12 °C Budapest

ELEMZÉS - Az európai valuták gyengülnek, a dollár és a jen erősödik - Credit Suisse

Pénzcentrum
2004. április 7. 10:59

A Credit Suisse Asset Management Global Currency Group-ja (GCG) 2000-es alapítása óta először számít mindhárom európai valuta (euró, svájci frank és font) gyengülésére a dollárral és a japán jennel szemben. A GCG nincs meggyőződve arról, hogy a dollár elveszett dicsősége visszatér, de lát arra utaló jeleket, hogy az elkövetkező negyedév a dollár európai valutákkal szembeni erősödését hozhatja, míg a legerősebben teljesítő valuta szerepét a jen töltheti be.



A GCG az elmúlt három év során először számít az euró és a svájci frank dollárral szembeni gyengülésére, miután az európai valuták kihasználták a felfelé menő trend egészét és felértékelődtek az amerikai valutával szemben.
A GCG a font tekintetében nettó short pozíciót javasol, a jent várja április "kedvenc valutájának" és a volatilis környezet miatti óvatosságra int.

Az elmúlt három esztendő során tisztán kirajzolódott a piaci trend, mely szerint az emberek a jelentősebb valutákon kívül másba nem fektetnek, nem vállalják a kockázatot. Mi sem vállaltunk kockázatot más piacokon, mint például a közép-kelet-európain, vagy a délkelet-ázsiain, amelyek nem kimondottan álltak kapcsolatban a dollár korrekciójával - mondta el Thanos Papasavvas, a GCG vezetője a Portfolio.hu-nak adott interjújában.

"Nem láttuk okát a diverzifikációnak más országokba egy olyan időszakban, amikor relatíve tiszták voltak a kilátások. Ha új trendeket látnánk magunk előtt, más valuták után néznénk, amelyeknek megvan a saját történetük" - mondta Papasavvas.
"Ahhoz azonban, hogy más országok valutáiba is merjünk befektetni, elemezhető adatokkal kell rendelkeznünk a helyi politikai és a gazdasági folyamatok alakulásáról. A mexikói peso például igen likvid valuta, de a fenti szempontok szerint nem elemezhető"- tette hozzá.

Az elmúlt két év során a dollár kb. 30%-kal gyengült az euróval szemben. Az euró jóval gyengébb volt a dollárnál bevezetésekor, ami főként a befektetők fals várakozásainak tudható be.


"A befektetők a tényleges kibocsátást megelőzően abban a hitben vették az eurót, hogy tulajdonképpen német márkát vesznek, míg valójában az euró valahol a belga és francia frank között helyezkedett el"- mondta Papasavvas. "Másodsorban, mindenki bevásárolt euróból, a pozíciók igen jelentős méreteket öltöttek és amint a piac lejtmenete megkezdődött, mindenki egyszerre igyekezett kihátrálni, az utca pedig eléggé szűk lett a tömegeknek."

Az euró agresszív esésének elsődleges oka tehát az euró valós pozíciójának hibás megítélésében keresendő, másodsorban a befektetők már olyan mélyen benne voltak az euróbefektetésekben, hogy jelentős eladásra volt szükségük a semlegesség visszanyeréséhez. A harmadik ok az Egyesült Államokba irányuló új beáramlás volt.

A május 1-én az Európai Unióhoz csatlakozó országok tekintetében Papasavvas elmondta: a belépés önmagában nem csökkenti a valuták volatilitását; azokra inkább az eurózónába történő belépéssel kapcsolatos nyilatkozatoknak lesznek nagyobb hatással.



Megfordult a dollár trendje? Talán igen, talán nem, de a GCG szerint elemzésük alapot szolgáltat ahhoz, hogy ezen a cikluson belül először pozitívan viszonyuljanak a dollárhoz az európai valutákkal szemben. "A hosszabb távú dollár-lejtmenet után korrekciót tapasztalhatunk, de mivel inkább háromhavi távolságra fókuszálunk, mintsem éves, vagy azon túli távlatokra, a dollár pozitív irányú korrekciójának folytatódására számítunk kora nyárig"- hangzott el.

"A fordulat lehetséges, mivel az Európai Központi Bank (EKB) hitelessége valamelyest helyreállt" - mondta Papasavvas. "Amikor az EKB-t létrehozták, a Svájci Nemzeti Bank, amely hagyományosan jó kapcsolatot ápolt a német Bundesbankkal, a lehető legjobban igyekezett elkülönülni tőle. Ennek eredményeképpen az euró/svájci frank erőteljesen csökkent, ahogy a svájci valuta felértékelődött az euróval szemben. Mindez valójában az euró hitelességi problémája miatt történt, a svájci frank pedig biztos menedéket jelentve szárnyalt" - tette hozzá.

A fordulat mindenesetre 6-12 hónapig is elhúzódhat, amely időszak alatt a dollár az 1.15-1.30 eurós sávban ingadozhat. "Nem számítok egyszerű trendfordulóra" - mondta Papasavvas.

"Valamiféle jótékony nemtörődömséget tapasztalhattunk az Egyesült Államokban a szeptember 11-i támadásokat, a tőzsdei összeomlásokat és a kialakult gyenge fogyasztói bizalmat követően"- mondta el Papasavvas. Az USA hatóságai akkor úgy döntöttek, az adó-, fiskális és monetáris eszközökhöz hasonlóan a dollárt is politikájuk szolgálatába állítják. Eközben igyekeztek nem közzétenni, hogy gyenge dollárt szeretnének, mivel ez katasztrofális következményekkel járt volna. Mindezek mellett természetesen a deficit is egy olyan pontot jelentett, mely alkalmat szolgáltatott a valuta ide-oda mozgatásához, tette hozzá.

Az ikerdeficitek tekintetében úgy véljük, az emberek ürügyként használták ezeket a dollár eladására. Amennyiben makrogazdasági vagy hangulati okokból pozitívabbá válnak a dollárkilátások, a piac kevesebb figyelmet fog fordítani az ikerdeficitekre, mondta Papasavvas.

A GCG az utóbbi két és fél évben shortolta a dollárt (eladási pozíciót vett fel), 2004 februárjában vált semlegessé és zárta pozícióit. "Egyszerűen nem értettük a fundamentális és technikai szemlélet közti különbséget"- mondta Papasavvas.



"Míg négy évvel ezelőtt az Egyesült Államokba áramlott be jelentős mennyiségű tőke, mostanság Japánba irányul a pénz. Rengeteg külföldi fektetett be Japánban az utóbbi időben" - mondta Papasavvas. "Európába kevesebb tőkebefektetést figyelhettünk meg az utóbbi hónapokban és közel állunk a kimerüléshez" - tette hozzá.

Nem szabad persze megfeledkezni az USA elnökválasztásáról és arról, hogy a választási évben mennyire valószínű az amerikai központi bank, a Fed kamatcsökkentése.
Papasavvas elmondta, hogy bár nem elhanyagolható hogy a Fednek nem a politikai ciklusok alapján kellene döntenie, ha az Egyesült Államok nem mutat munkaerőpiaci felépülést George W. Bush elnök politikai táborának úgy kell elmagyarázni gazdasági bizonyítványát, hogy az nagyon jól hangozzék. "A legkevésbé sem akarják, hogy a Fed túl korán csökkentse a kamatot és lekorlátozzon egy esetleges fellendülést, ami segíthetné Busht a választásokon. Ha a munkaerőpiaci számok nem mutatnak szignifikáns javulást, a Fed valószínűleg nem változtat a kamatokon"- mondta.

A GCG tartósan optimistább számokat vár Japánból. Papasavvas elmondta, hogy a helyi szereplők nem hisznek a fellendülésben, mivel számos hamis kitörési jellel szembesültek korábban, de a fellendülés kétségkívül bekövetkezik. Ha a Nikkei áttöri a 12,000 pontos határt, a helyiek elkezdenek részvényeket vásárolni és visszaáramlás lesz megfigyelhető a jenhez. Mindez 2004 vége felé történhet meg, mondta.



A GCG az elmúlt három év során először számít az euró és a svájci frank dollárral szembeni gyengülésére, miután az európai valuták kihasználták az egész felfelé menő trendet és felértékelődtek az amerikai valutával szemben.

