14 °C Budapest

Morgan Stanley, DrKW, WestLB, Deutsche Bank devizastratégák a dollárról

Pénzcentrum
2004. november 9. 13:25

Rövidtávon nem tartják valószínűnek az Európai Központi Bank (EKB) intervencióját a Financial Times Deutschland által megkérdezett devizapiaci szakértők és egy estleges beavatkozás sikerességét is kétségbe vonják. Az euró/dollár tegnap eddigi csúcsúra emelkedett (1.2985). Az elemzők többsége a várható trendek boncolgatása során abból indul ki, hogy a kurzus az 1.30-as szintet hamarosan átlépi.Tegnap Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke már "majdnem brutálisnak" nevezte az euró erejét a dollárral szemben, egyértelműen utalva arra, hogy az árfolyam visszafoghatja az európai cégek exportját, és áttételesen az öreg kontinens gazdasági növekedési ütemét is. A szóbeli intervenció jókor jött, hiszen tegnap délelőtt a dollár/euró árfolyama megközelítette az 1.30-as szintet, onnan azonban fordult a trend, a zöldhasú erősödni kezdett, és a nap során jellemzően az 1.2950-es szint alatt cserélt gazdát a piacokon a két vezető deviza.


Paul Bednarczyk, a 4cast devizastratégáját meglepte Trichet szóbeli intervenciója, ugyanakkor véleménye szerint nem várható semmiféle konkrét EKB-intézkedés az euró gyengítéséért az 1.35-ös árfolyamszint alatt. Ezen a véleményen van Adrian Foster, a Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) devizapiaci szakértője is, aki szerint most növekszik a nyomás a politikusokra és a jegybankárokra (hasonlóan a februári helyzethez), ugyanakkor megítélése szerint még távol vagyunk a konkrét beavatkozásoktól.

Nem csak a dollár/eurót kell figyelni

Foster felhívta a figyelmet arra, hogy az EKB beavatkozása ellen szól, hogy a dollár nem csak az euróval, hanem a többi főbb devizával szemben is jelentősen gyengült. Példaként említhető a jen/dollár reláció is, itt azonban a legtöbb elemző szerint a japán jegybank (bejelentéséhez híven) a 105-ös szint alatt beavatkozna a túlzott jenerősödést megakadályozandó - tette hozzá Armin Mekelburg, a HypoVereinsbank devizastratégája. A szakértő szerint bár a Bank of Japan eddig tartózkodott a beavatkozásoktól, de ez hamar változhat. Példaként említette, hogy pénteken teszik közzé a harmadik negyedéves japán GDP-adatokat.Bednarczyk (4cast) szerint az ázsiai befektetők mellett a közel-keleti országokból is erős euró-kereslet érezhető. A kőolajkitermelő országok jelentős mennyiségű dollárhoz jutnak az olajexporton keresztül (tőkeátcsoportosítás az importőröktől az exportőrökhöz), de ezek a befektetők is jobban szeretnék diverzifikálni a devizaportfoliojukat.

Ezen kívül számos egyéb befektető is euróba "megy át" azok közül, akik az amerikai elnökválasztás (gyors) eredménye következtében egy átmeneti dollár-erősödésre számítottak. Bednarczyk szerint az euró még a hét vége előtt áttöri az 1.30-as szintet, míg Foster szerint a következő napokban az euró/dollár kurzus az 1.2850-1.30-as sávban ingadozhat.

Michael Klawitter, a WestLB devizastratégája szerint a piac legalább egyszer szeretne 1.30 feletti árfolyamot is látni, ez azonban először feltehetően nem tartana sokáig, mivel beindulnának a nyereségrealizálások, és a kurzus ismét 1.30 alá süllyedne.

A Morgan Stanley európai vezető közgazdásza, Joachim Fels szerint a Trichet a tegnapi nyilatkozatával ismét a retorikai elemeket helyzete előtérbe (szóbeli intervenció), ami a szakértő szerint az EKB stratégiájának egy része. Fels szerint a befektetőknek várhatóan eszébe juthat, hogy Trichet akkori szóbeli intervenciói végül az euró erősödésének megálljt parancsoltak, és kissé gyengült a közös európai fizetőeszköz.Az Allianz vezető közgazdásza Michael Heise szerint helyes, hogy az EKB kifejezi aggodalmát az árfolyam miatt. A Deutshce Bank szakértője Norbert Walter szintén osztja a többi elemző véleményét az EKB aggodalmaival kapcsolatban. Megítélése szerint ugyanakkor az árfolyamnak valahol az 1.10-es szintnél kellene lennie.

Kérdéses az intervenció hatásossága

A szóbeli intervenció nem jelent egyértelmű megoldást egyik vagy másik deviza árfolyamának alakításában. Nem egységes a szakértők véleménye abban a kérdésben, hogy milyen árfolyamszint mellett lenne szükséges az EKB-nek ténylegesen is interveniálni, abban ugyanakkor többen is egyetértenek, hogy ennek sikeressége kérdéses.

A devizastratégák szerint az EKB-nak valójában nem állhat igazán érdekében nagyobb dollár-pozíciók felhalmozása (intervenció esetén), mivel egy fokozottabb dollár-gyengülés hatására ezek a jegybanki dollár-pozíciók is gyorsan veszíthetnének értékükből. A szakértői nyilatkozatok üzenete egyértelmű: még az olyan nagy befolyással bíró intézmények - mint az EKB - sem tudnak szembemenni a világpiaci folyamatokkal.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.03 16:27
Annyiféle angle-ből vizslatják már az AI hatását, nehéz újat mondani. Az olvasás (a komoly olvasás...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM