8 °C Budapest
Close-up of father bonding with son. Father is lifting baby son into the air. Focus on baby.

Ketyeg az óra: aki nem siet, könnyen lecsúszhat az ingyenmilliókról

2022. február 7. 14:08

Új erőt kapott növekedés Magyarországon a házasságkötések számát tekintve. A tavalyi év így újabb rekordot állított be a lagzik számában. Talán nem véletlen, hogy a decemberi felívelés egybe esett a babaváró kereslet újabb felfutásával. A kölcsön népszerűségét jelentős részben az azzal jól kombinálható, elképesztően népszerű felújítási támogatás pörgetheti. A szakértők szerint viszont a babaváró közelgő kivezetését megelőző hajrá is rengeteg ember szemében teheti vonzóvá a már nem sokáig elérhető, rendkívül kedvező babaváró támogatásokat. Mutatjuk, mennyire kell sietnie annak, aki még szeretne élni a kedvező hitellel.

Az MNB által frissen publikált adatok szerint decemberben a bankok 41,1 milliárd forintnyi összegű babaváró hitelt utaltak ki lakossági ügyfeleiknek. Ez a szám, bár még mindig elmarad a konstrukció első két évének statisztikáitól, a novemberi mélypont után emelkedést jelent, talán a kölcsön iránti kereslet utolsó felfutását előre jelezve annak idén esedékes kivezetése előtt.

A kifizetések összege ugyanis  9,5 százalékkal haladja meg a novemberben kifizetett 37,59 milliárd forintot. Ettől függetlenül a hitelforma továbbra is (az egyébként a válság legmélyét jelentő) 2020-as év összes hónapjánál gyengébben teljesített. Az egy évvel korábbi számtól a 2021. decemberi kifizetések 8,5 százalékkal maradtak el. A babaváró iránti érdeklődés ettől függetlenül augusztus óta az először az év utolsó hónapjában nem csökkent.

A másik két népszerű lakossági hitelforma iránti érdeklődés eközben esésnek indult. Hiába tehát a magyarok hitelfelvételi kedvének csökkenése, a babaváró pozíciója, annak kivezetése előtt még akár erősödhet is a hitelpiacon.

Sietni is kell az igénylőknek. A jogosultak köre ugyanis fokozatosan csökken, ez pedig természetes módon okozott hosszabb távú visszaesést a babaváró hitelek összegeiben. Ettől függetlenül úgy látszik, a babaváró relatív népszerűsége továbbra is fennmaradt és az utolsó hónapokban még egy kisebb roham is megindulhat a hitelek iránt.

A Duna House Pénzügyek ügyfelei körében végzett kutatás eredményei szerint pedig 2021 január-decembere között a babaváró legnépszerűbb felhasználási módja nem meglepő módon épp a lakásvásárlás volt, az igénylők 72,5 százaléka költötte erre a kölcsönt. Aránya több mint 10 százalékponttal szárnyalta túl az egy évvel korábbi statisztikát.

Január végén az OTP Ingatlanpont is megerősítette, hogy  az ügyfelek jellemzően lakásvásárlásra, bővítésre, felújításra veszik igénybe a Babaváró támogatást, sokan pedig önerőként, induló tőkeként használják fel a kölcsönt, amelyet egyre többen kapcsolnak össze más jelzáloghitel termékekkel, hogy a lehető legmagasabb összeggel vágjanak bele az ingatlanvásárlásba.

Ennek hatása középtávon is látható volt a babaváró hitelek kihelyezett összegeinek alakulásában. És simán elképzelhető, hogy még hónapokon keresztül sikeresen tartja fent a kivezetés dátuma felé közeledő kölcsön iránti érdeklődést.  Rövidtávon pedig, mint azt a decemberi statisztikák is igazolják, a hitelezések száma és összegei is növekedhetnek még.

A házasodási kedvnek is új lökést adott a babaváró?

A KSH februárban publikált statisztikái végleg világossá tették, 2021 újabb rekordévet jelent a házasságkötések számát nézve. Az év végi összesített eredmény sokaknak meglepő lehet, hisz bár 2020-ban menyegzők tömkelegét halasztották a következő évre, a lagzik nagy részét már nyáron megtartották, így ősszel-télen (a babaváró iránti kereslet csökkenésével párhuzamosan) egészen az év utolsó hónapjáig nem volt szignifikáns emelkedés a házasságkötések számában éves összevetésben.

Ahogy grafikonunkon is látszik. a házasságkötések száma is a nyár végén indult meredek esésnek. A lagzik alacsonyabb száma persze részben betudható lenne a szezonális hatásoknak, annak üteme és nagysága viszont nagyobb az elmúlt években megszokottnál.

Egyrészt már augusztusban, az őszi holtszezon előtt beindult, másrészt a visszaesés akkora mértékű, hogy a menyegzők száma novemberben már nem sokkal haladta meg a 2020-as év statisztikáját sem. Mint ismeretes, tavaly előtt pedig éppen ez volt a kijárási tilalom visszavezetésének hónapja. 2021 decemberében ezzel szemben 4320 lagzit bonyolítottak le, ami éves szinten nem kevesebb, mint 30 százalékos emelkedés, a 2019-es rekordév statisztikájához képest pedig még nagyobb, 34 százalékos a növekedés.

A tavalyi évben így az összesített statisztikák szerint 72 000 pár kötött házasságot, ez 7,3 százalékkal, 4905-tel több az egy évvel korábbinál. A házasságkötések száma utoljára 1986-ban volt ilyen magas. Január–februárban 7,0, augusztus–októberben 13 százalékkal kevesebb, márciusban 5,2, április–júliusban 33, november–decemberben 18 százalékkal több frigyet regisztráltak, mint 2020 azonos hónapjaiban.

Igyekeznie kell a babaváróra pályázóknak

Alig több, mint 10 hónapja maradt a jelenleg érvényben lévő kondíciókat tekintve azoknak a családoknak, akik szeretnék felvenni a babaváró támogatást. A babaváró támogatásról szóló kormányrendelet szerint ugyanis a kölcsön és a babaváró támogatás igénybevételéről szóló szerződés 2022. december 31-éig köthető meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár a rendeletet akár még módosíthatják is, és kitolhatják a határidőt, aki biztosra akar menni, az pár hónapon belül elintézi az igénylést. Ez könnyen eredményezheti, hogy tovább élénkül majd a bankok hitelkereslete, illetve az ingatlanpiacon is tovább pöröghet az érdeklődés. Sokak számára viszont a közelgő határidő azt jelenti, hogy esélyük sincs megfelelni a feltételeknek. A két tényező úgy látszik, hónapról-hónapra felváltva érvényesül a hitelek iránti keresletben.

Bár a babaváró iránti kereslet a decemberi adatok szerint éppen felfutóban van, nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy az ezt megelőző hónap a hitel egyik mélypontját jelentette. Sokat mondó, hogy a hitelforma a tavalyi év utolsó hónapjában kifizetett összegei 29 százalékkal maradnak el a 2019-es rekordév decemberében kifizetett 58 milliárd forintos teljes hitelösszegtől.

Benedikt Károly, Duna House PR és elemzési vezetője viszont a Pénzcentrum megkeresésére nemrég azt hangsúlyozta, hogy időbeli korlátja csak a kölcsön felvételének van, felhasználásának viszont sem időben, sem cél szerint nincs. Egyedül a gyermek megszületésének van egy határideje, méghozzá a kölcsön felvételétől számított 5 éven belül kell teljesülnie ennek a feltételnek.

A szakértő szerint ellenben annyi biztos, hogy akinek ténylegesen ingatlancél miatt van szüksége erre a kölcsönre, az hamar el is fogja költeni, így nem csak 2022-ben, de még 2023 első felében is aktívabb ingatlanpiac várható.

Ettől függetlenül több mint valószínű, hogy akik már megtehették, éltek a lehetőséggel, akik pedig még jogosultak, de nem igényelték, egyre kevesebben lesznek. A babaváró támogatásnak ugyan vannak olyan feltételei, amelyeket még lehet orvosolni, és megszerezni a jogosultságot, talán a decemberi felívelés is ennek köszönhető. Viszont sokan lehetnek, akik már sehogy sem fogják tudni határidőig teljesíteni azokat. Lehet, hogy a júliusi adatokban is ennek hatása látszott már. De kétségbe esni azért nem kell. Új támogatási formák is megjelentek ugyanis a tavalyi évben, amik a babaváró népszerűségére is kihatással vannak.

Számos alternatíva vár, ha nem lennénk jogosultak

2021-ben elsősorban az év elején bevezetett otthonfelújítási támogatás és hitel határozta meg a lakosság hitelfelvételi kedvét - ez a lakáskölcsön kifizetésekben egyértelműen meglátszik. Október 4-től pedig megjelent  a Zöld Otthon Program keretében az új zöld CSOK-hitel is. Ennek segítségével akár 70 millió forint kedvezményes, 2,5%-os kamatozású hitelhez is juthat egy család, akár még gyermek nélkül is. A bankokban már a zöld hitel bevezetését megelőzően nagy volt az érdeklődés a lakosság részéről.

Az energia-hatékony, újépítésű ingatlanokra igényelhető hitelhez azonban meg kell felelni a bankok feltételeinek, emellett önerőre is szükség lesz. A babaváró hitel népszerűsége részben épp abban áll, hogy a segítségével - önerőként felhasználva - olyan családok is hitelhez juthattak, akiknek nem volt elég önerejük akár egy kedvezményes lakáshitelhez sem.

A zöld hitel ugyanis jól kombinálható más családtámogatásokkal, vállalt vagy már megszületett gyermekek esetén is a CSOK-kal, CSOK-hitellel, babaváróval, a jelzálog-hitel elengedés kihasználásával, lakásáfa-visszaigényléssel, és az illetékmentességgel is. Több tízmilliónyi vissza nem térítendő támogatást, és kedvezményes hiteleket kaphatnak így a családok az otthonteremtésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem