17 °C Budapest

A kilakoltatás réme már a küszöbön kopogtat: viszik a bútort, a lakást

2009. szeptember 3. 08:32

Szakértők szerint tízezrekre, pesszimistább vélekedések szerint százezrekre tehető azon magyar családok száma, akiket a (deviza)hitelük bedőlése miatt közvetlenül fenyeget a kilakoltatás réme. Miközben sokan a számokon vitatkoznak, az érdemi megoldások kidolgozása tovább csúszik, így 2009 végére akár 10-15 ezer (borúsabb előrejelzések szerint akár 70-80 ezer) család is elveszítheti a lakását - írja a Magyar Hírlap.

Hazánkban 32 ezer olyan adós van, aki legalább három hónapja nem törleszti a hitelét, a bedőlt lakáshitelek miatt a válság kezdete óta 3 ezer végrehajtás történt. A kormány az adósok védelmében fogadtatta el a lakáshitellel rendelkezők védelméről szóló törvényt, amely lehetővé teszi az áthidaló kölcsön felvételét. A kétéves futamidejű hitel meghatározott részére az állam garanciát vállal, az önkormányzatok pedig elővásárlási jogot kaptak arra, hogy a területükön kényszerárverésre kerülő ingatlanokat megvásárolják, és korábbi tulajdonosaiknak bérbe adják.

A GfK adatai szerint Magyarországon körülbelül 1,4 millió jelzáloghitel-szerződés van, melyek közül 750 ezer devizaalapú. Az év első felében nagyjából ezer kilakoltatás jutott egy hónapra, de júliusban a folyamat olyannyira felgyorsult, hogy a kilakoltatások az első féléves szint duplájára nőttek, ha ez így marad, akkor az év hátralevő részében további 10-15 ezer (pesszimista becslések szerint 70-80 ezer) kilakoltatásra lehet számítani.

Elemzők szerint csak lassan csökkennek a válság begyűrűzése miatt 30-60 %-kal megemelkedett havi törlesztőrészletek. Ennek hátterében pedig az áll, hogy a hitelintézetek 10-20 évre folyósítanak jelzálogalapú devizakölcsönöket. Utóbbi fedezetéül a bankközi devizapiacon vettek fel olcsó, rövid lejáratú devizaforrásokat. A gondot az okozza, hogy a bankközi kamatok emelkedtek, illetőleg a magyar országkockázati felár is fokozódott.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. október 3. 10:56
Önállóan vagy életbiztosításod mellett kiegészítként vásárolhatsz olyan biztosítást, amely a leggyak...
MEDIA1  |  2022. október 3. 10:09
Idén már tizedik alkalommal a címlapon is Dézsi Csaba András szerepel.
Holdblog  |  2022. október 3. 06:35
Másnak nem furcsa ez a közismert szlogen? Idnként elbukkan és sose tudom, mit jelent. Ha azt mondom,...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?