0 °C Budapest
Photo of a couple going through  financials problems

Érik a feketeleves a magyar bankokban: csúnyán ráfizethet, akinek pénzre lenne szüksége

2022. november 7. 05:25

A személyi kölcsönök az idei második legrosszabb eredményt produkálták, ha az új szerződések összegét vesszük górcső alá. Ezzel egyértelművé vált, hogy nem csak a lakáshiteleket és a kamatokat érinti a vágtató infláció és energiaválság miatt kialakult, válság közeli gazdasági helyzet. Megnéztük, hol vannak most a legjobb személyi kölcsön-ajánlatok, de jó hírekkel nemigen tudunk szolgálni.

14 százalékkal kevesebb személyi kölcsönt vettek fel a magyarok 2022 szeptemberében, mint egy hónappal korábban - ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön közzétett összesítéséből. Vagyis nem csak a lakáshitelek, hanem ez a kölcsöntípus is újra elkezdett zuhanni, ami az új jegyzéseket illeti, és ez már világoisan jelzi, hogy súlyos bajban van a hitelpiac. Szeptemberben az iskolakezdés, valamint a fűtési szezonra készülés miatt eddig mindig sok hitelt vettünk fel, de úgy tűnik, hogy ez a tendencia most megállt. Megnéztük a számokat kicsit közelebbről.

Újra zuhan a személyi kölcsönök jegyzése

38,9 milliárd forintnyi személyi hitelt vettünk fel szeptemberben, ez idén a második legkevesebbnek számít: utoljára februárban ment 40 milliárd alá az új szerződések összege, akkor 37 milliárd volt ugyanez a szám. Az egy évvel korábbi állapothoz képest is jelentős zuhanást produkált ez a típusú hitel, akkor 46 milliárdot jegyeztünk belőle.

A személyi kölcsönök szeptemberben általában nem szoktak zuhanni, az iskolakezdés miatt ugyanis sokan vesznek fel ilyen hitelt - tehát most úgy tűnik, hogy a vágtató infláció és a rezsiemelés miatt a családok nem akarnak egy újabb súlyos terhet venni a nyakukba, és ez a tendenicia a lakáshiteleknél is jól látszik.

Minden hitel jegyzése csökkent

De nem csak a személyi kölcsön, hanem a Pénzcentrum által gyakorta vizsgált lakáshitelek és a babaváró új szerződéseinek összege is kevesebb lett ez év szeptemberében. A leginkább a lakáshitelek piacán érződik, hogy a magyarok egyre kevesebb kölcsön törlesztőit szeretnék nyögni. 2022 szeptemberében az összes lakáscélú hitel új szerződéseinek összege nem érte el a nyolcvan milliárd forintot, összesen 79,34 milliárd forintot vettek fel a magyarok lakáscélokra. Ez nem csak az idén negatív rekord, de még ahhoz is 19 hónapot kell visszamennünk, hogy majdnem ennyire rossz eredményt találjunk: utoljára 2021 februárjában, vagyis a covid-járvány tombolásának közepén voltak ennyire kedvezőtlenek az adatok a 69 milliárdos új jegyzési összeggel, annál kevesebb azóta egyszer, egyik vizsgált hónapban sem volt.

Száguldanak a kamatok

Persze érthető a hitelek új szerződésének visszaesése, ha azt nézzük, hogy az egekben vannak a hitelek kamatai. Mint az alábbi infografikán is összegyűjtöttük, a személyi kölcsönök évesített átlagkamata immár 16 százalék felett jár, ennyire magasan azóta nem volt, hogy az MNB elkezdte összegyűjteni az adatokat minden egyes hónapban.

Mivel a drágulásra, az infláció megfékezésére folyamatos kamatelmeléssel válaszolt a jegybank, a kamatok mára nagyon felszöktek, és még nem tudni, hogy ennek hol lehet a vége. Az mindenesetre beszédes adat, hogy idén januárban még "csak" 12 százalékos átlagkamatot nyögtünk, ez már mostanra felkúszott négy és fél százalékot, vagyis elméletileg nem lehetetlen, hogy a személyi kölcsönök évesített átlagkamata 20 százalék körüli értéken legyen december végére.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Súlyos teher lehet a hitel a családoknak

Végezetül pedig nézzünk körül a piacon! Összegyűjtöttük a legkedvezőbb ajánlatokat, melyhez a Pénzcentrum személyi kölcsön-kalkulátorát hívtuk segítségül. Az adatokból kitűnik, hogy bár hónapok óta magas kamatokkal kell számolni, arra talán nem számítottunk, ami most jött be: nincs már 10 százalék alatti kamat a személyi kölcsönöknél, ez pedig azt is eredményezi, hogy 3 milliós felvett összegre már a legjobb ajánlatnál is csaknem egy milliót kell "pluszban" visszafizetnünk.

De nem csak a teljes visszafizetendő összeg a nehézség, hanem a törlesztő is. 65 ezer forintos részlet alatt nem találunk a piacon ajánlatot, vagyis ez lehet a hitelezés visszaesésének a magyarázata is. A magyarok a rezsiemeléssel, vágtató inflációval terhelt időszakban inkább háromszor is meggondolják, milyen anyagi áldozatot vállaljanak még be - és úgy tűnik, hogy ebbe most nemigen fér bele a hitelfelvétel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. február 6. 12:45
Mielőtt azt hinnénk, hogy túl vagyunk az infláció nehezén, érdemes egy pillantást vetni az alábbi áb...
MEDIA1  |  2023. február 6. 11:16
Publicisztikai rovatot indít a Klubrádió a honlapján. A Szabadság Klubra keresztelt rovat Gábor Györ...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?