32 °C Budapest

Milyen forint és kamatszint lenne kívánatos? Mit mond egy lehetséges Monetáris Tanács tag?

Pénzcentrum
2004. november 18. 13:05

Vezető gazdasági körökben elterjedt nézet szerint a miniszterelnök által a Monetáris Tanácsba újonnan jelölendő két tag közül az egyik nagy valószínűséggel Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Rt. főmunkatársa lehet. Várhegyi a Reuters-nak adott interjújában kifejtette, hogy az MNB a magas szinten tartott kamattal és az erős forint politikájával hibát követ el, és kárt okoz a magyar gazdaságnak. A kutató kifejtette, hogy a jelenleg érvényes 10.5%-os irányadó kamatszint helyett 9-9.5%-os rátának kellene lennie, és a forintnak valahol a 260-as szint környékén kellene ingadoznia az euróval szemben a mostani 244-es kurzus helyett. Fontos azonban, hogy Várhegyi eddig még nem kapott felkérést a monetáris tanácsi tagságra, de elmondta, hogy ezt valószínűleg vissza is utasítaná.

A kutató szerint az MNB monetáris döntéseire a politika túl nagy befolyást kíván gyakorolni, ennek ellenére a jegybanktörvény változtatásával kapcsolatos aggodalmakat megalapozatlannak tartja.

A Pénzügykutató főmunkatársa szerint az inflációs célok eléréséhez elegendő lenne 9-9.5% közüli jegybanki alapkamat. Várhegyi szerint ugyanakkor az MNB döntései arra utalnak, hogy a bank sokkal inkább a költségvetési folyamatokkal, mint az infláció alakulásával foglalkozik.

A kutató - aki az MNB Felügyelő Bizottságában is helyet foglal - hozzátette, hogy a jegybank erős forintra vonatkozó politikája nem feltétlenül a legmegfelelőbb a magas költségvetési hiány "kezelésére", máshogy kellene rákényszeríteni a kormányt a probléma valódi kezelésére. A szakértő szerint ha a költségvetés nem kellően szigorú, és a jegybank fenntartja mostani politikáját, "akkor az a buborék kipukkadásához vezet". Ennek a hatása az inflációban is megmutatkozhat, de a kormányt vélhetőleg tényleg arra kényszerítené, hogy tegyen érdemi lépéseket a költségvetés szigorítása irányába. Várhegyi szerint azonban ha az MNB valóban a feladatával törődne, akkor a forint a piaci viszonyok szerint a 255-260 sávban mozogna. A jegybank most inkább a "buborék kipukkadását próbálja megelőzni".

Várhegyi kifejtette, hogy az erős forint nem tesz jót az ország versenyképességének, az exportszektornak. "Érvelhetünk úgy az erős forint mellett, ahogy azt az MNB teszi, de a piac ezzel nem ért egyet." A kutató véleménye szerint a Jegybanktörvény tervezett módosítása nem sértené az MNB függetlenségét, mivel a változtatások összhangban lennének a nemzetközi normákkal.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?