24 °C Budapest

Elemzői vélemények a költségvetési intézkedésről és a forinterősödésről: folytatódnak a megszorítások?

Pénzcentrum
2004. július 1. 11:14

A tegnapi költségvetési intézkedés (maradványösszegek felhasználása) feltehetően közrejátszott a forint érezhető erősödésében, mivel a befektetők a kormány tegnapi döntését egyfajta költségvetési megtakarításként értékelhették. Az erre irányuló lépéseket már hosszabb ideje várta a piac, hogy teljesíthetővé váljon a 4.6%-os GDP-arányos államháztartási hiánycél. De valóban megszorításként

értékelhető a szóban forgó 106 milliárd forintra kiterjedő intézkedés? Mekkora "segítséget" jelenthet ez az idei deficitcél elérését illetően, és szükséges-e további kiadáscsökkentési lépések megtétele? Ezekről kérdeztük Barcza Györgyöt az ING, és Nyeste Orsolyát a Postabank elemzőjét.A szakember véleménye szerint a tegnap bejelentett intézkedés valamilyen mértékben megszorításként értékelhető, a 106 milliárd forintos tétel mintegy feltételezhető kiadáscsökkentésnek fogható fel. Barcza elmondása szerint az említett összegre vonatkozó döntés jelentős segítséget jelenthet a költségvetés kiadási oldalán, mivel GDP-arányos hatása kb. 0.5%-ot tesz ki.

Az elemző ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a most rendelkezésre álló adatok tükrében a 4.6%-os hiánycél teljesülését illetően továbbra is nagy a bizonytalanság, ezt Barcza többek között a PM által kitűzött harmadik és negyedik negyedéves bevételi is kiadási számokkal indokolta. A bevételi oldalon az egyik legnagyobb kérdés a áfa-bevételek alakulása az idei év második felében. A központi költségvetés kiadási oldalán a tavalyi negyedik negyedéves hiánynál mindössze 15 milliárd forinttal többet tervez a PM, míg az idei év első 5 hónapjában mintegy 300 milliárd forinttal (azaz kb. 24%-kal) többet tett ki a kiadási oldal a tavalyi hasonló időszaki hiányhoz képest.

Barcza szerint elképzelhető akár a PM terveinek teljesülése is a bevételi oldal kedvező alakulása esetén, de sok múlik az inflációs pálya, a gazdasági növekedés további alakulásától is.

A tegnapi intézkedés előtt az idei deficitre vonatkozó különböző piaci előrejelzések GDP-arányosan 4.8 - 5.8% között szóródtak, amelyek most kissé közelebb kerülhetnek a kormány céljához: 4.7-5.1% közé csökkenhetnek a becslések, azaz kissé mérséklődhet a nemteljesülés kockázata. Barcza szerint ugyanakkor a 4.6%-os hiánycél nagyobb valószínűséggel történő eléréséhez további kiadáscsökkentő intézkedések szükségesek, ha a bevételi oldalon nem teljesülnek a következő hónapokban a PM tervei. Barcza szerint ennek minimum 60-80 milliárd forintos nagyságrendűnek kellene lennie.Nyeste elmondása szerint a tegnapi forinterősödés nem elsősorban a költségvetéssel összefüggő bejelentésnek, hanem az általános pozitív piaci hangulatnak volt az eredménye, de egyelőre kérdéses, hogy ez a hangulat milyen időtávra maradhat meg. Az elemző számításai szerint jelenleg mintegy 100-130 milliárd forintnyi kiadáscsökkentésre lenne szükség, azaz a tegnapi 106 milliárd forintos nagyságrendű intézkedés ezzel összhangban van.

Nyeste elmondta, hogy "a maradványértékek zárolása valamilyen szinten megszorításnak értelmezhető"", ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy technikai jellegű megoldások helyett sokkal inkább átfogó költségvetési reformokra lenne szükség, amelyek átmeneti megoldások helyett középtávon is lehetőséget nyújtanának a hiánycsökkentésre, és a hiánycélok betartására.

A hamarosan elkezdődő 2005-ös költségvetésről szóló tárgyalásokkal kapcsolatban a Postabank munkatársának véleménye szerint "nem lenne szerencsés", ha a tárgyalási folyamat során fontosabb elképzelések és költségvetési vonzatuk napvilágra kerülne, mert az a forint fokozottabb volatilitását eredményezheti. Egyelőre kérdéses, hogy a tegnapi látványos erősödést követően a hazai fizetőeszköz ezen a szinten (251-252 Ft/euró) tud maradni. Nyeste szerint a következő hónapokban - amikor napvilágot látnak a második féléves első makroadatok - már nagyobb biztonsággal lehet látni a deficitcél teljesülésének valószínűségét. Amennyiben ezek a PM terveinek tarthatóságát jelzik, úgy a forint akár a 250-es szint alá is erősödhet, ami a jegybank kamatcsökkentési lehetőségeit növelnék.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?