19 °C Budapest

NABI: egy drasztikus hitelmegállapodás - 37%-kal híguló tőke - Róna távozik

Pénzcentrum
2004. április 23. 14:48

Mindenki vegyen nagy levegőt és próbálja meg ülve elolvasni a ma reggeli híreket: 1., megszületett a hitelmegállapodás a finanszírozó bankokkal 2., a megállapodás példátlanul kemény vonatkozása a magyar tőzsdei társaságok életében, hogy a bankok lehetőséget kaptak 1.71 m részvény jegyzésére 1,087 Ft-os árfolyamon -> 37%-os potenciális tőkehígulás 3., Róna Péter távozik a NABI igazgatóságából 4., a társaság megerősíti korábbi eredmény előrejelzését: 2003-nál kisebb veszteség 2004-ben Következtetés: 1., mint arra a közgyűlési meghívó módosításakor számítottunk a főtulajdonos EMA drasztikus személycseréket fog végrehajtani a társaság felső vezetésében 2., a hitelmegállapodás jelenlegi formája kedvezőtlen a részvényesek számára 3., a társaság befektetői megítélésében döntő pont lesz a közgyűlés, illetve azt követően a reorganizáció és az új stratégia bejelentése 4., árfolyam oldalról erőteljes volatilitásra számítunk, a közgyűlés előtt lehetetlen megjósolni az árfolyammozgás irányát




Hosszú tárgyalások eredményeként megszületett a finanszírozó bankokkal a megállapodás. A feltételek azonban lényegesen keményebbek, mint azt a hazai nyilvános cégek történetében megszoktuk:
-Teljesen természetes, hogy a kamatfelár növekszik (+60 bázispont) és
-A fedezet konkrét eszközökhöz kapcsolódik és
-Azonnali 10 m USD hitel visszafizetés megtörténik
-Meglepő, ugyanakkor igen logikus, hogy a bankok az átlagos hitelkockázatot meghaladó rizikó miatt saját kényszerpályájukon mozogva tőkeérdekeltséget teremtettek saját maguk számára.

Ezen utolsó pont azonban igen fájdalmas a részvényesek számára. A hitelezők 2006 végéig jogosultak a jegyzett tőke 37%-át kitevő, 1.71 millió darab részvény lejegyzésére 1,087 Ft-os árfolyamon. A tőkehígulás mértéke szignifikáns, az árfolyam a jelenlegi tőzsdei árhoz képest kedvezőtlen. (A bankok a tőkeemelés jogával minden bizonnyal akkor fognak élni, ha rövid távon tőkenyereség elérése biztosíthatónak tűnik. Ez akár a vállalat többségi pakettjének szakmai befektető részére történő értékesítését megelőző időszakot is jelentheti.)

Ezen opció a tőzsdén igen erőteljes diszkont tényezőt fog jelenteni.



Róna Péter távozik a NABI igazgatóságából. Meggyőződésünk, hogy a távozás koránt sem önkéntes. Róna Péter alapító elnök távozása megítélésünk szerint a főrészvényes EMA kezdeményezésére történt meg, a tavaly októberben az EMA igazgatóságába beválasztott válság menedzselésben jártas új szakember minden bizonnyal drasztikus átalakításokat fog eszközölni.

Megítélésünk szerint a független igazgatók, akik a társaság életében eddig sem játszottak meghatározó szerepet, távozni fognak. Nagy kérdőjel Rácz András vezérigazgató pozíciója, jelenleg nagyobb valószínűséget adunk annak, hogy Rácz is távozik.
Russel Richardson, az Optare vezetőjeként a NABI igazgatóságába beválasztott szakember, az executive committee tagjának helyét illetően még sejtésünk sincs. Ő lehet az egyetlen személy az igazgatóságban, aki korábban szakmai alapon ellenvéleményt fogalmazott meg Rácz Andrással és Róna Péterrel szemben.

Patrick Róna, a NABI USA Inc vezérigazgatója, Róna Péter fia minden bizonnyal távozni fog, s a felső vezetés további tagjait is érinthetik az átalakítások.

Arra számítunk, hogy az EMA az új igazgatósági tagok kinevezését (megválasztását) követően erőteljes reorganizációt hirdet meg.

Megítélésünk szerint a hitel megállapodásnak vannak vállalat irányítást is érintő vonatkozásai, melyek azonban nem nyilvánosak.

Tegnap úgy fogalmaztunk, hogy a Brau lehet a közgyűlési szezon legizgalmasabb eseménye. Ez ma már biztos, hogy tévedés...

A társaság megerősíti prognózisát az idei évre: 2003-tól elmaradó veszteség. Tekintettel arra, hogy tavaly rekord értékű, 16 m USD veszteséget könyvelt el a NABI, ez meglehetősen kevés iránymutatást ad a részvényesek számára. A jelenlegi helyzetben azonban a nyilatkozni jogosult személyek feltehetően nincsenek abban a pozícióban, hogy számokat fogalmazzanak meg. Az idei tervszámok feltehetően heteken belül jelentős átalakuláson fognak átesni.



A társaság közleményének eredeti szövege:

A NABI Autóbuszipari Rt. (BÉT: NABI) bejelenti, hogy a hitelei átstrukturálásáról szóló megállapodásokat aláírta a finanszírozó intézményekkel.

A megállapodás értelmében a NABI 12 millió amerikai dollárral csökkentette hitelállományát 2004. első negyedévében és további 10 millió USD visszafizetésével javítja a hitel/saját tőke mutatóját 2004. végéig. A hitelállományból körülbelül 91 millió amerikai dollárnyi rész lett átalakítva 2006-ig lejáró hosszúlejáratú hitellé és 16 millió USD hitel maradt rövidlejáratú.

A tárgyalások eredményeképpen a NABI éves kamat terhe csak körülbelül 60 bázisponttal nő meg 2004-ben. A hitelezők megkapták fedezeteként a csoport eszközeinek egy részét. Továbbá a hitel átstrukturálási csomag részeként a finanszírozó intézmények jogosultságot szereztek 1.713.000 darab új kibocsátású részvény jegyzésére. Az opciók futamideje 2006. decemberig tart és a lehívási ár 1087 forint.

A NABI jelenleg érvényes osztalékpolitikájával szemben a megállapodás szerint 2006-ig osztalék nem fizethető.

A csoport hiteleinek átstrukturálásával kapcsolatos egyszeri költségek és ráfordítások miatt a NABI becslése szerint az adózás utáni eredmény 2004-ben negatív lesz, bár ez a társaság 2003-as eredményéhez képest jelentős javulást jelent.

A NABI 130 millió USA dolláros hitelállományának átstrukturálásáról tavaly november óta folytatott tárgyalásokat. Nyolc magyar, egy amerikai és egy angol pénzügyi intézmény
(a finanszírozók) és a magyar-amerikai-angol érdekeltségű NABI csoport vett részt a tárgyalásokban. A négy jogrendszer eltérő jogi, üzleti felfogásainak és szabályainak az egyeztetése időigényes feladat volt, amely az eredeti elképzeléseknél több időt vett igénybe.

Róna Péter Alapító Elnök a tárgyalások sikeres lezárása után visszavonul a NABI Csoport igazgatóságából.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm