Hogy állunk a konvergencia-folyamatban? - Holnap bizonyítványt kapunk

Pénzcentrum
2004. október 19. 11:29

Mind az Európai Bizottság, mind az Európai Központi Bank (EKB) holnap teszi közzé jelentését az új uniós tagállamok eddig elért eredményeiről és az euró-övezethez történő csatlakozáshoz még elvégzendő feladatokról. Az EKB korábban már jelezte, hogy a maastrichti feltételek teljesítése mellett a tényleges konvergencia is elengedhetetlen. Elképzelhető, hogy ez esetlegesen ürügyet szolgáltathat arra, hogy késleltessék az új EU-tagok euró-zónához való csatlakozását - írja a Napi Gazdaság.

A jelentések megjelenését követően várhatóan ismét felizzanak a viták arról, hogy valójában mit is jelent a tényleges gazdasági felzárkózás az új tagállamok esetében. Amint azt már többször jeleztük, a különféle jelentések és elemzések rendre több évtizedes időt jósolnak ahhoz, hogy Magyarország elérhesse az unió egy főre jutó GDP-jének átlagos szintjét (függetlenül attól, hogy PPP-alapon, vagy nominálisan számítjuk).


Megítélésünk szerint az nem valószínű, hogy Brüsszel merőben új feltételrendszerrel állna elő az euróbevezetéshez (pl. egy konkrét - 75%-os - limit kerülne beépítésre a feltételrendszerbe, mely szerint az EU egy főre jutó GDP-nek a 75%-át el kell érni a közös pénz bevezetéséhez), ugyanakkor bizonyos "finom elemek" belekerülhetnek a rendszerbe, melyek a konvergencia-folyamat esetleges elhúzásának irányába mutatnának.

Az EKB illetékesei már korábban is azzal érveltek, hogy az euró elhamarkodott bevezetése ahhoz vezethet, hogy bizonyos kulcsfontosságú reformok és folyamatok nem, vagy nem megnyugtatóan zárulnak le (pl. intézményi és strukturális átalakulások, konvergencia az inflációs folyamatban, stb.), amelyek az euró bevezetése után úgymond "visszaüthetnek".

Az új tagállamok közül az eddigi hírek szerint a balti államok és Szlovénia tervezi a leghamarabb (2006-2007-ben) az euró-bevezetést, míg a "nagyobb" tagállamok (mint pl. Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) inkább az évtized vége felé (2008-2010) szándékoznak a közös pénzzel fizetni.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.10 00:01
FLEXIDUS After the Great Resignation, a new term has entered the workplace lexicon, 'flexidus', ref...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem