21 °C Budapest
hitel, hitelfelvétel, milyen hitelt vegyek föl?

Heteken belül megszűnik a moratórium: de mi lesz azzal, aki nem tudja fizetni a részleteket?

2021. szeptember 6. 15:04

A hitelmoratórium előreláthatóan jelen formájában megszűnik szeptember végén. De mire számíthatnak az adósok, mi fog történni októbertől? A Bankmonitor.hu szakértői megvizsgálták a lehetőségeket.

Közeleg a törlesztés szüneteltetésének, azaz a hitelmoratórium a vége. (A járványhelyzet miatt 2020. március 18-tól a hitelek törlesztőrészletét nem kell megfizetni. Szeptember végével a hatályos jogszabály szerint lejár a moratórium: az eddigi tapasztalatok alapján azonban arra is gondolni kell, hogy a szüneteltetést meghosszabbítják. Egyáltalán nem mindegy ugyanakkor, hogy milyen döntés születik majd, a szüneteltetésnek ugyanis már most jelentős a hatása van a moratóriumban lévő hitelekre. Bár a havi törlesztőrészletek a moratórium miatt nem emelkedhetnek a - kivéve, ha nőne a hitel kamata -, a futamidő azonban akár több évvel is megnyúlhat, ennek határára pedig a teljes visszafizetendő összeg átlagosan 5-10 százalékkal nőhet egy lakáshitel esetében.

Mi fog történni a moratóriummal szeptember végén?

A jelenleg érvényes szabályok alapján a moratórium szeptember végével lejár. Elképzelhető azonban, hogy valamilyen formában továbbra is érvényben marad a hitelek törlesztési szüneteltetése. (Ellentétes véleményekről, nézetekről lehet hallani a témában, de mik is a lehetőségek?) A moratórium ténylegesen lejár október elején: elképzelhető, hogy ténylegesen lejár a moratórium a hónap végén. Ebben az esetben minden adósnak készülnie kell arra, hogy a hitelét a továbbiakban fizetnie kell. Biztonság kedvéért mindenkinek érdemes ezzel kalkulálnia a következő havi családi költségvetés megtervezésénél.

A szüneteltetés változatlan feltételekkel tovább folytatódik: elképzelhető az is, hogy minden érintett adós számára meghosszabbítják a moratóriumot. (Akár az is elképzelhető, hogy a szüneteltetés még egy évig velünk marad.) Ebben az esetben nem kell semmit tennie az adósoknak, a szüneteltetés továbbra is érvényben marad. Ugyanakkor érdemes lehet elgondolkodni a kilépésen minden olyan adósnak, aki tudná fizetni a törlesztőrészletét. A szüneteltetés miatt ugyanis a futamidő jelentős mértékben meghosszabbodhat.

Egyes társadalmi csoportok számára lesz elérhető a továbbiakban a törlesztési felfüggesztése: a szüneteltetés változatlan hosszabbítása ellen szól a gazdaság sikeres újraindulása és az alacsony munkanélküliség.

Ugyanakkor lehetnek olyan társadalmi csoportok, akiknek a fizetési kötelezettség újraindítása komoly terhet jelentene. Ez utóbbi tény viszont az ellen szól, hogy mindenkinek megszüntessék a moratórium lehetőségét.

Éppen ezért könnyen elképzelhető, hogy a hitelmoratóriumot meghosszabbítják, de csak bizonyos veszélyeztetett társadalmi csoportok számára. Ilyen terv volt tavaly év végén is, de végül akkor a teljes hosszabbítás mellett döntöttek. Érdemes azonban megjegyezni, hogy mely csoportok számára lett volna elérhető a "szelektív" moratórium 2020. év végén: munkanélküliek, közmunka programban foglalkoztatottak, nyugdíjasok, gyermeket nevelő, vagy váró családok, nehéz pénzügyi helyzetbe került vállalkozások. Ha nem lesz mindenki számára elérhető a szüneteltetés, akkor elképzelhető, hogy hasonló módon határozzák majd meg a jogosultak körét. Amennyiben ezen megoldás mellett döntenének, akkor várhatóan az érintetteknek maguknak kell jelezniük, hogy benne kívánnak maradni a moratóriumban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Milyen hatása lenne a moratórium megszűnésének?

A törlesztési szüneteltetés szeptember végi lejáratával az adósok 18 hónapig mentesülnének a fizetési kötelezettségük megfizetése alól. Ennek pénzügyi hatását nézzük meg egy lakáshitel példáján keresztül. A moratórium kezdetekor az adós 10 millió forint összegű, 15 éves hátralévő futamidejű 4,5 százalékos kamatozású kölcsönnel rendelkezett. A törlesztőrészlet 115 ezer forint volt.

A 1,5 év szüneteltetést követően a a havi fizetési kötelezettség összege nem emelkedne meg, de 13 darabbal - összesen 193 - több részletet kellene megfizetni. Emiatt a teljes visszafizetendő összeg is megemelkedne 7 százalékkal. (20,6 millió forintról 22,1 millió forintra nőne a visszafizetendő összeg.)

Tehet valamit az adós a teljes visszafizetés növekedése ellen?

A jelenlegi elvárások alapján az adós kérheti a moratórium alatt felhalmozott kamat díjmentes előtörlesztését, sőt szerződésmódosítás keretében kezdeményezheti az eredeti futamidő visszaállítását is. (Ez utóbbi esetében a közjegyzői okirat díját meg kell fizetnie az adósnak.) Ezen lépésekkel a teljes visszafizetendő összeg emelkedése jórészt kivédhető. Fontos tudni, hogy a futamidő csökkentést a bank csak abban az esetben engedélyezi, ha a kérelmező aktuális jövedelme elbírja a havi törlesztőrészletet.

Mit tehet az, akinek nem tudja fizetni a részleteket?

Természetesen lehetnek olyan adósok is, akik számára a fizetés újraindulása komoly gondot okozhat. Nekik érdemes minél előbb felvenni a kapcsolatot a bankjukkal, még azelőtt, hogy a moratórium tényleges jövőbeni sorsáról döntenének. A pénzintézet pedig remélhetőleg talál olyan megoldás, ami megfelelően mérsékli, átütemezi az adós fizetési kötelezettségeit legalább arra az időszakra, amíg anyagi helyzete rendeződik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem