17 °C Budapest

A kilakoltatás réme már a küszöbön kopogtat: viszik a bútort, a lakást

2009. szeptember 3. 08:32

Szakértők szerint tízezrekre, pesszimistább vélekedések szerint százezrekre tehető azon magyar családok száma, akiket a (deviza)hitelük bedőlése miatt közvetlenül fenyeget a kilakoltatás réme. Miközben sokan a számokon vitatkoznak, az érdemi megoldások kidolgozása tovább csúszik, így 2009 végére akár 10-15 ezer (borúsabb előrejelzések szerint akár 70-80 ezer) család is elveszítheti a lakását - írja a Magyar Hírlap.

Hazánkban 32 ezer olyan adós van, aki legalább három hónapja nem törleszti a hitelét, a bedőlt lakáshitelek miatt a válság kezdete óta 3 ezer végrehajtás történt. A kormány az adósok védelmében fogadtatta el a lakáshitellel rendelkezők védelméről szóló törvényt, amely lehetővé teszi az áthidaló kölcsön felvételét. A kétéves futamidejű hitel meghatározott részére az állam garanciát vállal, az önkormányzatok pedig elővásárlási jogot kaptak arra, hogy a területükön kényszerárverésre kerülő ingatlanokat megvásárolják, és korábbi tulajdonosaiknak bérbe adják.

A GfK adatai szerint Magyarországon körülbelül 1,4 millió jelzáloghitel-szerződés van, melyek közül 750 ezer devizaalapú. Az év első felében nagyjából ezer kilakoltatás jutott egy hónapra, de júliusban a folyamat olyannyira felgyorsult, hogy a kilakoltatások az első féléves szint duplájára nőttek, ha ez így marad, akkor az év hátralevő részében további 10-15 ezer (pesszimista becslések szerint 70-80 ezer) kilakoltatásra lehet számítani.

Elemzők szerint csak lassan csökkennek a válság begyűrűzése miatt 30-60 %-kal megemelkedett havi törlesztőrészletek. Ennek hátterében pedig az áll, hogy a hitelintézetek 10-20 évre folyósítanak jelzálogalapú devizakölcsönöket. Utóbbi fedezetéül a bankközi devizapiacon vettek fel olcsó, rövid lejáratú devizaforrásokat. A gondot az okozza, hogy a bankközi kamatok emelkedtek, illetőleg a magyar országkockázati felár is fokozódott.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45