0 °C Budapest

Fenyegető adósságcsapda

Pénzcentrum
2006. december 5. 14:00

Egy nemrég kiadott tanulmány szerint az a veszély fenyeget, hogy az amerikaiak összeomlanak az éves szinten 4,2 milliárd dollárra rúgó különböző, fizetési-hitelek után fizetendő díjak súlya alatt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy 325 dolláros kölcsönért (~62 ezer Ft) egy átlagos fizetési-kölcsön igénylő 793 dollárt (~152 ezer Ft) fizet. A tanulmány szerint az átlagos éves kamatlába ezeknek a kölcsönöknek akár a 400 százalékot is elérheti.

A fizetési kölcsönök tipikusan rövid távú kölcsönök, a fizetésnap előtti likviditási hiányt hivatottak áthidalni. 2 héten belül kell törleszteni, ugyanakkor azért keletkezik ilyen óriási mértékű kamat rajta, mert a legtöbb hitelfelvevő nem képes kiköhögni magából ennyi időn belül a pénzt, így újabb hitel felvételére kényszerülnek, amelyből képesek lesznek a törlesztésre.

A tanulmány szerint a fizetési-kölcsönök 90 százaléka olyan hitelfelvevőknél landol, akik egy évben 5 vagy még több ilyen tranzakcióba bonyolódnak, a hitelek 62 százaléka pedig olyanoknál akik 12 vagy annál több alkalommal vesznek fel ilyen kölcsönt. Ez megegyezik havonta egy kölcsön felvételével.

Az egyik fizetési-kölcsönökkel foglalkozó cég, az Advance America szerint a legfőbb gond, hogy az ügyfelek általában csak a ténylegesen megjelenő költségeket értik meg, s nem figyelnek a megbújó, rejtett költségekre.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.


Fogyasztói érdekvédők tanácsa szerint jobban jár a likviditási zavarral küzdő, ha hitelkártyát igényel, s csak akkor fordul a fizetési kölcsönhöz, ha nincs más alternatíva. Jean Ann Fox a Consumer Federation of America fogyasztóvédelmi igazgatója szerint a fizetési-kölcsönt felvevők mindössze 6 százaléka nem kaphatna semmilyen egyéb hitelt. A konstrukció népszerűsége az egyszerűségének köszönhető.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20