Az import áfa elszámolásának új szabályai

Pénzcentrum
2004. május 21. 12:55

Az általános szabályok szerint adózó áfa alanyoknak az EU-csatlakozás 2004. május 1-jei időpontjától önadózással kell teljesíteniük a termékimportra vonatkozó adókötelezettséget a vámhatóság által megadott vámtarifaszámra vonatkozó áfa mérték szerint. Az adózók egy szűkebb köre számára továbbra is kivetéssel állapítják meg az importot terhelő áfát, melynek összegét a vámhatóság számlájára kell megfizetni - tette közzé az APEH.

Termékek behozatala - vagy egyéb módon történő bejuttatása - Magyarországra nem EU-tagállamból importnak minősül. A termékimport után annak a tagállamnak az adóját kell fizetni és abban a tagállamban, ahol a termék harmadik országból az EU-ba belép. Amennyiben tehát Magyarországon lép be harmadik országból- nem közösségi tagállamból - akkor a belföldi szabályok szerint megállapított áfa-t kell fizetni. Ha azonban a termék belföldön nem kerül szabadforgalomba, valamilyen vámeljárás - például külső közösségi árutovábbítás - alá vonják, úgy abban a tagállamban és akkor keletkezik termékimport címén adókötelezettség, ahol és amikor a terméket vámjogilag szabadforgalomba helyezik. Ha egy nem közösségi tagállamból - például Romániából - importálnak terméket és azt továbbszállítják Ausztriába, és ezért kérik a magyar vámhatóságtól hogy külső árutovábbítási eljárás alá vonják, akkor belföldön nem kell import áfa-t fizetni, hanem majd csak Ausztriában.

Az általános szabályok szerint adózó áfa alanyoknak az U0465/04650/04651 számú bevallásban önadózással, az APEH számlájára kell teljesíteniük a termékimportra vonatkozó adókötelezettséget a vámhatóság által megadott vámtarifaszámra vonatkozó áfa mérték szerint. Az adót azon időszakra vonatkozó áfa bevallásban kell feltüntetni, amelyikbe a szabadforgalomba bocsátásról szóló árunyilatkozat vámhatóság általi elfogadása esik.

Az adó alapja a termék vámértéke, amelyet növelnek az első belföldi rendeltetési helyig felmerülő járulékos költségek (így különösen a biztosítás, szállítás). Ha az importált termék az EU-n belül egy másik tagállam területén lévő másik rendeltetési helyre kerül, az ehhez kapcsolódó járulékos költségek is növelik az adó alapját, ha a rendeltetési hely ismert. Ha a vámáru szellemi termék és adathordozón kerül be belföldre, a vagyoni jogért járó ellenérték is növeli az adó alapját, ha az a vámjogszabályok szerint nem része a vámértéknek.

Amennyiben az importált terméket adóköteles tevékenységhez használja az adóalany és az adólevonás egyéb feltételei fennállnak, akkor a termékimport után bevallott adó tényleges pénzügyi teljesítés hiányában is levonható. Ennek a feltétele az, hogy az adóalany rendelkezzen olyan okirattal, bizonylattal, amely hitelt érdemlő módon tartalmazza az adó meghatározásához szükséges adatokat. Szükséges továbbá a szabadforgalomba helyezésről szóló érvényes határozat is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Amennyiben a közösségi (EU) származású vagy közösségi státuszú terméket a 2004. május l-jei csatlakozást megelőzően helyezték aktív feldolgozási vagy passzív feldolgozási eljárás, ideiglenes behozatal, vámfelügyelet melletti feldolgozás, árutovábbítási eljárás, vámszabadterületi eljárás vagy átmeneti megőrzés eljárás valamelyike alá, akkor adókötelezettség keletkezik a termék szabadforgalomba bocsátása esetén a termék vámjogi sorsának rendezéséről szóló határozat közlésének napján. Az adót ilyen esetekben önadózással kell rendezni a 0465/650/651-es számú áfa-bevallásban.

Az alanyi áfa mentesnek, kizárólag tárgyi mentesként bejelentkezett áfa alanynak, kompenzációs felárat alkalmazó mezőgazdasági termelőnek illetve eva-alanynak, nem áfa alany magánszemélynek és minden más nem áfa alany személynek, szervezetnek a vámhatóság továbbra is kivetéssel állapítja meg a termékimportot terhelő áfa összegét, amelyet a vámhatóságnak kell megfizetni.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem