19 °C Budapest

Ki nyerte a devizahitelek árfolyamháborúját? Frissített lista!

Pénzcentrum
2010. május 31. 14:02

OTP Bank, Raiffeisen Bank, Aegon Hitel, K&H Bank, Allianz Bank A Pénzcentrum.hu azt vizsgálta meg, hogy a különböző bankoknál mennyit kellett volna forintban törlesztenie annak a devizahiteles ügyfélnek, akinek havonta kereken 200 euró a szerződében meghatározott törlesztőrészlete. Az árfolyamháborút ezúttal az OTP Bank nyerte, az Aegon Hitel Zrt. és a K&H Bank előtt.

Az ügyfelek többsége még mindig a havi törlesztőrészlet nagysága alapján választ hitelt, míg mások a Teljes Hiteldíj Mutatót (THM-et) hívják segítségül. A mutató elvileg a hitel minden költségét tartalmazza, ezért jó összehasonlítási alapnak tűnik, a levonáskor alkalmazott árfolyammal azonban nem kalkulál, pedig a nagyobb banki marzs tovább drágíthatja a hiteleket.

Az átlagemberek általában csak a pénzváltók által használt eladási és vételi árfolyamokat ismerik, ugyanakkor a bankok többféle árfolyamot alkalmaznak. A valuta- és a devizaárfolyamok mellett vannak devizakereskedelmi-árfolyamok, és bankoktól függően különböző névre keresztelt egyéb árfolyamok.

Ezek az elnevezések nem egységesek, és abszolút bankfüggő az is, hogy a devizaalapú lakáshitelek törlesztőrészleteinek forintban való leemelésekor ezek közül melyiket használják. Így fordulhat elő, hogy THM-től függetlenül két devizában azonos törlesztőrészlet az egyik banknál forintban számolva több, míg a másiknál kevesebb.

OTP Bank: júniustól csökken a frank- és jenhitelek kamata

Az ingatlanfedezetű hitelek esetében minden hónap 4. napján, ha az munkaszüneti nap, akkor az azt követő első munkanapon szedi be a bank az esedékes törlesztőrészletet. A számításnál a beszedést megelőző munkanap utolsó érvényes OTP deviza eladási árfolyamát veszi figyelembe a bank. A piacon a deviza vételi és eladási árfolyam közötti eltérést vizsgálva az OTP Bank alkalmazza az egyik legkisebb, az ügyfelek számára legkedvezőbb árfolyammarzsot.

Az ingatlanfedezetű svájci frank és japán jen alapú hitelek állományát érinti az az újabb kamatcsökkentés, amelyet június elejétől alkalmaz az OTP Bank, azzal a céllal, hogy könnyítsen az ügyfelek - a jelenlegi gyenge forint miatt megemelkedett - fizetési terhein. Az alacsonyabb kamatmértékeket a hitelintézet mindaddig fenntartja, amíg az árfolyam legalább öt munkanapon keresztül a 175 HUF/CHF, illetve 200 HUF/100 JPY alá nem süllyed. Az intézkedések az árfolyamgyengülést 10 forinttal mérséklik a svájci frank és a japán jen hitelek törlesztőrészleteiben.

Raiffeisen Bank: fix a törlesztőrészlet mellett elszámolják az árfolyamkülönbözetet

A Raiffeisen Banknál az esedékesség napját az ügylet indulása határozza meg, bizonyos esetekben az ügyfél igénye szerint később kérheti ennek módosítását.

A részlet levonásakor a bank a napon belüli utolsó T+2-es lakossági deviza árfolyamot használja.

A Raiffeisen Banknál 6, illetve 12 hónapig fix a törlesztőrészlet, de a háttérben természetesen elszámolják az árfolyam különbözetet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Aegon Hitel Zrt.: hónap közepén vonják a részletet

Az Aegon Hitel Zrt-nél mindig az adott hónap 15. napján kell a számlán lennie az esedékes részletnek, a törlesztési számlán történő jóváírás napján érvényes törlesztési árfolyamon konvertálnak. A havi fizetési kötelezettség forint ellenértékét a Hitelező az általa a mindenkor hatályos Üzletszabályzata szerint képzett és hivatalosan közzétett Törlesztési árfolyam alapján állapítja meg.

K&H Bank: az ügyfél szabadon választhat törlesztési napot

A K&H Bank azon a napon vonja le az esedékes részletet, amely a kölcsönszerződésben szerepel. A bank ügyfelei a szerződéskötéskor szabadon határozhatják meg, hogy hónapon belül melyik nap legyen a törlesztési napjuk. A levonásokat deviza I. eladási árfolyamon teljesítik.

Allianz Bank

A Pénzcentrum.hu megkeresésére Dinsdale Julianna, az Allianz Bank Üzleti Terület Ügyvezető Igazgatója elmondta, hogy a banknál igényelt jelzáloghitelek esetén (kivéve Allianz Kamatkövető jelzáloghitelek) az ügyfél választhatja meg a törlesztési napot. A levonásokra Allianz hitelezési deviza eladási árfolyamon kerül sor.

Erste Bank, FHB Bank, Sopron Bank, Budapest Bank, CIB Bank, UCB Ingatlanhitel

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm