16 °C Budapest

Antenna Hungária: egy milliárdos üzlet

Pénzcentrum
2004. április 5. 08:14

Valószínűleg az idei év egyik legnagyobb jelentőségű információját osztotta meg a befektetőkkel az Antenna Hungária. A privatizáció és a Vodafone csomag sorsa melletti egyik kulcsfontosságú kérdés zárult eredménnyel.


A társaság pénteki tájékoztatása szerint: az Antenna Hungária Rt. 50 százalékos tulajdonában álló HUNSAT Rt. 2004.április 1-jén megtartott Közgyűlésén az AH hivatalos tájékoztatást kapott arról, hogy a Társaság értékesítette az EUTELSAT S.A.-ban birtokolt 12,225,850 db részvényét. Az értékesített részvénymennyiség 1.22 százalékos tulajdoni hányadot tett ki az EUTELSAT-ban.

Az értékesítési ár egyelőre nem nyilvános, de a korábbi találgatások 23 millió eurós összegről szóltak. A Hunsat tulajdonosai (Matáv, AH) nagy valószínűséggel nem kívánják a társaságban hagyni a pénzt, hanem osztalékkal és/vagy tőkeleszállítással kiveszik.

Az Eutelsat tulajdonosi struktúrája az utóbbi időben alaposan átrendeződött, a Hunsat kiszállása is ennek az átrendeződésnek az oldalvizén valósult meg. A sok tranzakció ellenére az értékesítési árak nem nagyon kerültek napvilágra. Egy 2002. végi adat szerint a Deutsche Telekom az Eutelsat 10%-ért 210 millió eurót kapott, így nagyságrendileg a 23 millió eurós becslés elfogadható.


Adósságállomány
Az értékesítési ár 50%-a a különböző féle levonások után az Antenna Hungáriát illeti meg, amely minden bizonnyal adósságállományát fogja csökkenteni belőle. A cég nettó adósságállománya 20 milliárd forint volt az legutolsó adatok szerint, amelyet az Eutelsat részesedés eladása, illetve a jó belső cash-flow termelő képesség tovább csökkenhet. Az Antenna Hungária most már nem számít eladósodott társaságnak.

Nettó eredmény
Az Eutelsat részesedés eladása nagy valószínűség szerit jelentős nyereséget hozott a Hunsat számára, amelynek egy része az Antenna könyveiben is meg kell, hogy jelenjen. Mindez azt jelenti, hogy az AH-nak nagy esélye van arra, hogy a tavalyi +0-ás eredmény után (igaz részben rendkívüli tételeknek köszönhetően) már számottevő nettó eredménnyel zárja az évet.

Hatása a privatizációra
Az Eutelsat részesetés eladása tovább járult hozzá az AH portfoliótisztításához. A tisztább, átláthatóbb tevékenységi portfólió, a cash-flow termelő képességhez képest már alacsonynak tekinthető és egyre javuló adósságállomány pozitív hatással lehet a társaság tervezett értékesítésére.

Tevékenység
Az Eutelsat részesedés értékesítése még számos kérdés vet fel, amelyre igazán korrekt válaszokat nem tudunk adni. A Hunsat nyilvántartási értéke a könyvekben közel 1.7 milliárd forint amelynél nyilvánvalóan többet ér. A könyv szerinti érték és a valós érték közötti különbség megjelentése a könyvekben csak idő kérdése.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Hunsat az AH eredményére gyakorolt hatásáról nincsenek információk. Az Eutelsat csomag értéke az AH számára az utóbbi időben lecsökkent, nem hisszük, hogy eladása szignifikáns mértékben rontaná a cég eredménytermelő képességét. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy mi lesz azzal az évi 3.06 millió euróval amelyet az AH-nak évente kell fizetni a Hunsatnak ( s annak tovább az Eutelsat felé) az Eutelsat transzporterek kapcsán 2010-ig.

Összességében, bár a hatásokat a Hunsat konkrét adatai és a pontos eladási ár hiánya miatt nehéz pontosan felvázolni, véleményük szerint az Eutelsat csomag eladása pozitív hatással jár a társaságra nézve, s valószínűleg egy jó döntés.


A Magyar Nemzet mai száma szerint 13 milliárd forintos az ÁPV Rt. bevételi terve az Antenna Hungária kapcsán. A 13 milliárd forintos terv vagy teljesen dilettáns, vagy téves információn alapszik, vagy extra bónusz lehetőségeket takar, vagy nem a teljes állami csomag eladásáról szól.

Ha teljes csomagra vetítjük a 13 milliárd forint 1,500 forintos árat takar. Valószínűleg a koncepció megfogalmazásáig (ameddig a tőkepiaci értékesítés nincs kizárva és nincs meg a végleges mennyiség) nem lehet komoly tervet megfogalmazni.

Számításaink szerint 3,000 forint alatti részvényenkénti értékesítési ár nem fogadható el az állam részéről.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?