8 °C Budapest

Lerántjuk a leplet a lakáshitelekről: kamu vagy tényleg ez a valóság?

2018. november 29. 10:10

Hiába csökkentek a kamatok, a lakásdrágulás miatt magasabb törlesztőrészletet kell fizetniük az új hitelfelvevőknek, mint korábban - gondolják egyesek. Dehogyis, a kamatok olyan alacsonyak lettek, hogy a jelentős lakás-áremelkedés ellenére is jól járnak a hitelből lakást vásárlók - mondják mások. A Portfolio kiszámolta, mi az igazság.

A lakásdrágulás vagy a kamatcsökkenés erősebb?

Az alapdilemma elég jól ismert:

  • a hazai lakások nagyon megdrágultak (használt lakások 10-ről 14 millió fölé, újak 16-ról 23 millió fölé 2012 óta), és a magasabb szükséges hitelösszeg magasabb törlesztőrészletet jelent,
  • 2012 óta nagyot esett a lakáshitelek kamata (átlagosan 11%-ról 4%-ra), így elvileg sokkal kisebb lett az új lakáshitelesek havi terhe is.

Nem egyértelmű tehát, hogy az alábbi két ábrán látható ellentétes irányú tényezők közül melyiknek erősebb a hatása a törlesztőrészletre, vagyis jól vagy rosszul jártak-e az új hitelfelvevők 6 évvel ezelőtt eladósodott társaikhoz képest. 

Többféleképpen lehet számolni, ugyanis nem egyértelmű, hogy egy bizonyos árú lakás hitelének elemzéséhez mekkora önerőt érdemes számításba venni. Nominálisan pl. mindenképpen nőtt a lakosság megtakarítása is, így torz lenne fix összegű önerőből (pl. végig 5 millió forint) kiindulni. Két másik módszert választottunk inkább: 

  • a makroszempontból érdekes eredményhez a KSH országos adataiból kiolvasható átlagos hitelösszeget és ennek megfelelő önerőt vettünk figyelembe (azzal a torzítással, hogy az átlagos lakásérték-statisztika a nem hitelből vett lakásokat is tartalmazza), kiszámítva országos átlagban a törlesztőrészletek alakulását,
  • az egyéni hitelfelvevők szempontjából érdekesebb eredményhez pedig az aktuális lakásérték fixen 30%-át kitevő önerővel számoltunk, megnézve, hogy a kamatcsökkenés vagy a lakásdrágulás hatása erősebb-e a maradék 70% törlesztőrészletére nézve.

Az országos adatok tanulságai

Fontos látni, hogy a lakásdrágulás mellett a hitelfelvételi kedv növekedése is hatott a hitelfelvételekre, így az átlagos lakáshitelösszeg még nagyobb mértékben (2-3-szorosára) nőtt 2012 óta Magyarországon, mint a lakások ára. Időközben a hitelek futamideje is nőtt valamelyest: ez viszont sokkal kisebb mértékben, de lefelé hatott a törlesztőrészletekre. 

Összességében azt találtuk, hogy a lakásárak drágulása és az önerő átlagos arányának csökkenése (magasabb hitelösszeg / lakásár arány) összességében jóval nagyobb átlagos törlesztőrészlet-emelkedést eredményezett az új magyar lakáshiteleknél, mint amennyivel a kamatok csökkentették a havi terhet.

Az új lakáshitelek átlagos törlesztőrészlete így 43 ezer forintról 63 ezer forintra emelkedett a használt, és 47 ezerről 73 ezer közelébe az új lakásoknál 2012-ről 2018 első felére.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az összes lakáshiteles terhe nőtt (az valóbaján jelentősen csökkent), itt most csak az új (átlagos) lakáshitelfelvők vállalt törlesztőrészletének a változásáról beszélünk. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egyedi hitelfelvevők helyzete

A fenti egy országos átlag volt, az egyedi lakáshitel-felvevők helyzete ettől jellemzően jócskán eltér. Az átlagos használt lakás megvásárlásához 30%-os önerő mellett 2012-ben még csak 6,9 millió, ma már 10,0 millió forintnyi hitel felvételére van szükség, az új lakásoknál ez 11,1 millióról 16,4 millióra emelkedett.  A szükséges hitelösszeg növekedésének a törlesztőrészletre gyakorolt hatását azonban kompenzálja a kamatok időközben bekövetkezett csökkenése.

15 éves futamidő feltételezve 30 százalékos önerő mellett a használt lakások átlagos hitelének a törlesztőrészlete 79 ezer forintról 75 ezer forint alá, az új lakásoké pedig 125 ezer forintról 122 ezer forintra csökkent.

Az egyedi hitelfelvevők esetében tehát a lakásdrágulást kompenzálni tudta a kamatcsökkenés jótékony hatása, de ez nagyban függ attól, időközben hogy alakult a rendelkezésre álló önerő (a mi példánkban a lakásdrágulással arányosan emelkedett), és persze főleg attól, az ingatlanpiac mely szegmensében, mely régióban vásárol lakást a hitelfelvevő. 

Mivel a lakásáremelkedés és a kamatcsökkenés jelensége ezer szálon összefügg, inkább csak érdekességképpen mutatjuk be az alábbi két ábrán, hogy alakult volna a törlesztőrészlet akkor, ha 1. lakásáremelkedés nincs, kamatcsökkenés viszont van, 2. kamatcsökkenés nincs, lakásáremelkedés viszont van. 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 11:18
Költözik az RTL jelentős része, beleértve a hírstúdiót is. Azért a Camponánál lévő helyszíntől sem v...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem