11 °C Budapest

Változás a pesti pályaudvarokon

Pénzcentrum
2011. október 26. 12:03

November 7-én befejeződnek a peronkapus ellenőrzések a budapesti fejpályaudvarokon, helyette a jegyvizsgálói létszám bővítésével nő a vonatok fedélzetén az ellenőrzés mértéke. A MÁV-START Zrt. éves szinten mintegy 300 millió forintos bevételnövekedést vár az intézkedéstől.

Az érvényes menetjegy vagy bérlet nélkül utazók több milliárd forintos nagyságrendű kárt okoznak évente a MÁV-START Zrt.-nek. A bliccelésnek a budapesti elővárosi közlekedésben a legmagasabb az aránya. Az érvényes menetjegy vagy bérlet nélküli utazások visszaszorítása érdekében számos intézkedést hozott a személyszállító vasúttársaság, ennek egyik eleme a peronkapuk üzemeltetése a Budapest Keleti, Nyugati és Déli pályaudvaron.

Az ellenőrzések során a menetjegyek, bérletek érvényességének megtekintése jelentős, egyidejű utasáramlat mellett nehézséget okoz. A hatékonyságot tovább csökkentette a Budapest Bérlet bevezetése, azok sokfélesége, továbbá az ellenőrök intézkedési jogosultságainak hiánya, amivel - a tapasztalatok szerint - az idő előrehaladtával egyre több tudatosan bliccelő utas élt vissza.

A MÁV-START Zrt. nem ír ki újabb közbeszerzési eljárást a 2011. november 7-én lejáró, egyéves időtartamú szerződése kapcsán a folyamatos peronkapus beléptetésekre. A vasúttársaság azonban nem távolítja el a pályaudvarokról a kialakított infrastruktúrát, továbbra is tervezi az ellenőrzések szúrópróbaszerű folytatását.

A MÁV-START Zrt. a peronkapus beléptetések megszűnése révén felszabaduló összeget - évi 150 millió forintot - szigorított, vonatfedélzeti jegyellenőrzésre csoportosítja át. Ennek értelmében több mint 50 fővel növeli a Budapest elővárosában közlekedő vonatokon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók számát, így a csúcsidőszakokban több szakember tud egyidejűleg ellenőrzést végezni. Ez nemcsak mennyiségi növekedést jelent, hanem a több jegyvizsgáló együttes fellépése kiemelt hatékonysággal bír a tudatosan bliccelők együttműködésének elérése érdekében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

További lehetőség adódik a plusz létszámnak köszönhetően a fokozott, eseti, csoportos ellenőrzésekre is, amikor a jegyvizsgálók nagyobb létszámban szállnak fel a vonatokra, biztosítva csúcsidőben - még a 100 % feletti telítettség esetében is - az összes utas jegyének, bérletének ellenőrzését. A fokozott jegyvizsgálói fellépéssel a nap bármely szakában, bármely elővárosi vasútvonalon találkozhatnak majd az utazók. A döntésnek a MÁV-START Zrt. várakozásai szerint éves szinten nagyságrendileg 300 millió forint bevételnövelő hatása lesz, 150 millió forint költség felhasználása mellett. Ezen túlmenően az intézkedések hatással lesznek általánosságban a menetjegyváltási hajlandóságra, várhatóan csökken a bliccelés mértéke. Pontosabbak lesznek a vasúttársaság tényleges utazási információi a vonatok igénybevételéről, ami elengedhetetlen a szerelvények utasforgalomhoz illeszkedő összeállításához. Ettől hosszútávon nő az utaselégedettség, továbbá a szolgáltatási színvonal emelésére is (személyes utastájékoztatás a vonatokon) további lehetőségek adódnak.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem