Hogy állunk a konvergencia-folyamatban? - Holnap bizonyítványt kapunk

Pénzcentrum
2004. október 19. 11:29

Mind az Európai Bizottság, mind az Európai Központi Bank (EKB) holnap teszi közzé jelentését az új uniós tagállamok eddig elért eredményeiről és az euró-övezethez történő csatlakozáshoz még elvégzendő feladatokról. Az EKB korábban már jelezte, hogy a maastrichti feltételek teljesítése mellett a tényleges konvergencia is elengedhetetlen. Elképzelhető, hogy ez esetlegesen ürügyet szolgáltathat arra, hogy késleltessék az új EU-tagok euró-zónához való csatlakozását - írja a Napi Gazdaság.

A jelentések megjelenését követően várhatóan ismét felizzanak a viták arról, hogy valójában mit is jelent a tényleges gazdasági felzárkózás az új tagállamok esetében. Amint azt már többször jeleztük, a különféle jelentések és elemzések rendre több évtizedes időt jósolnak ahhoz, hogy Magyarország elérhesse az unió egy főre jutó GDP-jének átlagos szintjét (függetlenül attól, hogy PPP-alapon, vagy nominálisan számítjuk).


Megítélésünk szerint az nem valószínű, hogy Brüsszel merőben új feltételrendszerrel állna elő az euróbevezetéshez (pl. egy konkrét - 75%-os - limit kerülne beépítésre a feltételrendszerbe, mely szerint az EU egy főre jutó GDP-nek a 75%-át el kell érni a közös pénz bevezetéséhez), ugyanakkor bizonyos "finom elemek" belekerülhetnek a rendszerbe, melyek a konvergencia-folyamat esetleges elhúzásának irányába mutatnának.

Az EKB illetékesei már korábban is azzal érveltek, hogy az euró elhamarkodott bevezetése ahhoz vezethet, hogy bizonyos kulcsfontosságú reformok és folyamatok nem, vagy nem megnyugtatóan zárulnak le (pl. intézményi és strukturális átalakulások, konvergencia az inflációs folyamatban, stb.), amelyek az euró bevezetése után úgymond "visszaüthetnek".

Az új tagállamok közül az eddigi hírek szerint a balti államok és Szlovénia tervezi a leghamarabb (2006-2007-ben) az euró-bevezetést, míg a "nagyobb" tagállamok (mint pl. Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) inkább az évtized vége felé (2008-2010) szándékoznak a közös pénzzel fizetni.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?