A woman looks anxious as she sits at a kitchen table with her head in her hands. A man sits across from her and drinks a cup of tea. She looks over at him with a furrowed brow. Conceptual.

Durva csapdába eshetnek a magyar hitelesek: áldásnak tűnt, mégis visszaüthet a döntésük

2022. október 31. 07:07

A hitelmoratórium jelen állás szerint az év végén kifut. De mire számíthatnak ezután a még mindig benne lévő adósok és mennyire vannak egyáltalán tisztában hónapokkal ezelőtt meghozott döntésük hosszú távú következményeivel? Hiába ugyanis, hogy a tölresztők a fix kamatozású hitelek esetén nem emelkedhetnek, a futamidő viszont drasztikus mértékben kitolódhat. A Pénzcentrum ezért most megkérdezte a nagybankokat, mennyire vannak tisztában a magyarok a moratórium lappangó kockázataival és arról is, milyen alternatívát tudnak nyújtani a nehéz helyzetbe jutott hiteleseknek annak kifutása után.

Bár a hitelmoratórium eredeti formájában már július végétől megszűnt, az adósok egy szűkebb rétegének egészen év végéig  fenntartják azt. A 2020. március 18-tól bevezetett, európai szinten egyedülállóan hosszúnak számító törlesztési haladék régóta kritikák tárgyát képezi.

A szüneteltetésnek ugyanis jelentős  hatása van a moratóriumban lévő hitelekre. Hiába igaz ugyanis, hogy a havi törlesztőrészletek a moratórium alatt elvileg nem emelkedhetnek (persze csak akkor, ha a piaci kamat nem változott – ami fontos szempont, hiszen a lakáshitelek, között még rengeteg korábbi szerződés változó kamatozású!), a futamidő ugyanis drasztikus mértékben kitolódhat, akár szignifikáns (5-15 százalékos) növekedést is okozva például egy lakáshitel esetén.

Fontos döntés előtt a moratóriumban maradók

A fizetési haladékkal még mindig élő adósoknak pedig a jövő évi költségvetésük megtervezésekor mindenképp érdemes kalkulálnia azzal, hogy január 1-től ők is kikerülnek belőle, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a kormány sokadik alkalommal ismét meghosszabbítaná a fizetési moratóriumot. Ha azonban a lehetőség a 4. fázisban kijelölt feltételek mellett, a rászoruló rétegek számára továbbra is fennmarad, akkor is jobb döntés lehet inkább folytatniuk a törlesztést, amennyiben képesek azt kigazdálkodni, elkerülve a futamidő jelentős meghosszabbodását.

A Magyar Nemzeti Bank már tavaly júniusi Pénzügyi Stabilitási Jelentésében ismertette, hogy moratóriumban résztvevő adósok a program lejártát követően azzal fognak szembesülni, hogy a hitelük lejárata a programban töltött időnél nagyobb mértékben tolódik ki, miközben a teljes futamidő alatt megfizetendő összeg is emelkedik. A visszafizetendő összeg és a futamidő-hosszabbítás nagysága a moratóriumba való belépés időpontjában számított hátralévő futamidő és a kamatláb nagyságától függ.  Aki idén júliusig, netán egészen a moratórium végéig él a törlesztés szüneteltetésével, az emiatt súlyos milliókat bukhat az átmeneti segítségen.

Az MNB mellett ezért a bankok is arra kérik ügyfeleiket, hogy amennyiben a kiemelt társadalmi csoportok részére 2022. augusztus 1-jétől meghosszabbított fizetési moratóriumban vesznek részt, de anyagi helyzetük lehetővé teszi a törlesztőrészletek fizetését, költségeik csökkentése érdekében fontolják meg a fizetési moratóriumból való kilépést.

A döntést segítendő érdemes érdeklődni bankunknál annak hatásairól. A K&H például kiemeli, hogy ügyfélpontjaikon tájékozódni lehet róla, hogy várhatóan:

  • mennyivel nő meg hitelének futamideje,
  • mennyivel lesz magasabb a kamatfizetési kötelezettsége a teljes futamidőre vetítve,
  • hogy alakul törlesztőrészlete és annak esedékessége,
  • milyen lehetőségeket tudunk ajánlani annak érdekében, hogy elkerülje a meghosszabbodott futamidőből adódó kamatkötelezettség növekedést.

A Pénzcentrum kíváncsi volt, hogy a figyelmeztetések ellenére mennyien maradtak (akár önhibájukon kívül, anyagi helyzetük miatt, akár figyelmetlenségből, vagy a tájékozottság hiánya miatt) a moratóriumban és hogy kerülhetnek-e annak végső kifutása után tömegesen bajba a magyar adósok. Hogy választ kapjunk kikértük több hazai nagybank véleményét és tapasztalatait.

A bankok igyekeznek alternatívát kínálni

Az OTP Bank teljes lakossági hitelállományának 4 százaléka érintett törlesztési moratóriumban. A pénzintézet arra is felkészült, hogy a moratóriumot követően további fizetéskönnyítési lehetőségeket kínáljon a fizetési nehézséggel küzdő ügyfélkör számára - árulták el a Pénzcentrumnak. Ez lehet például a törlesztőrészlet csökkentése, a futamidő meghosszabbítása, illetve ennek a kettőnek a kombinációja - sorolták.

Az UniCredit Bank arról számolt be, hogy náluk a hitelezett lakossági ügyfelek kevesebb mint 2 százaléka van már csak a 2022. december végéig tartó negyedik körös törlesztési moratóriumban. Arra a kérdésünkre pedig, hogy reális félelem-e az, hogy a hitelmoratóriumból augusztustól, vagy az év végén kihulló adósok tömegesen válhatnak  majd nem fizető adósokká, némiképp megnyugtató választ adtak.

Az eddigi tapasztalataik szerint ugyanis a moratóriumból kilépett lakossági ügyfeleink jellemzően nem válnak nem fizetővé. Náluk is évek óta ,így jelenleg is elérhető hitelkönnyítő csomag, mellyel a fizetési nehézségekkel küzdő ügyfeleiket tudják segíteni. A csomag célja, hogy a hiteltörlesztésükben nehézségekkel küzdő ügyfeleinknek olyan lehetőségeket és testre szabott megoldásokat kínáljunk, amelyek révén a törlesztőrészletek nagysága ügyfeleink megváltozott egyéni élethelyzetéhez és anyagi lehetőségéhez igazodik. Tehát voltaképp a moratóriumhoz hasonlóan segít a törlesztésben felmerülő átmeneti nehézségeken.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az MKB Bank tapasztalatai szerint a júliusig fizetési haladékkal élők igen jelentős része a nyár végén sem kezdte meg a törlesztést. Elárulták ugyanis, hogy a 2022 júniusában a moratóriumban tartózkodó ügyletek több mint fele nyilatkozott a 2022. augusztus 1-én kezdődő újabb hosszabbításba történő belépésről. Pedig azoknak az ügyfeleknek, akik továbbra sem tudják törleszteni hiteleiket, egyedi mérlegelést követően ez a pénzintézet is fizetéskönnyítő eszközökkel próbál segíteni.

A bank munkatársai mind a bankfiókokban, mind a Telebankos hívások során részletesen ismertették az ügyfelek számára a moratóriumban maradás következményeit, illetve felhívták a figyelmet arra is, miért előnyös az ügyfél számára, ha elkezdi fizetni a hitelét.

Az UniCredit Bank azt is elárulta, azt tapasztalják, hogy a moratóriumban érintett lakossági ügyfelek többsége alapvetően tisztában van a fizetési haladék legfontosabb jellemzőivel, következményeivel. Ami az érintettek egy kisebb részénél meg nem értést okoz, az a futamidő-hosszabbítás mértéke. Közülük sokan úgy vélik, legfeljebb csak annyival kellene a futamidőnek megnyúlnia, amennyi időt a moratóriumban töltöttek. Ugyanakkor a pénzintézet – a jogszabállyal összhangban adott – a törlesztőrészlet változatlanságát hangsúlyozó magyarázatát ők is megértik és elfogadják - tették hozzá.

Más megoldásokat kell keresni

Fontos, hogy kilépési szándékunkról ügyletenként tudunk nyilatkozni. Tehát, ha például egyszerre van a moratóriumban hitelkártyánk és egy lakáshitelünk is, akkor nyilatkozhatunk úgy, hogy csak az utóbbit kezdjük el törleszteni és a hitelkártyával év végéig a moratóriumban maradhatunk.

A kilépéshez egy nyilatkozatot kell kitöltenünk, amit a bankunk honlapján találhatunk. A folyamatot jellemzően lebonyolíthatjuk e-bankban is, de levélben, illetve ügyfélpontokon is intézhetjük. Érdemes szem előtt tartani, hogy ha egyszer egy ügyletünkkel kilépünk a moratóriumból már nem lesz módunk visszalépni.

A pénzintézetek mellett az MNB is hangsúlyozza viszont, hogy a bankok piaci fizetéskönnyítő programjaikkal – például futamidő-hosszabbítással, kedvezőbb hitelre váltással, a törlesztés átmeneti felfüggesztésével – segítenek akkor is, ha valaki élethelyzete a törlesztés újbóli megkezdése után fordulna váratlanul kedvezőtlenné.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy ha a hitelintézettel történt fizetéskönnyítési egyeztetésünk nem vezetne eredményre (elutasítják fizetéskönnyítési kérelmünket), kérhetünk méltányossági eljárást a Magyar Nemzeti Bankon  belül működő Pénzügyi Békéltető Testületnél.

A moratóriumból való kilépés, vagy annak lejárta után így remélhetőleg a legtöbb adós talál majd olyan megoldás, ami megfelelően mérsékli, átütemezi fizetési kötelezettségeiket arra az időszakra, amíg anyagi helyzetük rendeződik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm