Morgan Stanley, DrKW, WestLB, Deutsche Bank devizastratégák a dollárról

Pénzcentrum
2004. november 9. 13:25

Rövidtávon nem tartják valószínűnek az Európai Központi Bank (EKB) intervencióját a Financial Times Deutschland által megkérdezett devizapiaci szakértők és egy estleges beavatkozás sikerességét is kétségbe vonják. Az euró/dollár tegnap eddigi csúcsúra emelkedett (1.2985). Az elemzők többsége a várható trendek boncolgatása során abból indul ki, hogy a kurzus az 1.30-as szintet hamarosan átlépi.Tegnap Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke már "majdnem brutálisnak" nevezte az euró erejét a dollárral szemben, egyértelműen utalva arra, hogy az árfolyam visszafoghatja az európai cégek exportját, és áttételesen az öreg kontinens gazdasági növekedési ütemét is. A szóbeli intervenció jókor jött, hiszen tegnap délelőtt a dollár/euró árfolyama megközelítette az 1.30-as szintet, onnan azonban fordult a trend, a zöldhasú erősödni kezdett, és a nap során jellemzően az 1.2950-es szint alatt cserélt gazdát a piacokon a két vezető deviza.


Paul Bednarczyk, a 4cast devizastratégáját meglepte Trichet szóbeli intervenciója, ugyanakkor véleménye szerint nem várható semmiféle konkrét EKB-intézkedés az euró gyengítéséért az 1.35-ös árfolyamszint alatt. Ezen a véleményen van Adrian Foster, a Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) devizapiaci szakértője is, aki szerint most növekszik a nyomás a politikusokra és a jegybankárokra (hasonlóan a februári helyzethez), ugyanakkor megítélése szerint még távol vagyunk a konkrét beavatkozásoktól.

Nem csak a dollár/eurót kell figyelni

Foster felhívta a figyelmet arra, hogy az EKB beavatkozása ellen szól, hogy a dollár nem csak az euróval, hanem a többi főbb devizával szemben is jelentősen gyengült. Példaként említhető a jen/dollár reláció is, itt azonban a legtöbb elemző szerint a japán jegybank (bejelentéséhez híven) a 105-ös szint alatt beavatkozna a túlzott jenerősödést megakadályozandó - tette hozzá Armin Mekelburg, a HypoVereinsbank devizastratégája. A szakértő szerint bár a Bank of Japan eddig tartózkodott a beavatkozásoktól, de ez hamar változhat. Példaként említette, hogy pénteken teszik közzé a harmadik negyedéves japán GDP-adatokat.Bednarczyk (4cast) szerint az ázsiai befektetők mellett a közel-keleti országokból is erős euró-kereslet érezhető. A kőolajkitermelő országok jelentős mennyiségű dollárhoz jutnak az olajexporton keresztül (tőkeátcsoportosítás az importőröktől az exportőrökhöz), de ezek a befektetők is jobban szeretnék diverzifikálni a devizaportfoliojukat.

Ezen kívül számos egyéb befektető is euróba "megy át" azok közül, akik az amerikai elnökválasztás (gyors) eredménye következtében egy átmeneti dollár-erősödésre számítottak. Bednarczyk szerint az euró még a hét vége előtt áttöri az 1.30-as szintet, míg Foster szerint a következő napokban az euró/dollár kurzus az 1.2850-1.30-as sávban ingadozhat.

Michael Klawitter, a WestLB devizastratégája szerint a piac legalább egyszer szeretne 1.30 feletti árfolyamot is látni, ez azonban először feltehetően nem tartana sokáig, mivel beindulnának a nyereségrealizálások, és a kurzus ismét 1.30 alá süllyedne.

A Morgan Stanley európai vezető közgazdásza, Joachim Fels szerint a Trichet a tegnapi nyilatkozatával ismét a retorikai elemeket helyzete előtérbe (szóbeli intervenció), ami a szakértő szerint az EKB stratégiájának egy része. Fels szerint a befektetőknek várhatóan eszébe juthat, hogy Trichet akkori szóbeli intervenciói végül az euró erősödésének megálljt parancsoltak, és kissé gyengült a közös európai fizetőeszköz.Az Allianz vezető közgazdásza Michael Heise szerint helyes, hogy az EKB kifejezi aggodalmát az árfolyam miatt. A Deutshce Bank szakértője Norbert Walter szintén osztja a többi elemző véleményét az EKB aggodalmaival kapcsolatban. Megítélése szerint ugyanakkor az árfolyamnak valahol az 1.10-es szintnél kellene lennie.

Kérdéses az intervenció hatásossága

A szóbeli intervenció nem jelent egyértelmű megoldást egyik vagy másik deviza árfolyamának alakításában. Nem egységes a szakértők véleménye abban a kérdésben, hogy milyen árfolyamszint mellett lenne szükséges az EKB-nek ténylegesen is interveniálni, abban ugyanakkor többen is egyetértenek, hogy ennek sikeressége kérdéses.

A devizastratégák szerint az EKB-nak valójában nem állhat igazán érdekében nagyobb dollár-pozíciók felhalmozása (intervenció esetén), mivel egy fokozottabb dollár-gyengülés hatására ezek a jegybanki dollár-pozíciók is gyorsan veszíthetnének értékükből. A szakértői nyilatkozatok üzenete egyértelmű: még az olyan nagy befolyással bíró intézmények - mint az EKB - sem tudnak szembemenni a világpiaci folyamatokkal.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?