32 °C Budapest

Antenna Hungária: egy milliárdos üzlet

Pénzcentrum
2004. április 5. 08:14

Valószínűleg az idei év egyik legnagyobb jelentőségű információját osztotta meg a befektetőkkel az Antenna Hungária. A privatizáció és a Vodafone csomag sorsa melletti egyik kulcsfontosságú kérdés zárult eredménnyel.


A társaság pénteki tájékoztatása szerint: az Antenna Hungária Rt. 50 százalékos tulajdonában álló HUNSAT Rt. 2004.április 1-jén megtartott Közgyűlésén az AH hivatalos tájékoztatást kapott arról, hogy a Társaság értékesítette az EUTELSAT S.A.-ban birtokolt 12,225,850 db részvényét. Az értékesített részvénymennyiség 1.22 százalékos tulajdoni hányadot tett ki az EUTELSAT-ban.

Az értékesítési ár egyelőre nem nyilvános, de a korábbi találgatások 23 millió eurós összegről szóltak. A Hunsat tulajdonosai (Matáv, AH) nagy valószínűséggel nem kívánják a társaságban hagyni a pénzt, hanem osztalékkal és/vagy tőkeleszállítással kiveszik.

Az Eutelsat tulajdonosi struktúrája az utóbbi időben alaposan átrendeződött, a Hunsat kiszállása is ennek az átrendeződésnek az oldalvizén valósult meg. A sok tranzakció ellenére az értékesítési árak nem nagyon kerültek napvilágra. Egy 2002. végi adat szerint a Deutsche Telekom az Eutelsat 10%-ért 210 millió eurót kapott, így nagyságrendileg a 23 millió eurós becslés elfogadható.


Adósságállomány
Az értékesítési ár 50%-a a különböző féle levonások után az Antenna Hungáriát illeti meg, amely minden bizonnyal adósságállományát fogja csökkenteni belőle. A cég nettó adósságállománya 20 milliárd forint volt az legutolsó adatok szerint, amelyet az Eutelsat részesedés eladása, illetve a jó belső cash-flow termelő képesség tovább csökkenhet. Az Antenna Hungária most már nem számít eladósodott társaságnak.

Nettó eredmény
Az Eutelsat részesedés eladása nagy valószínűség szerit jelentős nyereséget hozott a Hunsat számára, amelynek egy része az Antenna könyveiben is meg kell, hogy jelenjen. Mindez azt jelenti, hogy az AH-nak nagy esélye van arra, hogy a tavalyi +0-ás eredmény után (igaz részben rendkívüli tételeknek köszönhetően) már számottevő nettó eredménnyel zárja az évet.

Hatása a privatizációra
Az Eutelsat részesetés eladása tovább járult hozzá az AH portfoliótisztításához. A tisztább, átláthatóbb tevékenységi portfólió, a cash-flow termelő képességhez képest már alacsonynak tekinthető és egyre javuló adósságállomány pozitív hatással lehet a társaság tervezett értékesítésére.

Tevékenység
Az Eutelsat részesedés értékesítése még számos kérdés vet fel, amelyre igazán korrekt válaszokat nem tudunk adni. A Hunsat nyilvántartási értéke a könyvekben közel 1.7 milliárd forint amelynél nyilvánvalóan többet ér. A könyv szerinti érték és a valós érték közötti különbség megjelentése a könyvekben csak idő kérdése.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Hunsat az AH eredményére gyakorolt hatásáról nincsenek információk. Az Eutelsat csomag értéke az AH számára az utóbbi időben lecsökkent, nem hisszük, hogy eladása szignifikáns mértékben rontaná a cég eredménytermelő képességét. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy mi lesz azzal az évi 3.06 millió euróval amelyet az AH-nak évente kell fizetni a Hunsatnak ( s annak tovább az Eutelsat felé) az Eutelsat transzporterek kapcsán 2010-ig.

Összességében, bár a hatásokat a Hunsat konkrét adatai és a pontos eladási ár hiánya miatt nehéz pontosan felvázolni, véleményük szerint az Eutelsat csomag eladása pozitív hatással jár a társaságra nézve, s valószínűleg egy jó döntés.


A Magyar Nemzet mai száma szerint 13 milliárd forintos az ÁPV Rt. bevételi terve az Antenna Hungária kapcsán. A 13 milliárd forintos terv vagy teljesen dilettáns, vagy téves információn alapszik, vagy extra bónusz lehetőségeket takar, vagy nem a teljes állami csomag eladásáról szól.

Ha teljes csomagra vetítjük a 13 milliárd forint 1,500 forintos árat takar. Valószínűleg a koncepció megfogalmazásáig (ameddig a tőkepiaci értékesítés nincs kizárva és nincs meg a végleges mennyiség) nem lehet komoly tervet megfogalmazni.

Számításaink szerint 3,000 forint alatti részvényenkénti értékesítési ár nem fogadható el az állam részéről.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?