12 °C Budapest

Vigyázat! A kamat sem az, aminek látszik...

Pénzcentrum
2008. június 2. 15:00

Gond van a LIBOR-ral, valószínűleg nem fedi a valóságot - derül ki a BusinessWeek híradásából. A hitelfelvevők között - legyenek azok magánszemélyek, vagy vállalkozók - bizonyosan akadnak olyanok, akik már találkoztak a LIBOR elnevezéssel, mikor hitelük kamatfeltételeit böngészték. A rövidítés a londoni bankközi kamatlábat rejti maga mögött, több esetben a változó kamatozású hiteleket ehhez a kamathoz kötik. De miért aggódnak a szakértők a LIBOR miatt?

Ha gond van a londoni bankközi kamatokkal, az nem jelent jó hírt, ugyanis a LIBOR-hoz összesen több mint 150 ezer milliárd dollár (mintegy 23 000 ezer milliárd forint) értékű pénzügyi eszköz hozamát, kamatozását kötik.

Mértékét naponta teszik közzé, a londoni Brit Bankárok Szövetsége (BBA) 16 bankot kérdez meg, milyen kamattal nyújtanának készpénzkölcsönt banktársaiknak, 15 különböző lejáratra (az overnight hitelektől egészen azokig, melyeket 12 hónap múlva kell visszafizetni). A közölt kamatokból a BBA a legmagasabb és legalacsonyabb négyet elhagyja, s a középső négy értéket átlagolja, ebből jön ki végül a LIBOR. Ez május 27-én 2,84938 százalékot tett ki.

Nálunk a LIBOR mellett gyakorta előfordul az is, hogy EURIBOR-hoz (európai bankközi kamatláb), vagy BUBOR-hoz (budapesti bankközi kamatláb) kötik a hitelek kamatát. A LIBOR-ra leginkább egyébként a jelzáloghitelek esetében szokás hivatkozni, legalábbis az Egyesült Államokban. 2005 és 2006 során a másodrendű (subprime), változó kamatozású jelzáloghitelek 75 százalékát kötötték a londoni bankközi kamatlábhoz.

Az egyesült államokbeli válság utórengéseinek hatásai még mindig érzékelhetőek, ebben a helyzetben pedig egy magas LIBOR azt a jelzést adhatná, hogy a pénzügyi intézmények még mindig további visszaesés veszélyének volnának kitéve. Néhány iparági bennfentes odáig merészkedett, hogy a bankok valótlan, alacsony rátákat adnak meg annak érdekében, hogy alacsonyan tartsák a bankközi kamatlábat, s a valósnál rózsásabb képet fessenek a hitelezési környezetről.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennél sokkal inkább valószínű, hogy a bejelentett ráták valósak, azonban a legjobbak, nem pedig azok, melyeken a leggyakrabban helyeznek ki készpénzt. Mindeközben egyre több javaslat lát napvilágot a LIBOR becsületének helyreállítására kezdve a több bank megkérdezésétől egészen addig, hogy új, alternatív rátát vezessenek be.

A hitelfelvevők számára mindez azonban nem okozhat akkora gondot, ugyanis éppen arról van szó, hogy a LIBOR vélhetően alacsonyabb annál a rátánál, mint amelyet a valós helyzet indokolna, vagyis alacsonyabb kamatot kell fizetni a felvett hitelre. Persze mindez csupán addig lehet így, míg be nem bizonyosodik, hogy a ráta nem fedi a valóságot...

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06