-2 °C Budapest

A kilakoltatás réme már a küszöbön kopogtat: viszik a bútort, a lakást

2009. szeptember 3. 08:32

Szakértők szerint tízezrekre, pesszimistább vélekedések szerint százezrekre tehető azon magyar családok száma, akiket a (deviza)hitelük bedőlése miatt közvetlenül fenyeget a kilakoltatás réme. Miközben sokan a számokon vitatkoznak, az érdemi megoldások kidolgozása tovább csúszik, így 2009 végére akár 10-15 ezer (borúsabb előrejelzések szerint akár 70-80 ezer) család is elveszítheti a lakását - írja a Magyar Hírlap.

Hazánkban 32 ezer olyan adós van, aki legalább három hónapja nem törleszti a hitelét, a bedőlt lakáshitelek miatt a válság kezdete óta 3 ezer végrehajtás történt. A kormány az adósok védelmében fogadtatta el a lakáshitellel rendelkezők védelméről szóló törvényt, amely lehetővé teszi az áthidaló kölcsön felvételét. A kétéves futamidejű hitel meghatározott részére az állam garanciát vállal, az önkormányzatok pedig elővásárlási jogot kaptak arra, hogy a területükön kényszerárverésre kerülő ingatlanokat megvásárolják, és korábbi tulajdonosaiknak bérbe adják.

A GfK adatai szerint Magyarországon körülbelül 1,4 millió jelzáloghitel-szerződés van, melyek közül 750 ezer devizaalapú. Az év első felében nagyjából ezer kilakoltatás jutott egy hónapra, de júliusban a folyamat olyannyira felgyorsult, hogy a kilakoltatások az első féléves szint duplájára nőttek, ha ez így marad, akkor az év hátralevő részében további 10-15 ezer (pesszimista becslések szerint 70-80 ezer) kilakoltatásra lehet számítani.

Elemzők szerint csak lassan csökkennek a válság begyűrűzése miatt 30-60 %-kal megemelkedett havi törlesztőrészletek. Ennek hátterében pedig az áll, hogy a hitelintézetek 10-20 évre folyósítanak jelzálogalapú devizakölcsönöket. Utóbbi fedezetéül a bankközi devizapiacon vettek fel olcsó, rövid lejáratú devizaforrásokat. A gondot az okozza, hogy a bankközi kamatok emelkedtek, illetőleg a magyar országkockázati felár is fokozódott.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 7. 19:40
A BVOP szerint a visszaéléseket és bűncselekményeket feltáró Átlátszó nevű oknyomozó műhely olyan ké...
Kiszámoló  |  2023. december 7. 12:09
Három hónapja írtam arról, hogy mennyire amatőr módon sebezhető az Államkincstár online felülete, sz...
Bankmonitor  |  2023. december 7. 08:18
A részletes jogszabály alapján számos, eddig homályos részletre derült fény a CSOK Pluszhoz kapcsoló...
Holdblog  |  2023. december 7. 06:13
Adott egy nyersanyagpiac, ahol két ország és lényegében két cég kontrollálja a globális kitermelés 5...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm