Bukaresti képriport: Románia közeledik Európához!

Pénzcentrum
2004. május 5. 11:11

Románia fővárosa, Bukarest nem úgy él a magyar ember képzeletében, mint egy dinamikusan fejlődő, izgalmas nagyváros. A keleti szomszédunk fővárosát régebben megjárt ismerősök elmondásaiból egy kátyúkkal, koldusokkal és kóbor kutyákkal teli büdös koszos szocialista nagyváros képe bontakozik ki, ahol a szállodában izgulni kell, hogy lesz-e meleg víz a zuhanyzóban. Az OTP Bank romániai

Románia fővárosa, Bukarest nem úgy él a magyar ember képzeletében, mint egy dinamikusan fejlődő, izgalmas nagyváros. A keleti szomszédunk fővárosát régebben megjárt ismerősök elmondásaiból egy kátyúkkal, koldusokkal és kóbor kutyákkal teli büdös koszos szocialista nagyváros képe bontakozik ki, ahol a szállodában izgulni kell, hogy lesz-e meleg víz a zuhanyzóban.
Az OTP Bank romániai bankvásárlása révén a Portfolio.hu tudósítójának lehetősége adódott arra, hogy a tavalyi szófiai kirándulás után idén tavasszal a nem kifejezetten hízelgő prekoncepcióit leküzdve a másik EU aspiráns balkáni ország fővárosába, Bukarestbe látogasson közvetlen élményeket szerezve arról, hogy mi is történik keleti szomszédunknál. Az eredmény meglepő: messze várakozások feletti.


A változások érzése az embert már a repülőtéren megcsapja, Bukarest Otopeni nevű reptere ugyanis komoly fejlesztés alatt áll, melynek egy része már át lett adva, míg másik részének építése most folyik. A város Budapesthez hasonlóan túlzsúfolt s a belvárosi kétszer négysávos sugárutak gyakorlatilag a permanens dugó állapotában vannak. Az autópark (mely véleményünk szerint a lakosság életszínvonalának egyik legbiztosabb mértéke) a rengeteg Dacia mellett sok nyugati autóból áll, Szófiához képest fiatalabb átlagéletkorral és feltűnően jelentős számú kifejezett luxusautóval.


A nagy sugárutak jelentős része felújítás alatt van, az itthon megszokott kátyútömködés helyett azonban itt teljes sávok aszfaltozása a jellemző. Az utak állapota végül is nem rosszabb a budapestinél, e tekintetben már sikerült Bukarest és Budapest között kiegyenlíteni a színvonalat.

A házak csúnyák és nagyok.


Ceaucescu megalomán elnöki palotája értelmetlen mértékben nagy, de a belvárosi sugárutakat szegélyező házak általában véve is nagyon nagyok, lényegesen nagyobbak, mint a budapesti házak.


A szófiai provinciális "feeling"-nek itt nyoma sincs, érezhető, hogy a 2.3 millió ember mozog, él a városban (már amennyire ezt a dugók engedik).


Tény, hogy van egy latinos hangulata a városnak, melyet a dugókban reménytelenül hadonászó rendőrök is erősítenek.


A nagyváros jelleget és a vásárlóerőt jelzi, hogy egy szintén hatalmas helyi shopping center előtt is sikerült elhaladnunk, melyből a helyi divat szerint (vagy a folyamatos és sűrű építkezés, felújítás miatt) a járdától a tetőig érő reklámfelületek miatt semmit sem láthatunk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Két dolog, mely teljesen más, mint Budapest: a város tele van kaszinókkal, és Szófiához hasonlóan érdekes látványt nyújtanak a betonkolosszusok között a tisztán, rendben tartott hagymakupolás ortodox templomok.


A magyar fővároshoz hasonlóan Bukarest is meg van szórva rendesen bankfiókokkal, különösen a BCR fiókok száma feltűnően sok. A román idegenvezetőnkkel való beszélgetés és személyes tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a BCR mellett még a Raifeisen és a Societe Generale helyi bankjai különösen népszerűek a románok körében.


A városban gyakrabban megforduló magyar üzletemberekkel beszélgetve megerősítették, hogy Bukarest az elmúlt 3-4 évben komoly változáson ment keresztül. A város még természetesen a rengeteg szükséges változás elején tart, a lényeg azonban az, hogy a változás iránti tenni akarás érezhető a román fővárosban. Az elmúlt években nyílt üzletek, éttermek és szállodák révén az ember Bukarestben nem érzi úgy, hogy kívül került volna Európából, s a Romániában befektetni szándékozó magyar vállalatok, vállalkozók alapvető érdeke az, hogy ez a változás és tenni akarás érzés a fővárosról átterjedjen az ország többi részeire is.


HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.29 14:42
Az átalakulás, egyesülés és szétválás folyamatának bemutatása előtt szükséges azon jogszabályok átte...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?