-1 °C Budapest

"Ne legyen szükség egyetemi végzettségre" - a Kúria szerint ezért perelhetők a bankok

MTI
2012. szeptember 24. 10:01

Tisztességtelen az érthetetlen feltétel a hitelszerződésekben, a bankok csak indokolt esetben és arányosan emelhetik a fogyasztói kölcsönszerződések kamatát, díját, és indokolt esetben csökkentenie is kell azokat a Kúria joggyakorlatelemző csoportjának a hitelperekről készült munkaanyaga szerint - írta a Magyar Nemzet.

A lap szombati számában Vezerkényi Ursula bíró, az elemzőcsoport vezetője számol be a munkaanyagról, amely ötven, a bankok egyoldalú szerződésmódosításával kapcsolatos bírósági per tapasztalatait összegezte.

A megállapítások közül kiemelte, hogy a banki egyoldalú kamatemelést indokolt esetben a korábbi és a hatályos jogszabályok is megengedik, és ez nem nevezhető magyar sajátosságnak. Ha emelkednek a költségek, például nő a jegybanki alapkamat, akkor a banki kamat is emelkedhet, de csak arányosan. Ugyanakkor az úgy nevezett szimmetria elv alapján a költségek csökkenésekor is köteles a bank mérsékelni a kamatot - mondta a bíró.

Az elemzés fontos megállapításaként emelte ki, hogy a bank nem hivatkozhat bármilyen áremelkedésre a kamat emelésekor, például a gáz világpiaci árának emelkedése erre nem ad indokot, miközben a CDS felár emelkedése már indokolhatja azt.

Kiemelte azt is, hogy például a hitelszerződési feltételek érthetetlensége is tisztességtelenné teszi a megállapodást. "Azokat úgy kell megfogalmazni, hogy értelmezésükhöz ne legyen szükség egyetemi végzettségre" - fogalmazott a tanácselnök.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Elmondta azt is, a munkaanyag még változhat, mert azt véleményezésre megküldték 19 szakmai és civil szervezetnek, az erre beérkező véleményeket novemberben konferencián vitatják meg, s ezután ölt végleges formát a dokumentum.

Vezerkényi Ursula szerint a bíráknak, a hitelfelvevőknek és a bankoknak is segíthet majd a kollégiumi vélemény, mert tisztázódhat az egyoldalú szerződésmódosítás néhány eddig ellentmondásos kérdése.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 22:19
Február 1-jén éjjel pár óráig kiesésekre lehet számítani a szolgáltatónál karbantartás miatt.
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?