Járai: kicsit csúszó ERM-II belépés sem veszélyezteti feltétlenül a 2008-as euró bevezetést

Pénzcentrum
2004. február 2. 16:49

Járai Zsigmond szerint a magyar gazdaságnak érdeke a minél előbbi ERM-II belépés, illetve az euró bevezetése - tudósított a Reuters egy mai euró bevezetésről szóló konferenciáról. A sikeres csatlakozás feltétele a költségvetési konszolidáció, az államháztartási hiány lefaragása.

Járai nem tartaná tragédiának, ha az ERM-II rendszerbe valamivel május után lépnénk be, ez nem feltétlenül lehetetlenítené el az euró 2008-as bevezetését. Az MNB elnöke szerint a siker alapvetően a kormányzati szándékon múlik, hogy megtörténik-e a kívánatos költségvetési szigorítás.

Az IMF és az EKB képviselői ugyanezen a konferencián felhívták a figyelmet arra, hogy az ERM-II belépés illetve az euró bevezetése csak megfelelő fiskális, strukturális reformok illetve reálgazdasági konvergencia mellett célszerű . Emiatt a belépéssel nem kell sietni. A csatlakozó országok többsége már korábban kinyilvánította, hogy mielőbbi be kívánja vezetni az eurót, ugyanakkor az elmúlt időszakban a fiskális problémák több országban is megkérdőjelezték a korai céldátumok realitását.

Pedro Solbes, az EU pénzügyi biztosa szerint a gyors euró bevezetés néhány csatlakozó országban valóban hasznos lehet, ugyanakkor másoknál ezzel nem kell sietni. Jellemző, hogy azok az országok, melyek lebegő árfolyamrendszert használnak, csak később akarnak belépni az ERM-II-be, és ott a legrövidebb időt kívánják eltölteni . Solbes hangsúlyozta, hogy az ERM-II rendszerbe való belépés nem csupán előszoba az euró bevezetéséhez, a rendszerben töltött időszak alatt olyan fiskális és monetáris politikát kell folytatni, melyek elősegítik az ár- és árfolyamstabilitást.

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?