és az ebből adódóan várhatóan 4 százalék körüli gazdasági növekedést követően a következő két évben a gazdasági növekedés ütemének stabilizálódására számít az MNB. 2005-2006 folyamán 3.5-4 százalék közötti GDP-növekedést valószínűsít a jegybank.


A belföldi felhasználás lassul

A fogyasztás elmúlt évektől elmaradó növekedésére számítanak; sőt, annak dinamikája várhatóan a reáljövedelmek bővülése alatt marad, azaz a fogyasztási hajlandóság mérséklődése várható. A beruházások esetében elsősorban a lakossági és állami beruházások növekedésének lassulásával számolnak, miközben a vállalati beruházások növekedésének stabilizálódik.

Javuló külkereskedelmi egyenleg

Részben a belföldi felhasználás lassulása miatt mérséklődő importkereslet, részben a fokozatosan bővüli exportpiaci részesedés következtében a következő két évben a külkereskedelmi egyenleg várhatóan már pozitívan járul hozzá a gazdasági növekedéshez.


Lassuló fogyasztás

A lakossági fogyasztás növekedése - a 2002-2003-as évek nagy bővülését követően - idén lelassult, s ennek megfelelően inflációs hatása is mérsékeltebb volt. Bár a második negyedév tényadata gyorsulást mutat, ez jelentős részben átmeneti tényezőknek tulajdonítható.

Dezinfláció

A harmadik negyedév adatai alapján a fogyasztóiár-index 7 százalékra, a maginfláció 6 százalék alá csökkent. A csökkenés általános volt, ami a dezinfláció tartósságára utal. Az indirekt adók (főképp áfa és jövedéki adó) idei emelése okozta inflációgyorsulást követő dezinflációt - a még mindig gyors bérköltség-emelkedés ellenében - az erős forint árfolyam, a lakossági fogyasztás alacsonyabb szintje és az inflációs várakozások mérséklődése segítették.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Lassuló bérinfláció

Bár még szorosnak tekinthető, az év közepétől enyhülni látszik a munkapiac feszessége: lassult a bérinfláció és a munkakereslet növekedése is. Noha a bérnövekedés üteme továbbra is magasnak tekinthető, a termelékenység alakulását is figyelembe véve összességében úgy tűnik, megindult a munkaköltség-növekedés korábban várt lassulása.

Csökkentek az inflációs várakozások

A legutóbbi felmérések szerint az inflációs várakozások tovább mérséklődtek. A lakosság és a vállalatvezetők inflációs érzékelése és várakozása a negyedév során egyaránt csökkent. A piaci elemzők az októberi felmérésben szintén csökkentették rövid távú inflációs várakozásukat, változatlanul hagyták azonban a jövő év végére vonatkozó prognózisukat.

Fokozatos dezinfláció

Alap-előrejelzésében az MNB folytatódó dezinflációt valószínűsít. A fogyasztóiár-index értéke 2004 végén némileg 6 százalék alá csökken, 2005 végén 4-5 százalék között várható, míg 2006 végén 4 százalék körül alakulhat. Az alapelőrejelzéslényegében nem változott az augusztusi jelentésben közölthez képest.

Jövőre a dezinfláció makrogazdasági tényezőit - feltételezett erős árfolyam, lassuló bérnövekedés, alacsony fogyasztási dinamika - várhatóan ellensúlyozzák egyes, kibontakozóban lévő inflatorikus hatások, mint a megemelkedő energiaköltségek.

Tartósabb dezinflációt 2006-ra várnak, amikor a viszonylag erős forintárfolyam feltevés, és - részben ezzel összefüggésben - a fajlagos bérköltségek növekedésének további lassulása, illetve a feltételezett csökkenő olajárpálya dezinflációs hatásai már egyaránt érvényesülnek.

Továbbra sem elhanyagolható a célt meghaladó infláció valószínűsége 2005-2006-ban

2005-ben nem elhanyagolható a 4.0 +/- 1 százalékos inflációs célsávot meghaladó fogyasztóiár-index valószínűsége. A legfontosabb inflációt növelő kockázati tényezőnek egy a feltételezettnél magasabb olajárpálya és nagyobb fiskális keresleti élénkítő hatás lehetősége. E felfelé irányuló kockázatokat némiképp mérsékli a külső kereslet visszafogottabb bővülésének lehetősége.


Az augusztusi előrejelzéshez képest némileg csökkent a felfelé irányuló kockázat mértéke 2005 végén. 2006-ra fokozódik az előrejelzést övező bizonytalanság. A 3.5 +/- 1 százalékos inflációs célsávot meghaladó fogyasztóiár-index valószínűsége jelentősnek tekinthető, meghaladja a 2005-ös felfelé irányuló kockázat mértékét. Ennek hátterében a fiskális politikával, a lakossági fogyasztással illetve az olajárak inflációs hatásával kapcsolatos inflatorikus kockázatok állnak.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem