16 °C Budapest
Rengeteg magyar szúr ki magával hitelfelvételkor: ki érti ezt?

Rengeteg magyar szúr ki magával hitelfelvételkor: ki érti ezt?

2019. november 5. 11:29

Augusztus után szeptemberben is tovább nőtt a relatív kereslet az egyéves kamatperiódusú (azaz változó kamatozású) lakáshitelek iránt az 5 évesek rovására. Azaz a magyarok ismét a kockázatosabb lakáshiteleket keresik, miközben pár hónappal korábban a fixálási láz tombolt. Mi állhat a háttérben? Tényleg annyival olcsóbbak egyéves kamatperiódusú hitelek az ötévesnél? És az éves szinte csökkenő lakáshitel-keresletet látva érdemes félnünk a hitelpiac összeomlásától? Ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg, hogy cikkünket elolvasva senkiben ne maradjon megválaszolatlan kérdés, és mindenki nyugodtan aludjon.

Megtorpant némileg a lakáspiac - az előző évek lendületes emelkedése után a nyári hónapokban lassulni látszott a lakásárak növekedése, ami mindenképp jó hír a saját lakást vásárlóknak. A lakáshiteleknél is érezhető a visszaesés az MNB legfrissebb adatai szerint - 2019. szeptemberében 76,3 milliárd forintnyi lakáshitelt vettek fel a magyarok - ez közel kétmilliárd forinttal alacsonyabb, mint egy éve - akkor 78,4 milliárd volt ez az összeg.

Mindazonáltal az is látható, hogy ez a visszaesés éven belül már nem jelentős, sőt, az előző hónaphoz képest több mint 4 milliárdos az emelkedés, és a szeptemberi adat messze felülmúlja a tavaly téli hónapokat is (bár ebben a szezonalitás is nagy szerepet játszik). A májusi csúcs (akkor 87,2 milliárd forint fogyott a lakáshitelekből) azonban nagyon messze van. Nem érdemes azonban válságról és összeomlásról beszélni (vagy ha igen, nem emiatt), a lakosság hiteléhsége még mindig óriási - fogyasztási hitelekből ugyanis 209 milliárd forint fogyott szeptemberben, ami több, mint korábban bármikor.

Hasonlítsd össze a lakáshitelek kamatait! Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

De nézzük most meg, hogy miképp alakult a kereslet a lakáshitelek iránt a kamatperiódus szerint szeptemberben. Legutóbb azt láttuk, hogy a fix hitelek súlya relatíve csökkent, miután a tavalyi fixálási őrület közepette még a monetáris szigorítás volt az elvárás. Most, hogy látjuk, a laza monetáris gazdaságpolitika okozta alacsony kamatok tartósan a nyakunkon maradnak, a lakosság újrafelfedezte az olcsóbb, változó kamatozású hiteleket - nézzük meg, az augusztusi adat után igaz volt-e ez szeptemberben is.

Röviden, tomören: igen! Az egyéves kamatperiódusú lakáshitelek iránti relatív kereslet ismét nőtt az 5 évesekhez képest - a különbség immár csak 13 milliárd (a csúcson ez közel 36 milliárd volt). A 10 év feletti kamatperiódus iránti kereslet tovább csökkent, az egy év alatti fixálás pedig még mindig nem népszerű. Nemhiába, mondhatjuk, hogy a magyar hitelfelvevő nem tudatos, úgy néz ki, valamennyire mégis az.

Most pedig vessünk egy pillantást az átlagkamatokra, hogy megnézzük, érdemes-e az egyéves kamatperiódusú hitelt választani az ötéves helyett. Mielőtt azonban erre rátérnénk, nézzük meg azt, hogy átlagosan milyen kamattal jutnak hitelhez a magyar ügyfelek.

A 4,6 százalékos átlagkamat elmarad a tavalyi 4,8 százaléktól. A fenti ábra tanulsága leginkább az, hogy a lakossági hitelpiacon - csakúgy, mint a teljes pénzpiacon - a kiszámíthatatlanság a legnagyobb úr. Egy éve ilyenkor arról írtunk, hogy az esetleges monetáris szigorítás miatt a kamatok elindulhatnak felfelé, ehhez képest azt látjuk, hogy a mostani kamat szinte csutkára megegyezik a tavaly ekkorival. De térjünk vissza a fő kérdésre: megéri-e az egyéves kamatperiódust választani az ötéves helyett? Válaszoljon helyettünk az ábra:

Hogy megintcsak rövid válasszal szolgáljunk: nem, nem éri meg. Az 1 és 5 éves, és az 5 és 10 éves kamatfixálás átlagos kamata szinte megegyezik, így pedig teljességgel érthetetlen, hogy miért választja sok magyar inkább a kockázatosabb terméket. Ha valaki ki akarja élvezni az alacsony kamatok okozta gyönyört, akkor érdemes lenne 1 év alatti kamatperiódussal felvenni a hitelt, hiszen itt tudjuk igazán tetten érni a változó és a fix hitelek közti kamatkülönbséget. Ráadásul egy háromhónapos konstrukcióval hamarabb tudunk reagálni egy esetleges kamatváltozásra, mint egy egyévessel.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05