Makrogazdasági szemléletben a monetáris változók, mint például a nominális hosszú távú hozamtáblák és a relatív banki kihelyezési növekedés pesszimizmust generálnak, a gazdasági növekedési változók pedig, mint a relatív fogyasztói várakozások és a GDP konszenzus, szintén rendkívül borús képet festenek. Végül a külső változók, a nettó részvényáramlással együtt azt sugallják, hogy a gyengébb euró és az USA hatalmas folyó fizetési mérleg deficitje még mindig támogató tényezőként jelennek meg.

"A GCG legfrissebb előrejelzései szerint az euró esni fog a dollárral szemben az elkövetkező három hónapban. A fundamentumok nem javultak annyit, hogy alátámasszák az EUR/USD elmúlt két évi 30%-os emelkedését" - mondta Papasavvas, hozzátéve, hogy a változás leginkább a 2005-tel kapcsolatos várakozásoknak tudható be.

"Ha a várakozások szerint 2005-ben az európai gazdaság jobban teljesít majd, mint az amerikai, akkor természetesen továbbra is eurót kell venni. De véleményünk szerint a piac nem várja, hogy Európa túltegyen Amerikán. Fundamentálisan, az euró kicsit drága volt"- mondta.

Mivel számottevő technikai támogatás mutatkozik az 1.15 - 1.17 -es szinteken, a GCG nem számít a dollár teljes fordulatára, arra, hogy eléri korábbi csúcsait. "Nézetünk akkor bizonyulhat hibásnak, ha az euró áttöri az 1.30-as határt" - mondta Papasavvas, de hozzátette, hogy ez várhatóan nem történik meg 3-6 hónapon belül.

Font

Az euróhoz és a svájci frankhoz hasonlóan a GCG először javasolt nettó short pozíciót a fontra is.

"Véleményünk szerint a monetáris változtók, a gazdasági növekedés és a külső változók kivétel nélkül pesszimista képet festenek a fontról. Mivel a font magasabb kamatot kínál a dollárnál és a jennél, így drága lehet "shortolni" és volatilisabb lehet bizonytalan időkben és sávos kereskedés esetén. Megfontolandó az óvatosság." - írja egy GCG közlemény.




A GCG elmondása szerint, áprilisban a jen a "kedvenc valutája". "A japán jegybank (BoJ) összeomló intervencióit követően a "forró pénz" pozíciók racionalizálása a spekulatív közösségeken belül kissé összezavarta a piacot a japán politika célokat illetően" - mondta a GCG.

"Véleményünk szerint a japán központi banknak legalább ideiglenesen sikerült távol tartania a spekulánsokat a jentől. Az USD/JPY-ben megfigyelhető változások, amelyek az elmúlt kilenc év legkedvezőtlenebb módosulásai, igencsak óvatossá tették a spekulatív alapokat, amelyek így kétszer is meggondolták, mielőtt jennel kezdtek kereskedeni. Mindez lehetőséget nyújt arrra, hogy kifejezzük középtávú optimizmusunkat, hasonló volatilitástól való félelem nélkül.

"Most, hogy a BoJ megszabadult a spekulatív pozíciók okozta nyomástól, engedheti, hogy a fundamentumok irányítsák a jen piacát" - mondta Papasavvas. Hozzátette továbbá, hogy a központi bank továbbra is interveniálni fog. "Amíg a piac a sebeit nyalogatja a második negyedéves veszteségek miatt, a spekulánsok megpróbálnak majd szembeszállni a BoJ-nal. Újra bejönnek majd és jent akarnak venni a long oldalon, így az intervencióknak folytatódni kell"- mondta.


GCG elemzési tényezők

A GCG-t 2000 júliusában alapították, hogy a hat legnagyobb valuta, az amerikai és az ausztrál dollár, a font, a jen, az euró és a svájci frank mozgását elemezze. A GCG által figyelembe vett öt tényező a makrogazdaság, az áramlások, egy egyedülálló kvantitatív modell, a technikai elemzés és a piaci hangulat.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem