2 °C Budapest
Portrait of King Matthias Corvinus on 1000 Forint Banknote from Hungary

Mennyi most a havi törlesztőrészlete 10, 20, 40 és 80 millió forint lakáshitelnek? (x)

Pénzcentrum
2022. szeptember 19. 06:30

Egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű és végig fix kamatú lakáshitel havi törlesztőrészlete az egy évvel korábbiakhoz képest csaknem 30 százalékos drágulást mutat. Megnéztük, hogy mire számíthat az, aki most venne lakáshitelt.

Az elmúlt időszak egyértelműen a magas inflációról, az ár- és kamatemelkedésekről szól, ami természetesen a lakáshitelek havi törlesztőrészleteiben is meglátszik. Az, hogy a bankok milyen kamattal adnak hitelt, nagymértékben függ az úgynevezett bankközi kamatlábaktól, amit némi egyszerűsítéssel a pénz beszerzési árának tekinthetünk, amire a bankok ráteszik hasznukat, a kamatfelárat.

A lakáshitelesek szempontjából legérdekesebb a 10 és a 20 éves BIRS, ami azt mutatja meg, hogy a bankok 10, illetve 20 éves futamidőre milyen kamattal adnának egymásnak hitelt. A 10, illetve 20 éves BIRS jelenleg (2022.09.13.) 9,47, illetve 9,3 százalék, miközben egy évvel ezelőtt még 2,95, illetve 3,26 százalékon álltak ezek a mutatók.

A kamatemelkedés természetesen begyűrűzött a végfelhasználói kamatokba is, még ha nem is teljes mértékben, így egy ugyanakkora összegű lakáshitel havi törlesztője most több, mint például egy esztendővel ezelőtt volt.

Egyre kedvezőbbek a végig fix kamatozású hitelek

Érdekesség, hogy míg korábban a hosszabb idejű BIRS kamata volt magasabb, jelenleg a 10 éves kicsivel drágább, mint a 20 éves, ennek következtében jelentősen csökkent a különbség a 10 éves kamatperiódusú és a végig fix kamatú lakáshitelek árai között.

Például 20 millió forint hitelösszegnél – 20 éves futamidő, 500 ezer forint nettó jövedelem és 40 millió forint értékű ingatlanfedezet esetén – kicsivel több mint 1000 forint közöttük a differencia, miközben egy éve még 10 ezer forint felett volt ugyanez az érték.

A trend azért érdekes, mert a jelenlegi bizonytalan pénzügyi és gazdasági környezetben különösen fontos lehet a kamatok és a havi törlesztőrészletek kiszámíthatósága, a végig fix kamatú kölcsönök fizetnivalója pedig a futamidő alatt nem módosulhat.

Egy 10 éves kamatperiódusú, 20 éves futamidejű hitel esetében egy alkalommal változhat a kamat a hitelszerződés szerinti, úgynevezett kamatváltoztatási mutató alapján, aminél általában az állampapír-hozamok vagy a BIRS mutató szolgál referenciamutatóként. Azt, hogy ezek éppen hogy állnak majd egy évtized múlva, megjósolni is képtelenség.

Mennyit kell fizetni havonta a hiteltörlesztésre?

Az, hogy milyen kamattal kapunk lakáshitelt, több tényezőtől is függ. Rendkívül fontos például a megfelelő bank kiválasztása, ugyanis a pénzintézetek nagyon különböző kamatokkal dolgoznak, így például egy 20 millió forintos, 20 éves futamidejű és végig fix kamatú lakáshitel törlesztője 161 ezer forint és 192 ezer forint egyaránt lehet, ami több mint 7 millió forint különbséget jelent teljes visszafizetésben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy bank azonban nem mindenkinek ugyanazon feltételekkel ad kölcsönt: számít például a nettó igazolt jövedelem és az igényelt hitelösszeg nagysága, a futamidő, az ingatlanfedezet értéke és az is, hogy az igénylő ügyfél-e már, mert ez egyéni kamatkedvezményt érhet. A hitel kamatperiódusa is számít, általában minél hosszabb időre van bebetonozva a kamat – ezzel együtt pedig a havi törlesztőrészlet – annál drágább a kölcsön, ám ahogy a képen is látható, viszonylag kicsi már a kiszámíthatóságért fizetendő felár.

Az általunk vizsgált hitelösszegek esetében azt látjuk, hogy a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor három legjobb ajánlatának átlaga alapján egy 20 éves futamidejű, 10 millió forintos lakáshitel havi törlesztője alig különbözik 10 éves kamatperiódus és végig fix kamat esetén, ám 80 millió forintos hitelösszegnél már 18 ezer forint a differencia, ami 2,7 millió forintra hízik két évtized alatt.

Mekkora jövedelemmel rúghatunk labdába?

Ez azt jelenti, hogy 50 százalékos JTM – jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóval számolva - egy 20 millió forint összegű jelzáloghitel felvételéhez – a korábban már leírt paraméterekkel – legalább 324-326 ezer forint nettó igazolt jövedelem szükségeltetik, ám reálisan ennél magasabb elvárással érdemes számolni, ugyanis a bankok többsége valamekkora megélhetési költséggel is kalkulál, a hiteltörlesztőnek pedig az ezzel csökkentett jövedelem 50, illetve 60 százalékán belül kell maradnia. (A jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatóról itt olvashatsz részletesen.)

Ahogy emelkednek a hitelkamatok, úgy szükségeltetik mind nagyobb jövedelem ugyanazon hitelösszeg felvételéhez, amit az elmúlt egy évben csak részben tudott kompenzálni az átlagbérek szintén dinamikus növekedése.

Persze egyáltalán nem biztos, hogy valakinek ilyen mértékben változott a jövedelme, mint ahogy az sem mindegy, hogy milyen típusú jövedelemmel rendelkezik valaki. A külföldi, a készpénzes vagy éppen a vállalkozói jövedelmek elfogadhatóságában ugyanis jelentős különbségeket láthatunk az egyes bankok között, de az úgynevezett másodlagos jövedelmek - mint amilyen például az ingatlan bérbeadásból származó bevétel, vagy éppen a GYES és a GYED - kezelésében is eltérések vannak.

(x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm