stork brings a baby to the house, where already baby clothes are drying outside the balcony

Egyre több magyar család érzi újra az ingyenmilliók szagát: mégsem teltek be a gyerekszobák?

2024. június 7. 19:01

Korábbi cikkeinkben bemutattuk, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024 áprilisi adatai szerint a jelzáloghitelek és a személyi hitelek piaca is 20 százalék feletti mértékben bővültek mindössze egyetlen hónap leforgása alatt. Bár a babaváró hitelek kihelyezése ennél szerényebb mértékben tudott csak növekedni, az eredmény itt is impozáns – áprilisban 12,9 százalékkal múlta felül az új szerződések összege a márciusi adatot. Ebben az esetben a tavalyi év számaival összevetve is csak szerényebb mértékű bővülést láthatunk – a 2023 azonos időszakában kihelyezett összeghez képest a mostani eredmény 35,9 százalékos bővülést jelent, amely bár figyelemre méltó, nem olyan jelentős, mint amit például a lakáshitelek esetében láthattunk (+212,4%).

2024 áprilisában 22,43 milliárd forint volt a babaváró hitelek új szerződéseinek összege, ami 12,9 százalékkal haladta meg az idén márciusban kihelyezett 19,87 milliárd forintot. Bár ez is igen impozáns bővülésnek számít, ám a lakáshitelek (+23,9%) és a személyi hitelek (+20,6%) piacán látott növekedéstől elmarad. Ebben az esetben is még jelentősebb a bővülés mértéke, amennyiben az idei számokat a tavalyi év azonos időszakához viszonyítjuk – 2023 áprilisában 16,51 milliárd forint babaváró hitel került kihelyezésre, amihez képest a mostani eredmény 35,9 százalékos növekedést jelent. Ugyanakkor ez is lényegesen kisebb attól az értéktől, amit például a lakáshitelek produkáltak tavaly áprilishoz képest (+212,4%).

A tavaly nyáron bejelentett és idén év elején élesedett szigorítások ellenére tehát egyelőre nem látszik, hogy sokkal kevesebben vennék igénybe a babaváró hitelt, mint tavaly. Bár az év első hónapjaiban még szép számmal lehettek olyan ügyletek is, melyek igénylését még 2023 végén, a szigorítások előtt adták be az ügyfelek, ám ezek hatása valószínűsíthetőleg már nem jelentős. Tehát a szigorítások ellenére is egy növekvő trend látható.

Ugyanakkor az is igaz, hogy 2023-ban havonta átlagosan 2 283 új babaváró hitelszerződés született, míg az idei átlag egyelőre mindössze 1 894 szerződés/hó, ami a tavalyi értéknek a 83 százaléka. A szerződésszám alapján egyébként azt is elmondhatjuk, hogy a felvett hitelek átlagösszege áprilisban 10 883 066 forint volt, tehát csak minimálisan maradt el a maximális 11 millió forinttól.

Tovább csökkent a hitelköltség-mutató

Áprilisban már csak 8,65 százalék volt a babaváró hitelek átlagos hitelköltség-mutatója, ami 0,76 százalékpontos csökkenést jelent a márciusi 9,41 százalékhoz képest. Ennél alacsonyabb értéket utoljára 2022 márciusában, tehát több mint 2 évvel ezelőtt láthattunk, amikor is 8,32 százalékon állt ez a mutató. A tavaly januári, 16,22 százalékos csúcshoz képest azonban ez már 7,57 százalékpontos csökkenést jelent, tehát kis híján megfeleződött a konstrukció átlagos hiteldíja.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 22. 19:16
Az Európai Bizottság régi-új elnöke kontinentális pajzsot emelne az információmanipulálást és az álh...
Bankmonitor  |  2024. július 22. 16:35
A Bankmonitor új kalkulátorának segítségével most mindenki könnyedén megnézheti, hogy reálisan menny...
Kiszámoló  |  2024. július 22. 10:54
Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok...
Holdblog  |  2024. július 22. 08:03
Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényé...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 23. kedd
Lenke
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 22. 19:14
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm