22 °C Budapest

NABI: egy drasztikus hitelmegállapodás - 37%-kal híguló tőke - Róna távozik

Pénzcentrum
2004. április 23. 14:48

Mindenki vegyen nagy levegőt és próbálja meg ülve elolvasni a ma reggeli híreket: 1., megszületett a hitelmegállapodás a finanszírozó bankokkal 2., a megállapodás példátlanul kemény vonatkozása a magyar tőzsdei társaságok életében, hogy a bankok lehetőséget kaptak 1.71 m részvény jegyzésére 1,087 Ft-os árfolyamon -> 37%-os potenciális tőkehígulás 3., Róna Péter távozik a NABI igazgatóságából 4., a társaság megerősíti korábbi eredmény előrejelzését: 2003-nál kisebb veszteség 2004-ben Következtetés: 1., mint arra a közgyűlési meghívó módosításakor számítottunk a főtulajdonos EMA drasztikus személycseréket fog végrehajtani a társaság felső vezetésében 2., a hitelmegállapodás jelenlegi formája kedvezőtlen a részvényesek számára 3., a társaság befektetői megítélésében döntő pont lesz a közgyűlés, illetve azt követően a reorganizáció és az új stratégia bejelentése 4., árfolyam oldalról erőteljes volatilitásra számítunk, a közgyűlés előtt lehetetlen megjósolni az árfolyammozgás irányát
Hosszú tárgyalások eredményeként megszületett a finanszírozó bankokkal a megállapodás. A feltételek azonban lényegesen keményebbek, mint azt a hazai nyilvános cégek történetében megszoktuk:
-Teljesen természetes, hogy a kamatfelár növekszik (+60 bázispont) és
-A fedezet konkrét eszközökhöz kapcsolódik és
-Azonnali 10 m USD hitel visszafizetés megtörténik
-Meglepő, ugyanakkor igen logikus, hogy a bankok az átlagos hitelkockázatot meghaladó rizikó miatt saját kényszerpályájukon mozogva tőkeérdekeltséget teremtettek saját maguk számára.

Ezen utolsó pont azonban igen fájdalmas a részvényesek számára. A hitelezők 2006 végéig jogosultak a jegyzett tőke 37%-át kitevő, 1.71 millió darab részvény lejegyzésére 1,087 Ft-os árfolyamon. A tőkehígulás mértéke szignifikáns, az árfolyam a jelenlegi tőzsdei árhoz képest kedvezőtlen. (A bankok a tőkeemelés jogával minden bizonnyal akkor fognak élni, ha rövid távon tőkenyereség elérése biztosíthatónak tűnik. Ez akár a vállalat többségi pakettjének szakmai befektető részére történő értékesítését megelőző időszakot is jelentheti.)

Ezen opció a tőzsdén igen erőteljes diszkont tényezőt fog jelenteni.Róna Péter távozik a NABI igazgatóságából. Meggyőződésünk, hogy a távozás koránt sem önkéntes. Róna Péter alapító elnök távozása megítélésünk szerint a főrészvényes EMA kezdeményezésére történt meg, a tavaly októberben az EMA igazgatóságába beválasztott válság menedzselésben jártas új szakember minden bizonnyal drasztikus átalakításokat fog eszközölni.

Megítélésünk szerint a független igazgatók, akik a társaság életében eddig sem játszottak meghatározó szerepet, távozni fognak. Nagy kérdőjel Rácz András vezérigazgató pozíciója, jelenleg nagyobb valószínűséget adunk annak, hogy Rácz is távozik.
Russel Richardson, az Optare vezetőjeként a NABI igazgatóságába beválasztott szakember, az executive committee tagjának helyét illetően még sejtésünk sincs. Ő lehet az egyetlen személy az igazgatóságban, aki korábban szakmai alapon ellenvéleményt fogalmazott meg Rácz Andrással és Róna Péterrel szemben.

Patrick Róna, a NABI USA Inc vezérigazgatója, Róna Péter fia minden bizonnyal távozni fog, s a felső vezetés további tagjait is érinthetik az átalakítások.

Arra számítunk, hogy az EMA az új igazgatósági tagok kinevezését (megválasztását) követően erőteljes reorganizációt hirdet meg.

Megítélésünk szerint a hitel megállapodásnak vannak vállalat irányítást is érintő vonatkozásai, melyek azonban nem nyilvánosak.

Tegnap úgy fogalmaztunk, hogy a Brau lehet a közgyűlési szezon legizgalmasabb eseménye. Ez ma már biztos, hogy tévedés...

A társaság megerősíti prognózisát az idei évre: 2003-tól elmaradó veszteség. Tekintettel arra, hogy tavaly rekord értékű, 16 m USD veszteséget könyvelt el a NABI, ez meglehetősen kevés iránymutatást ad a részvényesek számára. A jelenlegi helyzetben azonban a nyilatkozni jogosult személyek feltehetően nincsenek abban a pozícióban, hogy számokat fogalmazzanak meg. Az idei tervszámok feltehetően heteken belül jelentős átalakuláson fognak átesni.A társaság közleményének eredeti szövege:

A NABI Autóbuszipari Rt. (BÉT: NABI) bejelenti, hogy a hitelei átstrukturálásáról szóló megállapodásokat aláírta a finanszírozó intézményekkel.

A megállapodás értelmében a NABI 12 millió amerikai dollárral csökkentette hitelállományát 2004. első negyedévében és további 10 millió USD visszafizetésével javítja a hitel/saját tőke mutatóját 2004. végéig. A hitelállományból körülbelül 91 millió amerikai dollárnyi rész lett átalakítva 2006-ig lejáró hosszúlejáratú hitellé és 16 millió USD hitel maradt rövidlejáratú.

A tárgyalások eredményeképpen a NABI éves kamat terhe csak körülbelül 60 bázisponttal nő meg 2004-ben. A hitelezők megkapták fedezeteként a csoport eszközeinek egy részét. Továbbá a hitel átstrukturálási csomag részeként a finanszírozó intézmények jogosultságot szereztek 1.713.000 darab új kibocsátású részvény jegyzésére. Az opciók futamideje 2006. decemberig tart és a lehívási ár 1087 forint.

A NABI jelenleg érvényes osztalékpolitikájával szemben a megállapodás szerint 2006-ig osztalék nem fizethető.

A csoport hiteleinek átstrukturálásával kapcsolatos egyszeri költségek és ráfordítások miatt a NABI becslése szerint az adózás utáni eredmény 2004-ben negatív lesz, bár ez a társaság 2003-as eredményéhez képest jelentős javulást jelent.

A NABI 130 millió USA dolláros hitelállományának átstrukturálásáról tavaly november óta folytatott tárgyalásokat. Nyolc magyar, egy amerikai és egy angol pénzügyi intézmény
(a finanszírozók) és a magyar-amerikai-angol érdekeltségű NABI csoport vett részt a tárgyalásokban. A négy jogrendszer eltérő jogi, üzleti felfogásainak és szabályainak az egyeztetése időigényes feladat volt, amely az eredeti elképzeléseknél több időt vett igénybe.

Róna Péter Alapító Elnök a tárgyalások sikeres lezárása után visszavonul a NABI Csoport igazgatóságából.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.07.04 18:30
Sikerült zavarba hoznom a precíz svájciakat! Előbb csak az épületet akartam megnézni, aztán meglátta...
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?