27 °C Budapest

Bukaresti képriport: Románia közeledik Európához!

Pénzcentrum
2004. május 5. 11:11

Románia fővárosa, Bukarest nem úgy él a magyar ember képzeletében, mint egy dinamikusan fejlődő, izgalmas nagyváros. A keleti szomszédunk fővárosát régebben megjárt ismerősök elmondásaiból egy kátyúkkal, koldusokkal és kóbor kutyákkal teli büdös koszos szocialista nagyváros képe bontakozik ki, ahol a szállodában izgulni kell, hogy lesz-e meleg víz a zuhanyzóban. Az OTP Bank romániai

Románia fővárosa, Bukarest nem úgy él a magyar ember képzeletében, mint egy dinamikusan fejlődő, izgalmas nagyváros. A keleti szomszédunk fővárosát régebben megjárt ismerősök elmondásaiból egy kátyúkkal, koldusokkal és kóbor kutyákkal teli büdös koszos szocialista nagyváros képe bontakozik ki, ahol a szállodában izgulni kell, hogy lesz-e meleg víz a zuhanyzóban.
Az OTP Bank romániai bankvásárlása révén a Portfolio.hu tudósítójának lehetősége adódott arra, hogy a tavalyi szófiai kirándulás után idén tavasszal a nem kifejezetten hízelgő prekoncepcióit leküzdve a másik EU aspiráns balkáni ország fővárosába, Bukarestbe látogasson közvetlen élményeket szerezve arról, hogy mi is történik keleti szomszédunknál. Az eredmény meglepő: messze várakozások feletti.


A változások érzése az embert már a repülőtéren megcsapja, Bukarest Otopeni nevű reptere ugyanis komoly fejlesztés alatt áll, melynek egy része már át lett adva, míg másik részének építése most folyik. A város Budapesthez hasonlóan túlzsúfolt s a belvárosi kétszer négysávos sugárutak gyakorlatilag a permanens dugó állapotában vannak. Az autópark (mely véleményünk szerint a lakosság életszínvonalának egyik legbiztosabb mértéke) a rengeteg Dacia mellett sok nyugati autóból áll, Szófiához képest fiatalabb átlagéletkorral és feltűnően jelentős számú kifejezett luxusautóval.


A nagy sugárutak jelentős része felújítás alatt van, az itthon megszokott kátyútömködés helyett azonban itt teljes sávok aszfaltozása a jellemző. Az utak állapota végül is nem rosszabb a budapestinél, e tekintetben már sikerült Bukarest és Budapest között kiegyenlíteni a színvonalat.

A házak csúnyák és nagyok.


Ceaucescu megalomán elnöki palotája értelmetlen mértékben nagy, de a belvárosi sugárutakat szegélyező házak általában véve is nagyon nagyok, lényegesen nagyobbak, mint a budapesti házak.


A szófiai provinciális "feeling"-nek itt nyoma sincs, érezhető, hogy a 2.3 millió ember mozog, él a városban (már amennyire ezt a dugók engedik).


Tény, hogy van egy latinos hangulata a városnak, melyet a dugókban reménytelenül hadonászó rendőrök is erősítenek.


A nagyváros jelleget és a vásárlóerőt jelzi, hogy egy szintén hatalmas helyi shopping center előtt is sikerült elhaladnunk, melyből a helyi divat szerint (vagy a folyamatos és sűrű építkezés, felújítás miatt) a járdától a tetőig érő reklámfelületek miatt semmit sem láthatunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Két dolog, mely teljesen más, mint Budapest: a város tele van kaszinókkal, és Szófiához hasonlóan érdekes látványt nyújtanak a betonkolosszusok között a tisztán, rendben tartott hagymakupolás ortodox templomok.


A magyar fővároshoz hasonlóan Bukarest is meg van szórva rendesen bankfiókokkal, különösen a BCR fiókok száma feltűnően sok. A román idegenvezetőnkkel való beszélgetés és személyes tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a BCR mellett még a Raifeisen és a Societe Generale helyi bankjai különösen népszerűek a románok körében.


A városban gyakrabban megforduló magyar üzletemberekkel beszélgetve megerősítették, hogy Bukarest az elmúlt 3-4 évben komoly változáson ment keresztül. A város még természetesen a rengeteg szükséges változás elején tart, a lényeg azonban az, hogy a változás iránti tenni akarás érezhető a román fővárosban. Az elmúlt években nyílt üzletek, éttermek és szállodák révén az ember Bukarestben nem érzi úgy, hogy kívül került volna Európából, s a Romániában befektetni szándékozó magyar vállalatok, vállalkozók alapvető érdeke az, hogy ez a változás és tenni akarás érzés a fővárosról átterjedjen az ország többi részeire is.


HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM