Antenna Hungária: egy milliárdos üzlet

Pénzcentrum
2004. április 5. 08:14

Valószínűleg az idei év egyik legnagyobb jelentőségű információját osztotta meg a befektetőkkel az Antenna Hungária. A privatizáció és a Vodafone csomag sorsa melletti egyik kulcsfontosságú kérdés zárult eredménnyel.


A társaság pénteki tájékoztatása szerint: az Antenna Hungária Rt. 50 százalékos tulajdonában álló HUNSAT Rt. 2004.április 1-jén megtartott Közgyűlésén az AH hivatalos tájékoztatást kapott arról, hogy a Társaság értékesítette az EUTELSAT S.A.-ban birtokolt 12,225,850 db részvényét. Az értékesített részvénymennyiség 1.22 százalékos tulajdoni hányadot tett ki az EUTELSAT-ban.

Az értékesítési ár egyelőre nem nyilvános, de a korábbi találgatások 23 millió eurós összegről szóltak. A Hunsat tulajdonosai (Matáv, AH) nagy valószínűséggel nem kívánják a társaságban hagyni a pénzt, hanem osztalékkal és/vagy tőkeleszállítással kiveszik.

Az Eutelsat tulajdonosi struktúrája az utóbbi időben alaposan átrendeződött, a Hunsat kiszállása is ennek az átrendeződésnek az oldalvizén valósult meg. A sok tranzakció ellenére az értékesítési árak nem nagyon kerültek napvilágra. Egy 2002. végi adat szerint a Deutsche Telekom az Eutelsat 10%-ért 210 millió eurót kapott, így nagyságrendileg a 23 millió eurós becslés elfogadható.


Adósságállomány
Az értékesítési ár 50%-a a különböző féle levonások után az Antenna Hungáriát illeti meg, amely minden bizonnyal adósságállományát fogja csökkenteni belőle. A cég nettó adósságállománya 20 milliárd forint volt az legutolsó adatok szerint, amelyet az Eutelsat részesedés eladása, illetve a jó belső cash-flow termelő képesség tovább csökkenhet. Az Antenna Hungária most már nem számít eladósodott társaságnak.

Nettó eredmény
Az Eutelsat részesedés eladása nagy valószínűség szerit jelentős nyereséget hozott a Hunsat számára, amelynek egy része az Antenna könyveiben is meg kell, hogy jelenjen. Mindez azt jelenti, hogy az AH-nak nagy esélye van arra, hogy a tavalyi +0-ás eredmény után (igaz részben rendkívüli tételeknek köszönhetően) már számottevő nettó eredménnyel zárja az évet.

Hatása a privatizációra
Az Eutelsat részesetés eladása tovább járult hozzá az AH portfoliótisztításához. A tisztább, átláthatóbb tevékenységi portfólió, a cash-flow termelő képességhez képest már alacsonynak tekinthető és egyre javuló adósságállomány pozitív hatással lehet a társaság tervezett értékesítésére.

Tevékenység
Az Eutelsat részesedés értékesítése még számos kérdés vet fel, amelyre igazán korrekt válaszokat nem tudunk adni. A Hunsat nyilvántartási értéke a könyvekben közel 1.7 milliárd forint amelynél nyilvánvalóan többet ér. A könyv szerinti érték és a valós érték közötti különbség megjelentése a könyvekben csak idő kérdése.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Hunsat az AH eredményére gyakorolt hatásáról nincsenek információk. Az Eutelsat csomag értéke az AH számára az utóbbi időben lecsökkent, nem hisszük, hogy eladása szignifikáns mértékben rontaná a cég eredménytermelő képességét. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy mi lesz azzal az évi 3.06 millió euróval amelyet az AH-nak évente kell fizetni a Hunsatnak ( s annak tovább az Eutelsat felé) az Eutelsat transzporterek kapcsán 2010-ig.

Összességében, bár a hatásokat a Hunsat konkrét adatai és a pontos eladási ár hiánya miatt nehéz pontosan felvázolni, véleményük szerint az Eutelsat csomag eladása pozitív hatással jár a társaságra nézve, s valószínűleg egy jó döntés.


A Magyar Nemzet mai száma szerint 13 milliárd forintos az ÁPV Rt. bevételi terve az Antenna Hungária kapcsán. A 13 milliárd forintos terv vagy teljesen dilettáns, vagy téves információn alapszik, vagy extra bónusz lehetőségeket takar, vagy nem a teljes állami csomag eladásáról szól.

Ha teljes csomagra vetítjük a 13 milliárd forint 1,500 forintos árat takar. Valószínűleg a koncepció megfogalmazásáig (ameddig a tőkepiaci értékesítés nincs kizárva és nincs meg a végleges mennyiség) nem lehet komoly tervet megfogalmazni.

Számításaink szerint 3,000 forint alatti részvényenkénti értékesítési ár nem fogadható el az állam részéről.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?