Freelance and fatherhood concept - working father with baby daughter and laptop computer at home office

Soha nem volt még ilyen a babaváróval: mi történik a magyarok kedvenc hitelével?

2022. december 8. 10:04

Története legrosszabb havi eredményét produkálta októberben a babaváró hitel, ezt közölte a jegybank a múlt héten. Ennek persze van oka is bőven, leginkább az elszálló kamatok, de a bizonytalanság is olyan tényező, mely továbbra sem segít semmilyen hiteltípus fellendülésében.

A babaváró hitel sem maradt ki abból a brutális negatív spirálból, amelybe a hitelek kerültek 2022 októberében - ez derült ki a Magyar Nemzeti Bank múlt héten közzétett, szokásos havi jelentéséből. Az viszont némileg furcsának hathat, hogy még mindig nagy a bizonytalanság a babaváró hitel kapcsán 2023-ra, úgy, hogy már decemberben járunk. Persze annyit már így is tudunk, hogy mindenképpen velünk marad - de a bizonytalansági tényezők miatt már korlátozásokról is hallani, vagyis még lejjebb mehet az új szerződések összege a következő hónapokban. A hitelezés válsága miatt pedig a másik két, általunk minden hónapban megvizsgált hiteltípus is komoly zuhanásban van: benéztünk a számok mögé, és most is kielemezzük, hol lehet a negatív spirál vége.

A legrosszabb valaha

Augusztustól októberig, tehát mindössze egy negyedév alatt nyolcmilliárd forinttal csökkent a babaváró hitel új szerződéseinek összege. A 28,57 milliárd forintos összeg negatív rekordnak számít nem csak a 2022-es évben, de

a babaváró hitel három éves történetében is ez a legkevesebb új jegyzés egy hónapot vizsgálva, 2019-es bevezetése óta soha nem volt ilyen kevés az új szerződések összege.

Megnézve az eddigi összesítést, az is kiderül, hogy 2022-ben igen gyenge évet fog zárni ez a kedvezményes hiteltípus: talán a nyár vége óta tartó bizonytalanság is okozza, hogy különösen az év második felében rendszeresen 40 milliárd alatt vannak havonta az új szerződések összegei, ennyire gyenge csak a bevezetésekor volt ez a hiteltípus - aztán azonban gyorsan magára is talált, de a jelenlegi gazdasági helyzetben úgy tűnik, erről a fellendülésről a közeli jövőben nemigen álmodhatunk.

A többiek sem állnak jól

Azzal persze a másik két általunk minden hónapban vizsgált hiteltípus, a lakáscélú és a személyi hitelek sem büszkélkedhettek októberben, hogy tömeges érdeklődés lenne irányukban. A személyi kölcsönök 32,56, a lakáscélú hitelek pedig 59,50 milliárd forintnyi új szerződést írhattak fel maguknak idén októberben - mondanunk sem kell talán, hogy mindkettő súlyos zuhanásban van már hosszú hónapok óta, ezt lenti grafikonunkon is megmutatjuk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ennek, mármint a komoly zuhanásnak az okait mindjárt bővebben is megmutatjuk, előtte azonban lássuk annak az okait, miért zuhanhatott be a babaváró új szerződéseinek kérelmezése. November közepén többször is megírtuk, hogy az UniCredit Bank nem fogad be több igénylést, talán éppen a bizonytalanság miatt: később a bank visszakozott, és jelezte, hogy abban az esetben be lehet nyújtani az igényléseket, ha a szerződéskötés meg tud történni az év utolsó napjáig. Ez a lépés is jól jelzi azonban, hogy egyelőre nem csak a hitelfelvevők, hanem a bankok is kivárnak.

Elszáll kamatok, hol a vége ennek?

A cikk végén pedig lássuk az igazi okot! Természetesen a fentebb már említett bizonytalansági tényezők is nagyban felelősek azért, hogy a babaváró a saját története legrosszabb havi eredményét produkálta, de a leginkább a következő grafikon mutatja meg, hogy pontosan miről is van szó.

A babaváró átlagkamata a szeptemberi 11,98-ról 13,06-ra szökött fel, vagyis egy teljes százalékkal lett magasabb. Ha pedig megnézzük a többi hiteltípus kamatát, szintén brutális emelkedéseket látunk, kivételt csak a felújításra és korszerűsítésre felvehető hitelek képeznek, ahol minimálisan kevesebb lett a kamat. A szakértők abban bíznak, hogy a jegybank hamarosan belevág a kamatcsökkentési ciklusába, ám a vágtató infláció, illetve a várakozás, hogy spekulánsok támadhatnak a magyar forintra, könnyűszerrel elodázhatják ezt a lépést is: a jegybank eddig ugyanis éppen azért emelet kamatot, mert igyekeztek az inflációt és a forint brutális gyengülését visszafogni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 4. 16:37
A széria magyar szinkronos változatát a SkyShowtime már működő szolgáltatási területén lévő valamely...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?