2020. június 6. szombat Norbert, Cintia

Csúnyán pórul járhatsz ezekkel a kártyákkal: jövőre indul a durvulás a bankokban


Az 5,9 százalékos THM plafonnal a személyi kölcsönök továbbra is népszerűek a hazai lakosság körében, és az elmúlt napokban újabb fogyasztói hiteltermékek jelentek meg a hazai bankok kínálatában a vonzó THM-mel. Azonban a folyószámlahitelek és hitelkártyák esetében is érdemes kétszer átnézni a teljes futamidőre vonatkozó kamatokat!

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítését szolgáló mentőcsomag részeként bevezetésre került hazánkban a fogyasztói hitelek THM-ének jegybanki alapkamat plusz 5 százalékon való maximalizálása. Ez a jelenlegi alapkamattal számolva 5,9 százalékos THM-et jelent. Vélhetően ennek a kedvezményesnek mondható kamatnak is köszönhető, hogy a ma megjelent korai hírek alapján szinte az összes lakossági hiteltermék veszített a népszerűségéből, azonban a személyi kölcsönök továbbra is kiemelkedő népszerűségnek örvendenek a pénzpiacon.

A márciusban bevezetett THM plafon a személyi hitelek mellett olyan fogyasztói hiteltermékekre is vonatkozik, amik még csak most kezdenek újra megjelenni a hazai bankok ajánlataiban, mint például a folyószámlahitelek vagy a hitelkártyák. Mindenképpen érdemes tehát megvizsgálnunk, hogy ezeknél a hitelkonstrukcióknál milyen változásokat eredményezett a kamatplafon bevezetése, és többek között milyen szempontok alapján érdemes válogatnunk mostantól.

Az 5,9 %-os személyi hitel ajánlatokat megtalálod a kalkulátorunkban!

Először vessünk egy gyors pillantást néhány 5,9 százalékos személyi kölcsönre.

Az új 5,9 százalékos személyi kölcsönökről már korábban bővebben írtunk, így most csak nagy vonalakban nézzük át a lényegi változásokat. Elsősorban az elvárt havi nettó jövedelem emelkedett meg sok esetben 100 ezer forintra vagy fölé, másodsorban pedig mostantól két kamattal érdemes számolnunk a teljes futamidőnk során. Az első a kedvezményes 5,9 százalékban maximalizált és a veszélyhelyzet végéig érvényes, azaz jelenleg 2020.12.31-ig. Majd az ezt követően életbelépő megemelkedett kamattal, ahol kalkulátorunk alapján sok esetben már két számjegyű kamatokkal is számolhatunk.

Mi a helyzet a többi fogyasztói hiteltermékkel?

Mielőtt rátérnénk a konkrét példákra, vegyük át, hogy mi is az a folyószámlahitel. A személyi hitelekkel szemben, a bankszámlához kapcsolódó folyószámlahitel egy olyan szabadon felhasználható fogyasztási hiteltermék, amit leginkább átmeneti pénzhiány áthidalására használhatunk.

A folyószámlahitel használatával lényegében a bankszámlánk a hitelkeretünk összegéig mínuszba is mehet. Fedezetül jellemzően a havi munkabér szolgál, de más rendszeres jóváírásokat is elszámolhatnak a bankok. Továbbá futamidőt nem szoktak meghatározni, helyette a bank hitelfeltételeknek való megfelelést szokta időközönként felülvizsgálni.

Hogy milyen előnyökkel jár egy folyószámla hitelkeret azt legegyszerűbben 5 pontban foglalhatjuk össze:

  • Teljesen szabadon felhasználható a hitelkeret.
  • Átmeneti nehézségek áthidalására rövidtávú megoldás, de rugalmassága miatt hosszú távon is használható.
  • Egyszerűen hozzáférhető a bankkártyával.
  • Jellemzően automatikusan, a havi jövedelmünkből vonják a törlesztést.
  • Díjmentes vésztartalék.

Most, hogy átvettük a folyószámlahitel legfőbb jellemzőit, nézzünk is meg pár ajánlatot a bankok honlapjai alapján.

A táblázatra tekintve megállapíthatjuk, hogy a személyi kölcsönökhöz hasonlóan, már ennél a hitelterméknél is két kamattal érdemes számolnia a mai hitelfelvevőnek. Az egyik a veszélyhelyzet végéig érvényes, - azaz jelenleg 2020.12.31-ig - és 5,9 százalékban maximalizált, a másik veszélyhelyzet elhárultát követően életbelépő megemelkedett kamat. A táblázatban továbbá azt is megfigyelhetjük, hogy már a kedvezményes kamatok között is érdemes válogatni, míg például a Sberbank esetében az első 6 hónapban 0 százalékos kamat kedvezményt is kaphatunk, addig a K&H Banknál jelenleg 3,2 százalékos kamat mellett igényelhetünk folyószámlahitelt.

A későbbi megnövekedett kamatok esetében már nagyobb eltéréseket tapasztalhatunk. Míg például a Gránit Bank folyószámla hiteltermékei jövő évtől várhatóan 18,9 százalékos kamattal folytatódnak, addig a Budapest Banknál akár már 39,9 százalékos kamatot is fizethetünk majd a folyószámlahitelünk után. Azonban fontos megemlíteni, hogy a teljes futamidőre vonatkozó kamat megállapításakor sokat nyom a latba rendszeres havi jövedelmünk mértéke, és az igényelt hitelkeret nagysága is.

A legkisebb 50 ezer forintos folyószámla hitelkeret jelenleg a Gránit Banknál érhető el. Ezzel szemben a legnagyobb 2 millió forintos keret, ami már egy kisebb kölcsönnek megfelelő összeg, a Budapest és OTP bankoknál is elérhető.

Nagyobb összeget szeretnél felvenni? Nézz szét a kalkulátorunk 5,9 %-os kölcsönei között!

Az 5,9 százalékos hitelkártyák is elkezdtek megjelenni a piacon, a bankok honlapjai alapján jelenleg a K&H Banknál igényelhetünk ilyet, az előzőekhez hasonlóan már itt is két kamattal számolva. Az első egy a veszélyhelyzet végéig érvényes 5,6 százalékos kamat, a második egy ezt követően életbelépő 18,5 százalékos kamat. A hitelkeret összege pedig 360 ezer és 1,5 millió között mozoghat.

Összefoglalva elmondható, hogy az 5,9 százalékos személyi kölcsönökhöz hasonló változás ment végbe a további fogyasztói hiteltermékek esetében is. Már a folyószámlahitelek is a kedvezményes 5,9 százalékos THM plafon mellett igényelhetőek, de megfelelő körültekintéssel akár további kedvezményeket is szerezhetünk. Ami ennél is fontosabb azonban, hogy mindenképpen számoljunk utána annak mennyivel fog emelkedni a veszélyhelyzet után a kamatunk és ezzel a folyószámlahitelünk ára is.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 1 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 093 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 7,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 20 126 forintos törlesztőt (THM 7,64%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

06.04-06.10
Országos

Auchan

06.04-06.10
Országos

Spar, Interspar

06.04-06.10
Országos

Tesco

06.04-06.10
Országos

Aldi

06.04-06.10
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos

  Ajánlatunk