25 °C Budapest

Elemzői vélemények a költségvetési intézkedésről és a forinterősödésről: folytatódnak a megszorítások?

Pénzcentrum
2004. július 1. 11:14

A tegnapi költségvetési intézkedés (maradványösszegek felhasználása) feltehetően közrejátszott a forint érezhető erősödésében, mivel a befektetők a kormány tegnapi döntését egyfajta költségvetési megtakarításként értékelhették. Az erre irányuló lépéseket már hosszabb ideje várta a piac, hogy teljesíthetővé váljon a 4.6%-os GDP-arányos államháztartási hiánycél. De valóban megszorításként

értékelhető a szóban forgó 106 milliárd forintra kiterjedő intézkedés? Mekkora "segítséget" jelenthet ez az idei deficitcél elérését illetően, és szükséges-e további kiadáscsökkentési lépések megtétele? Ezekről kérdeztük Barcza Györgyöt az ING, és Nyeste Orsolyát a Postabank elemzőjét.A szakember véleménye szerint a tegnap bejelentett intézkedés valamilyen mértékben megszorításként értékelhető, a 106 milliárd forintos tétel mintegy feltételezhető kiadáscsökkentésnek fogható fel. Barcza elmondása szerint az említett összegre vonatkozó döntés jelentős segítséget jelenthet a költségvetés kiadási oldalán, mivel GDP-arányos hatása kb. 0.5%-ot tesz ki.

Az elemző ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a most rendelkezésre álló adatok tükrében a 4.6%-os hiánycél teljesülését illetően továbbra is nagy a bizonytalanság, ezt Barcza többek között a PM által kitűzött harmadik és negyedik negyedéves bevételi is kiadási számokkal indokolta. A bevételi oldalon az egyik legnagyobb kérdés a áfa-bevételek alakulása az idei év második felében. A központi költségvetés kiadási oldalán a tavalyi negyedik negyedéves hiánynál mindössze 15 milliárd forinttal többet tervez a PM, míg az idei év első 5 hónapjában mintegy 300 milliárd forinttal (azaz kb. 24%-kal) többet tett ki a kiadási oldal a tavalyi hasonló időszaki hiányhoz képest.

Barcza szerint elképzelhető akár a PM terveinek teljesülése is a bevételi oldal kedvező alakulása esetén, de sok múlik az inflációs pálya, a gazdasági növekedés további alakulásától is.

A tegnapi intézkedés előtt az idei deficitre vonatkozó különböző piaci előrejelzések GDP-arányosan 4.8 - 5.8% között szóródtak, amelyek most kissé közelebb kerülhetnek a kormány céljához: 4.7-5.1% közé csökkenhetnek a becslések, azaz kissé mérséklődhet a nemteljesülés kockázata. Barcza szerint ugyanakkor a 4.6%-os hiánycél nagyobb valószínűséggel történő eléréséhez további kiadáscsökkentő intézkedések szükségesek, ha a bevételi oldalon nem teljesülnek a következő hónapokban a PM tervei. Barcza szerint ennek minimum 60-80 milliárd forintos nagyságrendűnek kellene lennie.Nyeste elmondása szerint a tegnapi forinterősödés nem elsősorban a költségvetéssel összefüggő bejelentésnek, hanem az általános pozitív piaci hangulatnak volt az eredménye, de egyelőre kérdéses, hogy ez a hangulat milyen időtávra maradhat meg. Az elemző számításai szerint jelenleg mintegy 100-130 milliárd forintnyi kiadáscsökkentésre lenne szükség, azaz a tegnapi 106 milliárd forintos nagyságrendű intézkedés ezzel összhangban van.

Nyeste elmondta, hogy "a maradványértékek zárolása valamilyen szinten megszorításnak értelmezhető"", ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy technikai jellegű megoldások helyett sokkal inkább átfogó költségvetési reformokra lenne szükség, amelyek átmeneti megoldások helyett középtávon is lehetőséget nyújtanának a hiánycsökkentésre, és a hiánycélok betartására.

A hamarosan elkezdődő 2005-ös költségvetésről szóló tárgyalásokkal kapcsolatban a Postabank munkatársának véleménye szerint "nem lenne szerencsés", ha a tárgyalási folyamat során fontosabb elképzelések és költségvetési vonzatuk napvilágra kerülne, mert az a forint fokozottabb volatilitását eredményezheti. Egyelőre kérdéses, hogy a tegnapi látványos erősödést követően a hazai fizetőeszköz ezen a szinten (251-252 Ft/euró) tud maradni. Nyeste szerint a következő hónapokban - amikor napvilágot látnak a második féléves első makroadatok - már nagyobb biztonsággal lehet látni a deficitcél teljesülésének valószínűségét. Amennyiben ezek a PM terveinek tarthatóságát jelzik, úgy a forint akár a 250-es szint alá is erősödhet, ami a jegybank kamatcsökkentési lehetőségeit növelnék.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem