25 °C Budapest

Bukaresti képriport: Románia közeledik Európához!

Pénzcentrum
2004. május 5. 11:11

Románia fővárosa, Bukarest nem úgy él a magyar ember képzeletében, mint egy dinamikusan fejlődő, izgalmas nagyváros. A keleti szomszédunk fővárosát régebben megjárt ismerősök elmondásaiból egy kátyúkkal, koldusokkal és kóbor kutyákkal teli büdös koszos szocialista nagyváros képe bontakozik ki, ahol a szállodában izgulni kell, hogy lesz-e meleg víz a zuhanyzóban. Az OTP Bank romániai

Románia fővárosa, Bukarest nem úgy él a magyar ember képzeletében, mint egy dinamikusan fejlődő, izgalmas nagyváros. A keleti szomszédunk fővárosát régebben megjárt ismerősök elmondásaiból egy kátyúkkal, koldusokkal és kóbor kutyákkal teli büdös koszos szocialista nagyváros képe bontakozik ki, ahol a szállodában izgulni kell, hogy lesz-e meleg víz a zuhanyzóban.
Az OTP Bank romániai bankvásárlása révén a Portfolio.hu tudósítójának lehetősége adódott arra, hogy a tavalyi szófiai kirándulás után idén tavasszal a nem kifejezetten hízelgő prekoncepcióit leküzdve a másik EU aspiráns balkáni ország fővárosába, Bukarestbe látogasson közvetlen élményeket szerezve arról, hogy mi is történik keleti szomszédunknál. Az eredmény meglepő: messze várakozások feletti.


A változások érzése az embert már a repülőtéren megcsapja, Bukarest Otopeni nevű reptere ugyanis komoly fejlesztés alatt áll, melynek egy része már át lett adva, míg másik részének építése most folyik. A város Budapesthez hasonlóan túlzsúfolt s a belvárosi kétszer négysávos sugárutak gyakorlatilag a permanens dugó állapotában vannak. Az autópark (mely véleményünk szerint a lakosság életszínvonalának egyik legbiztosabb mértéke) a rengeteg Dacia mellett sok nyugati autóból áll, Szófiához képest fiatalabb átlagéletkorral és feltűnően jelentős számú kifejezett luxusautóval.


A nagy sugárutak jelentős része felújítás alatt van, az itthon megszokott kátyútömködés helyett azonban itt teljes sávok aszfaltozása a jellemző. Az utak állapota végül is nem rosszabb a budapestinél, e tekintetben már sikerült Bukarest és Budapest között kiegyenlíteni a színvonalat.

A házak csúnyák és nagyok.


Ceaucescu megalomán elnöki palotája értelmetlen mértékben nagy, de a belvárosi sugárutakat szegélyező házak általában véve is nagyon nagyok, lényegesen nagyobbak, mint a budapesti házak.


A szófiai provinciális "feeling"-nek itt nyoma sincs, érezhető, hogy a 2.3 millió ember mozog, él a városban (már amennyire ezt a dugók engedik).


Tény, hogy van egy latinos hangulata a városnak, melyet a dugókban reménytelenül hadonászó rendőrök is erősítenek.


A nagyváros jelleget és a vásárlóerőt jelzi, hogy egy szintén hatalmas helyi shopping center előtt is sikerült elhaladnunk, melyből a helyi divat szerint (vagy a folyamatos és sűrű építkezés, felújítás miatt) a járdától a tetőig érő reklámfelületek miatt semmit sem láthatunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Két dolog, mely teljesen más, mint Budapest: a város tele van kaszinókkal, és Szófiához hasonlóan érdekes látványt nyújtanak a betonkolosszusok között a tisztán, rendben tartott hagymakupolás ortodox templomok.


A magyar fővároshoz hasonlóan Bukarest is meg van szórva rendesen bankfiókokkal, különösen a BCR fiókok száma feltűnően sok. A román idegenvezetőnkkel való beszélgetés és személyes tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a BCR mellett még a Raifeisen és a Societe Generale helyi bankjai különösen népszerűek a románok körében.


A városban gyakrabban megforduló magyar üzletemberekkel beszélgetve megerősítették, hogy Bukarest az elmúlt 3-4 évben komoly változáson ment keresztül. A város még természetesen a rengeteg szükséges változás elején tart, a lényeg azonban az, hogy a változás iránti tenni akarás érezhető a román fővárosban. Az elmúlt években nyílt üzletek, éttermek és szállodák révén az ember Bukarestben nem érzi úgy, hogy kívül került volna Európából, s a Romániában befektetni szándékozó magyar vállalatok, vállalkozók alapvető érdeke az, hogy ez a változás és tenni akarás érzés a fővárosról átterjedjen az ország többi részeire is.


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem