8 °C Budapest

Ma kezdődik a forintosítás: mennyit nyerünk ezzel?

Pénzcentrum
2015. január 1. 13:00

A mai napon megkezdődött a devizahitelek forintosításának hosszadalmas folyamata, január elsejétől a devizaadósságot rögzített árfolyamon törleszthetik az ügyfelek. De miért jó a rögzített árfolyam, és mennyit nyernek az adósok a forintosítással?

Az új esztendő ünneplésén felül más okból is nagy napra virradhattak a devizahitelesek. Mától nem kell aggódniuk az árfolyamváltozások miatt, mivel a forintosítási törvénynek köszönhetően rögzített árfolyamon törleszthetik a kölcsönüket.

Milyen árfolyamon rögzítették a hiteleket?

Az árfolyam ingadozása miatt a forintosításig a jogszabály rögzítette az árfolyamokat, azért, hogy a devizaadósoknak ne kelljen kifizetni az ingadozás miatti többletet. A rögzítés szintje svájci frank esetén 256,5 forintos, eurónál 309 forintos, míg japán jen alapú hitelnél 2,16 forintos szinten történik. Lényeges, hogy a forintosításkor ezeken a szinteken váltják majd át a devizahiteleket forinthitelekre.

Maga a forintosítás egyébként később fog megtörténni. A bankoknak március és április során kell értesíteniük az ügyfeleket az elszámolásról, és az értesítő kézhezvétel utáni 30. napon történik meg a devizahitel automatikus átváltása, kivéve, ha az adós devizahitelben szeretne maradni és erről nyilatkozik. Ezt az alábbiak közül egy feltétel teljesítése mellett teheti meg:

  • Ha megfelel a január 1-jétől érvényes jövedelemarányos törlesztőrészlet szabályozásnak, így például frankhitel esetében nem éri el a törlesztőrészlet a nettó jövedelem 10 (400 ezer forintos jövedelemtől 15) százalékát
  • Ha a törlesztőrészletet meghaladó rendszeres devizajövedelme van
  • Ha 2020 végéig lejár a devizahitele
  • Ha a forintosítás következtében megnőne a hitelkamat-szintje

Fontos, hogy a forintosítás visszamenőlegesen február 1-től lesz érvényes, emiatt február és a forintosítás között esetlegesen túlfizetett részleteket a bank visszafizeti az adósnak, viszont a többségnél ez várhatóan nem jelentős összeg.

De mégis hogyan csökkennek a terheink?

A tartozásunk egyrészt csökken az elszámolás miatt, aminek köszönhetően a törlesztőrészlet is alacsonyabb lesz. A forintosítás során viszont a kölcsön kamatszintje is csökkenhet, mivel az alábbi három szabály alapján kell megállapítani a forintosított hitel kamatszintjét:

  • Kiindulópont: a jelenleg 2,1 százalékos 3 havi BUBOR-ra a devizahitel eredeti (pl. svájci frank bankközi kamatlábához képest számított) kamatfelárát kell a bankoknak felszámítaniuk
  • Felső korlát: nem lehet magasabb a kamat sem a devizahitel eredeti, sem a mostani (pontosabban a tavaly július 19-ei) kamatszintjénél. A kamatfelár pedig maximum 4,5 (lakáshitelek), illetve 6,5 (szabad felhasználású hitelek) százalék alatt lehet
  • Alsó korlát: a kamatfelár nem lehet kevesebb, mint 1 százalék

A szabályok alapján az adósok többségének csökkeni fog a kamatszintje, ami miatt (az elszámolás mellett) a törlesztőrészlet tovább csökken. Az elszámolást és a forintosítást egyébként egy lépésben hajtják végre, így nehéz lesz megmondani az egyéni esetekben, hogy az elszámolás vagy a forintosítás csökkentette jobban a törlesztőrészletet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mennyivel csökkennek a terhek?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) számításai szerint egy átlagos devizahiteles tatozása jelenleg 7,5 millió forint, ami az elszámolás után mindössze hatmillió forintra apad.

A tartozás és a kamatszint csökkenése miatt a törlesztőrészlet 78 ezer forintról 56 ezer forintra esik.

Lényeges hangsúlyozni, hogy ez egy tipikus devizaadósság és a tartozás és a törlesztőrészlet csökkenésében hatalmas különbségek lehetnek. Az alábbi öt feltétel változása nagyban befolyásolja, hogy mennyivel csökkennek az adós terhei:

  • Felvett hitelösszeg
  • Futamidő
  • Hitelfelvétel időpontja
  • Egyoldalú kamatemelés mértéke
  • Árfolyamrés mértéke

Akkor miért fontos a rögzítés?

Ugyan csak néhány hónapig csökkenhet emiatt a törlesztőrészlet (a visszamenőlegesség miatt valójában csak egy hónapig), azonban láthatjuk, hogy a forint az év végén jelentős gyengülésen ment keresztül. Emiatt (ha csak átmenetileg is) megugrottak a törlesztőrészletek, ami főleg azoknak lehet kellemetlen, akik eddig is éppen csak kijöttek a havi fizetésükből. A mai naptól fogva viszont már emiatt nem kell aggódni, hiszen a januári árfolyamok alapján elszámolt törlesztőrészletet már a rögzített szinten határozzák meg a bankok.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem