Antenna Hungária: egy milliárdos üzlet

Pénzcentrum
2004. április 5. 08:14

Valószínűleg az idei év egyik legnagyobb jelentőségű információját osztotta meg a befektetőkkel az Antenna Hungária. A privatizáció és a Vodafone csomag sorsa melletti egyik kulcsfontosságú kérdés zárult eredménnyel.


A társaság pénteki tájékoztatása szerint: az Antenna Hungária Rt. 50 százalékos tulajdonában álló HUNSAT Rt. 2004.április 1-jén megtartott Közgyűlésén az AH hivatalos tájékoztatást kapott arról, hogy a Társaság értékesítette az EUTELSAT S.A.-ban birtokolt 12,225,850 db részvényét. Az értékesített részvénymennyiség 1.22 százalékos tulajdoni hányadot tett ki az EUTELSAT-ban.

Az értékesítési ár egyelőre nem nyilvános, de a korábbi találgatások 23 millió eurós összegről szóltak. A Hunsat tulajdonosai (Matáv, AH) nagy valószínűséggel nem kívánják a társaságban hagyni a pénzt, hanem osztalékkal és/vagy tőkeleszállítással kiveszik.

Az Eutelsat tulajdonosi struktúrája az utóbbi időben alaposan átrendeződött, a Hunsat kiszállása is ennek az átrendeződésnek az oldalvizén valósult meg. A sok tranzakció ellenére az értékesítési árak nem nagyon kerültek napvilágra. Egy 2002. végi adat szerint a Deutsche Telekom az Eutelsat 10%-ért 210 millió eurót kapott, így nagyságrendileg a 23 millió eurós becslés elfogadható.


Adósságállomány
Az értékesítési ár 50%-a a különböző féle levonások után az Antenna Hungáriát illeti meg, amely minden bizonnyal adósságállományát fogja csökkenteni belőle. A cég nettó adósságállománya 20 milliárd forint volt az legutolsó adatok szerint, amelyet az Eutelsat részesedés eladása, illetve a jó belső cash-flow termelő képesség tovább csökkenhet. Az Antenna Hungária most már nem számít eladósodott társaságnak.

Nettó eredmény
Az Eutelsat részesedés eladása nagy valószínűség szerit jelentős nyereséget hozott a Hunsat számára, amelynek egy része az Antenna könyveiben is meg kell, hogy jelenjen. Mindez azt jelenti, hogy az AH-nak nagy esélye van arra, hogy a tavalyi +0-ás eredmény után (igaz részben rendkívüli tételeknek köszönhetően) már számottevő nettó eredménnyel zárja az évet.

Hatása a privatizációra
Az Eutelsat részesetés eladása tovább járult hozzá az AH portfoliótisztításához. A tisztább, átláthatóbb tevékenységi portfólió, a cash-flow termelő képességhez képest már alacsonynak tekinthető és egyre javuló adósságállomány pozitív hatással lehet a társaság tervezett értékesítésére.

Tevékenység
Az Eutelsat részesedés értékesítése még számos kérdés vet fel, amelyre igazán korrekt válaszokat nem tudunk adni. A Hunsat nyilvántartási értéke a könyvekben közel 1.7 milliárd forint amelynél nyilvánvalóan többet ér. A könyv szerinti érték és a valós érték közötti különbség megjelentése a könyvekben csak idő kérdése.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Hunsat az AH eredményére gyakorolt hatásáról nincsenek információk. Az Eutelsat csomag értéke az AH számára az utóbbi időben lecsökkent, nem hisszük, hogy eladása szignifikáns mértékben rontaná a cég eredménytermelő képességét. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy mi lesz azzal az évi 3.06 millió euróval amelyet az AH-nak évente kell fizetni a Hunsatnak ( s annak tovább az Eutelsat felé) az Eutelsat transzporterek kapcsán 2010-ig.

Összességében, bár a hatásokat a Hunsat konkrét adatai és a pontos eladási ár hiánya miatt nehéz pontosan felvázolni, véleményük szerint az Eutelsat csomag eladása pozitív hatással jár a társaságra nézve, s valószínűleg egy jó döntés.


A Magyar Nemzet mai száma szerint 13 milliárd forintos az ÁPV Rt. bevételi terve az Antenna Hungária kapcsán. A 13 milliárd forintos terv vagy teljesen dilettáns, vagy téves információn alapszik, vagy extra bónusz lehetőségeket takar, vagy nem a teljes állami csomag eladásáról szól.

Ha teljes csomagra vetítjük a 13 milliárd forint 1,500 forintos árat takar. Valószínűleg a koncepció megfogalmazásáig (ameddig a tőkepiaci értékesítés nincs kizárva és nincs meg a végleges mennyiség) nem lehet komoly tervet megfogalmazni.

Számításaink szerint 3,000 forint alatti részvényenkénti értékesítési ár nem fogadható el az állam részéről.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem