Morgan Stanley, DrKW, WestLB, Deutsche Bank devizastratégák a dollárról

Pénzcentrum
2004. november 9. 13:25

Rövidtávon nem tartják valószínűnek az Európai Központi Bank (EKB) intervencióját a Financial Times Deutschland által megkérdezett devizapiaci szakértők és egy estleges beavatkozás sikerességét is kétségbe vonják. Az euró/dollár tegnap eddigi csúcsúra emelkedett (1.2985). Az elemzők többsége a várható trendek boncolgatása során abból indul ki, hogy a kurzus az 1.30-as szintet hamarosan átlépi.Tegnap Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke már "majdnem brutálisnak" nevezte az euró erejét a dollárral szemben, egyértelműen utalva arra, hogy az árfolyam visszafoghatja az európai cégek exportját, és áttételesen az öreg kontinens gazdasági növekedési ütemét is. A szóbeli intervenció jókor jött, hiszen tegnap délelőtt a dollár/euró árfolyama megközelítette az 1.30-as szintet, onnan azonban fordult a trend, a zöldhasú erősödni kezdett, és a nap során jellemzően az 1.2950-es szint alatt cserélt gazdát a piacokon a két vezető deviza.


Paul Bednarczyk, a 4cast devizastratégáját meglepte Trichet szóbeli intervenciója, ugyanakkor véleménye szerint nem várható semmiféle konkrét EKB-intézkedés az euró gyengítéséért az 1.35-ös árfolyamszint alatt. Ezen a véleményen van Adrian Foster, a Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) devizapiaci szakértője is, aki szerint most növekszik a nyomás a politikusokra és a jegybankárokra (hasonlóan a februári helyzethez), ugyanakkor megítélése szerint még távol vagyunk a konkrét beavatkozásoktól.

Nem csak a dollár/eurót kell figyelni

Foster felhívta a figyelmet arra, hogy az EKB beavatkozása ellen szól, hogy a dollár nem csak az euróval, hanem a többi főbb devizával szemben is jelentősen gyengült. Példaként említhető a jen/dollár reláció is, itt azonban a legtöbb elemző szerint a japán jegybank (bejelentéséhez híven) a 105-ös szint alatt beavatkozna a túlzott jenerősödést megakadályozandó - tette hozzá Armin Mekelburg, a HypoVereinsbank devizastratégája. A szakértő szerint bár a Bank of Japan eddig tartózkodott a beavatkozásoktól, de ez hamar változhat. Példaként említette, hogy pénteken teszik közzé a harmadik negyedéves japán GDP-adatokat.Bednarczyk (4cast) szerint az ázsiai befektetők mellett a közel-keleti országokból is erős euró-kereslet érezhető. A kőolajkitermelő országok jelentős mennyiségű dollárhoz jutnak az olajexporton keresztül (tőkeátcsoportosítás az importőröktől az exportőrökhöz), de ezek a befektetők is jobban szeretnék diverzifikálni a devizaportfoliojukat.

Ezen kívül számos egyéb befektető is euróba "megy át" azok közül, akik az amerikai elnökválasztás (gyors) eredménye következtében egy átmeneti dollár-erősödésre számítottak. Bednarczyk szerint az euró még a hét vége előtt áttöri az 1.30-as szintet, míg Foster szerint a következő napokban az euró/dollár kurzus az 1.2850-1.30-as sávban ingadozhat.

Michael Klawitter, a WestLB devizastratégája szerint a piac legalább egyszer szeretne 1.30 feletti árfolyamot is látni, ez azonban először feltehetően nem tartana sokáig, mivel beindulnának a nyereségrealizálások, és a kurzus ismét 1.30 alá süllyedne.

A Morgan Stanley európai vezető közgazdásza, Joachim Fels szerint a Trichet a tegnapi nyilatkozatával ismét a retorikai elemeket helyzete előtérbe (szóbeli intervenció), ami a szakértő szerint az EKB stratégiájának egy része. Fels szerint a befektetőknek várhatóan eszébe juthat, hogy Trichet akkori szóbeli intervenciói végül az euró erősödésének megálljt parancsoltak, és kissé gyengült a közös európai fizetőeszköz.Az Allianz vezető közgazdásza Michael Heise szerint helyes, hogy az EKB kifejezi aggodalmát az árfolyam miatt. A Deutshce Bank szakértője Norbert Walter szintén osztja a többi elemző véleményét az EKB aggodalmaival kapcsolatban. Megítélése szerint ugyanakkor az árfolyamnak valahol az 1.10-es szintnél kellene lennie.

Kérdéses az intervenció hatásossága

A szóbeli intervenció nem jelent egyértelmű megoldást egyik vagy másik deviza árfolyamának alakításában. Nem egységes a szakértők véleménye abban a kérdésben, hogy milyen árfolyamszint mellett lenne szükséges az EKB-nek ténylegesen is interveniálni, abban ugyanakkor többen is egyetértenek, hogy ennek sikeressége kérdéses.

A devizastratégák szerint az EKB-nak valójában nem állhat igazán érdekében nagyobb dollár-pozíciók felhalmozása (intervenció esetén), mivel egy fokozottabb dollár-gyengülés hatására ezek a jegybanki dollár-pozíciók is gyorsan veszíthetnének értékükből. A szakértői nyilatkozatok üzenete egyértelmű: még az olyan nagy befolyással bíró intézmények - mint az EKB - sem tudnak szembemenni a világpiaci folyamatokkal.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?