Eljött a fordulópont a magyar bankokban? Megint egyre többen vesznek lakást ilyen kölcsönből

Eljött a fordulópont a magyar bankokban? Megint egyre többen vesznek lakást ilyen kölcsönből

2023. július 3. 13:00

Némileg ugyan emelkedett a lakáshitelek felvétele, de egy éves összevetésben még mindig elég elkeserítő a helyzet. A törlesztőrobbanás ráadásul egyre kevésbé segíti a magyarokat abban, hogy valaha saját lakásuk legyen, és már a jegybank is vészharangot kongat. A kamatok sem akarnak csökkenni, összességében tehát nem áll jól sem a hitelpiac, sem a magyarok lakáshoz jutási esélye.

Az előző hónaphoz képest jelentősen nőtt a lakáshitelek új szerződéseinek összege 2023 ötödik hónapjában. Az egy évvel korábbi helyzethez képest azonban még mindig elég rossz a helyzet. A lakáshitelek mélyrepülése immár egy éve tart, és az elemzők várakozásai szerint még sokáig, legalább egy évig várnunk kell a fellendülésre. Ki vehet most lakást a fizetéséből, és mit jelent a kamatok mozgása? Megnéztük a friss számokat, és elemzünk.

Még mindig nem az igazi

49,40 milliárd forint volt a lakáscélú hitelek új szerződésének összege 2023 májusában, ez derült ki a Magyar Nemzeti Bank ma közzétett friss adataiból. Ez a szám bár fellendülés áprilishoz képest,de durva visszaesés az egy évvel korábbi adathoz mérve, akkor ugyanis több mint százmilliárd forinttal volt nagyobb ez az összeg.

Érdemes azt is megfigyelni, hogy 2015 óta a tavaly májusi adat rekordmagasságú volt, a komoly visszaesés éppen ezután következett, ezt a fenti grafikonon is megmutatjuk: innen jutottunk el oda, ahol most tartunk, vagyis a több mint száz milliárdos visszaesésig.

Azzal ráadásul, hogy a kormány nemrég tett bejelentése szerint csak a 30 alatti nők vehetik fel a babaváró támogatást, illetve csak a falusi CSOK marad meg januártól, az is várható, hogy a lakáshitelek még egy durva gellert kapnak, hiszen sokan ezt a két támogatást is használták a lakásvásárláshoz. A kormány bejelentése után várható változásokról bővebben is írtunk, ezt a cikket itt olvashatod el újra:

Jól megy a személyi kölcsönöknek

Lássuk a többi hiteltípust, melyik teljesített a legjobban májusban? Ha a lenti grafikont megnézzük, akkor azt látjuk, hogy a lakáscélú hitelek mellett az előző hónaphoz képest pluszban zárt a babaváró és a személyi kölcsön is, de még egyik sem tudott igazán visszakapaszkodni.

A személyi kölcsönök 7, a babaváró hitelek pedig 1,9 milliárddal nagyobb mértékű jegyzést írhattak fel, mint egy hónappal korábban. Bár az adatok biztatóak, azt is ki lehet egyben jelenteni, hogy a magyarok még mindig nagyon óvatosak a hitelfelvétel kapcsán, hiszen a kamatok mozgása még nem hozta el az ígért Kánaánt, és sokan félnek a törlesztőrészletek folyamatos növekedésétől is - erről hamarosan írunk bővebben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Stagnálás a kamatoknál

Most pedig nézzük a kamatokat! Ami máris kiderül a grafikonokat megnézve, hogy mind a személyi kölcsönök, mind a lakásfelújításra és korszerűsítésre felvehető hiteleknél növekedett az átlagos kamatszint - igaz, mindkét esetben csak minimálisan.

Az pedig egyre komolyabb figyelmeztető jel, hogy a hitelfelvétel az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest mennyire visszaesett, ezt már az MNB is leírta nemrég kiadott Pénzügyi stabilitási jelentésében. Mint megállapították: a tavalyi utolsó negyedévre már igencsak lecsökkent a magyarok jövedelemarányos tartozási mutatója (LTI), amely a felvett hitelek arányát jelenti az ügyfél éves jövedelméhez viszonyítva. Összességében az új lakáshitelt felvevő ügyfelek 2022 végén tipikusan éves jövedelmük 160 százalékának mértékéig adósodtak el a 2022. eleji 250 százalékhoz képest. A törlesztők robbanásáról és arról, hogy így még kevesebb magyar engedheti meg a saját lakást, ma reggel írtunk részletesen, olvasd el újra a cikket!

Nagyon óvatosak a magyarok

A szokásokhoz híven most nézzük a bankok ajánlatait! Ahogy mindig, most is 10 millió forintos lakáshitellel számoltunk, 400 ezres havi fizetéssel és 20 éves futamidőre. Az eredményeket, melyeket a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátorának segítségével hívtunk le, az látszik, hogy a törlesztők még mindig az egekben vannak, 85 ezer forintos induló törlesztőt már egyik bank ajánlatában sem találunk.

Kiderül az is a már említett Pénzügyi stabilitási jelentésből, hogy hiába vesznek fel összességében egyre kevesebb lakáshitelt az emberek, de időközben a THM-ek is elszálltak. A megdráguló kölcsönök miatt pedig arányaiban nem tudtak lecsökkenni a fizetendő terhek a bérek arányában. És a fenti számokhoz tegyük hozzá, hogy idő közben az emberek jövedelme jelentősen nőtt Magyarországon: a KSH szerint 2022-ben a bruttó átlagkereset 17,5 százalékkal, a nettó átlagkereset 18,2 százalékkal meghaladta az előző évit. Tehát kimondhatjuk, hogy a hitelterhek összességében még emelkedtek is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem