2020. szeptember 20. vasárnap Friderika

Teljesen átalakul a személyi hitelek piaca: mutatjuk az új THM rögzítést számokkal


Jelentősen olcsóbbak lesznek a személyi kölcsönök Orbán Viktor tegnapi bejelentése, és az új kormányrendelet alapján. A miniszterelnök tegnap kihirdetett 5 pontos gazdaságpolitikai akciótervében a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékában rögzítette a személyi hitelek THM-jét. Mi itt a Pénzcentrumnál utána számoltunk, mekkora összegekkel könnyítheti ez meg az új hitelvevők helyzetét.

A vállalatok után a lakosság esetében is 2020 végéig szóló törlesztési mentesség bevezetésére szólította fel az MNB a bankokat, ennek elmaradása esetén a kormány vezetheti be az intézkedést - számolt be róla a Pénzcentrum még március 18-án délelőtt. Nos, nem kellett sokáig várni, a délutáni élő bejelentésében már maga a miniszterelnök hirdette ki, hogy a magánszemélyek és a vállalkozások mai napig megkötött hitelei esetében, a tőkére és a kamatra vonatkozóan egyaránt, év végéig felfüggesztik a fizetési kötelezettséget. Emellett Orbán Viktor beszélt arról is, hogy döntésük szerint a mai naptól (2020. március 19.) felvett fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját, a THM-jét a jegybanki alapkamat +5%-ban maximálják. Az erre vonatkozó kormányrendelet, már tegnap éjfélkor nyilvánosságra került.

Mi a Pénzcentrumnál utánajártunk, hogy a hitel kalkulátorunkban szereplő, és hét elején érvényben lévő legkedvezőbb piaci alapú személyi hitel kamatokhoz képest ez mekkora kedvezményt is jelenthet. A jegybanki alapkamat plusz 5 százalékában rögzített THM, - ez jelenleg 5,9 százalék - a különböző hitelösszegű személyi kölcsönök esetében, nagyságrendekkel kedvezőbb összegeket eredményezhet a havi törlesztők, és a teljes visszafizetendő tekintetében is.

Hogyha vetünk egy pillantást a grafikonra, láthatjuk, hogy a legtöbb bank által kínált legkisebb személyi kölcsön összegénél, az eddig legkedvezőbb konstrukciók is majdnem kétszer ekkora THM-el működtek. Az bankok eddigi piaci alapú ajánlataihoz mérve, egy 5,9 százalékos THM-el rendelkező kisebb kölcsön esetében, nem csak a törlesztő részleteink lesznek párszáz forinttal olcsóbbak, de a teljes visszafizetendőn is több mint 16 ezer forintot is nyerhetünk.

Hogyha egy szép kerek 1 millió forintos összeget veszünk, és ahhoz egy 48 hónapos futamidőt, akkor a különbségek is jobban fognak érződni. Egy ekkora kölcsön viszonyában már alig több mint 2 százalékpontos a THM korlát által okozott különbség. A havi személyi hitel törlesztőrészleteink viszont már 1 ezer forinttal is olcsóbbak lehetnek, míg a teljes visszafizetendő tekintetében is jelentős, sok esetben 40 ezer forintot is meghaladó összeg marad a zsebünkben.

A tavalyi évben az átlag személyi hitel összege 1,8 millió forint volt, ehhez vettünk egy 5 éves futamidőt. Ahogy növekszik a hitelösszeg, úgy növekszik a rögzített kamatból eredő kedvezményünk is, ebben az esetben például már majdnem 2 ezer forinttal alacsonyabb törlesztőrészletekkel számolhatunk, míg a teljes visszafizetendőnk 80 ezer, egyes esetekben pedig már 100 ezer forinttal is csökkenthet.

Utoljára egy tekintélyesebb személyi köclsön összeget vettünk alapul. A rögzített THM itt ugyan csak bő 1-2 százalékponttal alacsonyabb a piaci kamatoknál, mégis jelentős különbséget eredményez. Ha egy 4 millió forintos kölcsönt, 72 hónapos futamidővel vennénk fel, nem ritka, hogy a havi törlesztőinkből akár már 4 ezer forintot megtarthatunk a korábbi konstrukciókhoz képest. Már önmagában ez is elég jól hangzik, pláne ha hozzávesszük, hogy a teljes visszafizetendőnk viszonylatában nem ritka az sem, hogy akár már fél millió forinttal több maradhat a kasszánkban.

Összességében elmondható, hogy az új kormányrendelet alapján meghatározott 5,9 százalékos THM-el rendelkező személyi hitelek, ugyan a nagyobb hitelösszegek tekintetében jelentősebb kedvezményt ígérnek, de a kisebb összegű kölcsön esetében is érzékelhető változást hozhatnak.

Címlapkép: Getty Images

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.