9 °C Budapest

Elemzői vélemények a költségvetési intézkedésről és a forinterősödésről: folytatódnak a megszorítások?

Pénzcentrum
2004. július 1. 11:14

A tegnapi költségvetési intézkedés (maradványösszegek felhasználása) feltehetően közrejátszott a forint érezhető erősödésében, mivel a befektetők a kormány tegnapi döntését egyfajta költségvetési megtakarításként értékelhették. Az erre irányuló lépéseket már hosszabb ideje várta a piac, hogy teljesíthetővé váljon a 4.6%-os GDP-arányos államháztartási hiánycél. De valóban megszorításként

értékelhető a szóban forgó 106 milliárd forintra kiterjedő intézkedés? Mekkora "segítséget" jelenthet ez az idei deficitcél elérését illetően, és szükséges-e további kiadáscsökkentési lépések megtétele? Ezekről kérdeztük Barcza Györgyöt az ING, és Nyeste Orsolyát a Postabank elemzőjét.



A szakember véleménye szerint a tegnap bejelentett intézkedés valamilyen mértékben megszorításként értékelhető, a 106 milliárd forintos tétel mintegy feltételezhető kiadáscsökkentésnek fogható fel. Barcza elmondása szerint az említett összegre vonatkozó döntés jelentős segítséget jelenthet a költségvetés kiadási oldalán, mivel GDP-arányos hatása kb. 0.5%-ot tesz ki.

Az elemző ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a most rendelkezésre álló adatok tükrében a 4.6%-os hiánycél teljesülését illetően továbbra is nagy a bizonytalanság, ezt Barcza többek között a PM által kitűzött harmadik és negyedik negyedéves bevételi is kiadási számokkal indokolta. A bevételi oldalon az egyik legnagyobb kérdés a áfa-bevételek alakulása az idei év második felében. A központi költségvetés kiadási oldalán a tavalyi negyedik negyedéves hiánynál mindössze 15 milliárd forinttal többet tervez a PM, míg az idei év első 5 hónapjában mintegy 300 milliárd forinttal (azaz kb. 24%-kal) többet tett ki a kiadási oldal a tavalyi hasonló időszaki hiányhoz képest.

Barcza szerint elképzelhető akár a PM terveinek teljesülése is a bevételi oldal kedvező alakulása esetén, de sok múlik az inflációs pálya, a gazdasági növekedés további alakulásától is.

A tegnapi intézkedés előtt az idei deficitre vonatkozó különböző piaci előrejelzések GDP-arányosan 4.8 - 5.8% között szóródtak, amelyek most kissé közelebb kerülhetnek a kormány céljához: 4.7-5.1% közé csökkenhetnek a becslések, azaz kissé mérséklődhet a nemteljesülés kockázata. Barcza szerint ugyanakkor a 4.6%-os hiánycél nagyobb valószínűséggel történő eléréséhez további kiadáscsökkentő intézkedések szükségesek, ha a bevételi oldalon nem teljesülnek a következő hónapokban a PM tervei. Barcza szerint ennek minimum 60-80 milliárd forintos nagyságrendűnek kellene lennie.



Nyeste elmondása szerint a tegnapi forinterősödés nem elsősorban a költségvetéssel összefüggő bejelentésnek, hanem az általános pozitív piaci hangulatnak volt az eredménye, de egyelőre kérdéses, hogy ez a hangulat milyen időtávra maradhat meg. Az elemző számításai szerint jelenleg mintegy 100-130 milliárd forintnyi kiadáscsökkentésre lenne szükség, azaz a tegnapi 106 milliárd forintos nagyságrendű intézkedés ezzel összhangban van.

Nyeste elmondta, hogy "a maradványértékek zárolása valamilyen szinten megszorításnak értelmezhető"", ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy technikai jellegű megoldások helyett sokkal inkább átfogó költségvetési reformokra lenne szükség, amelyek átmeneti megoldások helyett középtávon is lehetőséget nyújtanának a hiánycsökkentésre, és a hiánycélok betartására.

A hamarosan elkezdődő 2005-ös költségvetésről szóló tárgyalásokkal kapcsolatban a Postabank munkatársának véleménye szerint "nem lenne szerencsés", ha a tárgyalási folyamat során fontosabb elképzelések és költségvetési vonzatuk napvilágra kerülne, mert az a forint fokozottabb volatilitását eredményezheti. Egyelőre kérdéses, hogy a tegnapi látványos erősödést követően a hazai fizetőeszköz ezen a szinten (251-252 Ft/euró) tud maradni. Nyeste szerint a következő hónapokban - amikor napvilágot látnak a második féléves első makroadatok - már nagyobb biztonsággal lehet látni a deficitcél teljesülésének valószínűségét. Amennyiben ezek a PM terveinek tarthatóságát jelzik, úgy a forint akár a 250-es szint alá is erősödhet, ami a jegybank kamatcsökkentési lehetőségeit növelnék.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem