Nagyot húzott a magyar bank: ilyen még nemigen volt itthon

Nagyot húzott a magyar bank: ilyen még nemigen volt itthon

2020. november 9. 18:31

A világon először a betéti kártyáknál is elérhetővé válik a Mastercard Részletfizetés Magyarországon. Az Erste Bank hazai ügyfelei használhatják az új szolgáltatást, amelynek köszönhetően bármely 20 ezer forint feletti, Mastercard kártyás vásárlásukra néhány gombnyomással kérhetnek kedvező részletfizetést. A Mastercard Részletfizetés eddig csak hitelkártya birtokosok számára volt elérhető, de mostantól a betéti kártyák folyószámlahitel keretének terhére is igényelhető lesz.

A világon elsőként új alapokra helyezi a Mastercard Részletfizetést az Erste Bank Magyarországon. A szolgáltatás egyszerűen és gyorsan kínál kedvező részletfizetési lehetőséget bármely nagyobb értékű vásárlásra. A bolti vásárlásnál a bankkártya elfogadó terminálon, az online fizetésnél egy felugró ablakban választhatják ki a kártyabirtokosok, hogy a szokásos módon egyben, vagy fix részletekben szeretnék kiegyenlíteni a vételárat.

A Mastercard Részletfizetést négy éve vezették be több országban, Magyarországon három éve érhető el. A megoldás az ügyfelek számára nagy rugalmasságot jelent, hiszen bármely, 20 ezer forint feletti kártyás vásárlásnál dönthetnek úgy, hogy igénybe veszik a szolgáltatást. Ennek köszönhetően nem egy összegben terheli pénztárcájukat az adott kiadás, hanem részletekben, hosszabb idő alatt fizethetik vissza a felhasznált összeget - a hitelkártya, vagy éppen a folyószámlahitel kamatoknál kedvezőbb kondíciókkal. Ráadásul így nem csupán egyetlen nagyobb értékű termék megvásárlásakor kaphatnak digitális áruhitelt, hanem bármikor, ha költésük értéke meghaladja a 20 ezer forintot. A Mastercard Részletfizetés így automatikus, kényelmes és kedvező részletfizetési lehetőséget jelent nagyobb értékű áruk, de akár szolgáltatások (például orvosi, fogorvosi ellátások vagy szakszervizek) igénybevételekor, sőt, olyan online webáruházakban is, ahol áruhitelt nem kínáltak eddig az ügyfeleknek.

A tapasztalatok szerint a részletfizetést leginkább 50-100 ezer forint közötti összegsávban választják az ügyfelek, és jellemzően olyan esetekben, amikor a vásárláshoz kapcsolódó egyéb kölcsönre nincs lehetőség, vagy az túl sok ügyintézéssel járna. Tipikusan ilyen ügyletet jelentenek az online vásárlások, ezeken belül is leginkább az elektronikai- és számítástechnikai áruházak tranzakciói. Az érintett hitelkártyáknál a 20 ezer forint feletti fizetési tranzakciók több mint 12 százalékánál a "részletet" választották a vásárlók az elektronikai szakboltokban.

A tipikus felhasználási területek között sokszor olyan üzleteket találunk, ahol az áruhitel korábban megszokott volt (ilyenek például a bútorkereskedők), ám a kártyabirtokosok új területeken is gyakorta használják a szolgáltatást. A kerékpár- vagy a motoros boltok és szervizek esetében például a hitelkártyás tranzakciók 6 százaléka zárul részletfizetéssel. Emellett volt ilyen tranzakcióra példa utazási irodában, egészségügyi vizsgálatok esetén, tandíj fizetéskor vagy egészségpénztári befizetéskor, sőt még rendőrkapitányság felé bírság kategóriában, de akár NAV illetékfizetésnél is. A részletfizetésre rá is lehet szokni: volt ügyfél, aki 12 hónap alatt hetven alkalommal vásárolt így. A  legnagyobb összegű Mastercard Részletfizetés másfél millió forint volt, egy budapesti fogászatban, de van példa jelentősebb összegű tranzakcióra tüzép telepen, autókereskedőnél is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"Magyarországon az Ersténél volt először elérhető minden típusú kártyára platform-függetlenül a mobiltelefonos fizetés, de például a fizetési kérelem bevezetésében is élen járt a bank. A pénzintézet innovációs erejét az is mutatja, hogy a világon először az Erste Banknál vehetik igénybe betéti kártyák birtokosai is a Mastercard Részletfizetést a hitelkártya tulajdonosokhoz hasonlóan" - hangsúlyozta Harmati László, az Erste Bank lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.

Mindig hatalmas dolog az, ha Magyarországról indul útjára egy olyan innováció, mint ez a mostani, és úgy látjuk, a világ minden tájáról nagy kíváncsiság övezi a kezdeményezést. A Mastercard Részletfizetés eddig csak a hitelkártya birtokosok számára volt elérhető, de nagy örömünkre az Erste Bank rengeteg időt és energiát fektetett a fejlesztésbe azért, hogy a világon elsőként egy sokkal nagyobb fogyasztói réteg, a betéti kártyával rendelkezők számára is utat nyisson a szolgáltatás használata felé. Az úttörőknek mindig nagy kockázatot kell vállalni, újszerű problémákat megoldani, áttörni a technológia és az emberi viselkedés korlátait. Ezen a rögös úton jutott el az Erste Bank egy fontos mérföldkőhöz, melyhez szívből gratulálunk

- emelte ki Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója. Jelenleg már több mint százezer bankkártya elfogadó terminál alkalmas arra Magyarországon, hogy a részletfizetési opciót megjelenítse vásárlás közben, ez a hazai kereskedői terminálok közel háromnegyede. A jövőben a lefedettség további emelését tervezik a piaci szereplők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 17. 13:57
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán közölte, hogy csak abban az esetben veszi fel...
Holdblog  |  2022. augusztus 17. 13:03
Három év kihagyás után idén újra az euróbevezetés kapujában álló Horvátországban nyaraltam. Mutatom,...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55