18 °C Budapest

Ilyen sem volt még Magyarországon! Mi vár most a családokra?

Pénzcentrum
2013. február 26. 15:07

A jegybank tovább, ezúttal 0,25 százalékponttal  a történelmi mélypontjára, vagyis 5,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az alapkamat határozza meg, hogy a bankok mekkora hozammal tarthatják a pénzüket az MNB-ben, tehát a teljes gazdaságra hatással van. Mi is azonnal érzékelhetjük ezt a betétek hozamain és a hitelek kamatain, de ne emiatt váltsunk most eurót. Bár 2010-ben volt már 5,25 alapkamat, de most elsőnek a hitelek szorosan követhetik a változást, hiszen az átlátható árazásnak köszönhetően a törlesztőrészletek szinte azonnal csökkenhetnek.

5,25 százalék az alapkamat. Tovább csökkenhetnek a hitelek kamatai és a betétek hozamai. A banki termékek közül többnek is a jegybanki alapkamattól függően változik a díja vagy hozama, ezen termékek esetén azonnal látható lesz majd a vágás hatása, de a már meglévő hitelszerződések esetén is gyorsan végbemehet a kamatcsökkentés. A kamatperiódus hosszától függően a referenciahozamhoz kötött hiteltermékek után nemsokára kevesebbet kell majd fizetni, de ezzel párhuzamosan a betétek hozamai is eshetnek, ami a megtakarítani vágyóknak lehet rossz hír.

A megtakarítani vágyóknak ez rossz hír lehet, hiszen a tavalyi 9 százalék körüli akciós kamatok helyett már február elején is 7 százalék körüli maximumokkal lehetett számolni. Az átlag EBKM 5,5-6 százalék, ami most tovább csökkenhet, szinte azonnal a hitelintézetekben. A bankok legjobb kamatait aBankRáció.hu-n tudod te is megnézni, ahol saját igényeidre is szabhatod az ajánlatokat. A következő táblázatban a február második hetében érvényes adatokat tüntettük fel, ami napokon belül változni fog.


A forinthitelek esetében is hasonló változás várható, elsősorban az új hitelfelvevők érezhetik szinte azonnal, hogy csökkennek a kalkulált törlesztőrészletek, de a már meglévő szerződések esetén is számíthatunk a terhek mérséklődésére. Ez utóbbira a kamatperiódustól függően akár több hónapot is várnia kell az adósoknak. Az átlátható banki árazást megteremtő tavaly április óta életben lévő törvény óta minden bank csak valamilyen referenciarátához árazott vagy 3-5 éves kamatperiódusú terméket értékesíthet. Az előbbiek esetén a kamatperiódus lejárta után a referenciahozam változásának megfelelően a törlesztőrészletek is változnak. Ezek a referenciaértékek szorosan kapcsolódnak a jegybanki alapkamathoz, így biztosan kijelenthető, hogy érezhető lesz majd az adósoknál is a változás.

Mi lesz az árfolyammal?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Jelenleg a forint hirtelen ugrással a három hetes mélypontjára esett vissza. De a jegybanki alapkamatnak csak közvetve van hatása az árfolyamokra, a kezdeti gyengülést akár későbbi erősödés is követheti egyéb gazdasági tényezőktől függően. A jelenlegi gyenge forint mellett maximum akkor lehet érdemes eurót vásárolni, ha az semmiképp sem elkerülhető vagy a forint további gyengülésére számítunk.

Lefelé a kamatlejtőn: történelmi mélyponton az irányadó ráta

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?