21 °C Budapest
Collage of newspaper headline clippings

Komoly szigorítás jöhet a jogosítványoknál: nem lesz kibúvó, rengeteg idős magyar bukhatja a jogsit

2023. október 15. 18:06

Mozgalmas hét áll mögöttünk: miközben a világ, az orosz-ukrán hábórú mellett, most izraelre figyel, itthon sem állt meg az élet, főként, ha a magyar gazdaság állapotát nézzük. Kiderült például, hogy a kanyarban előzött Románia, és már előttünk vannak az egy főre jutó GDP-ben. Továbbá fontos téma volt az is, hogy megint terítékre kerültek az idősek jogosítvány-hosszabítására vonatkozó szabályok. Illetve foglalkoztunk azzal is, hogy temérdek pénzébe kerül a magyaroknak az ún. árnyékoktatás, így az sem csoda, hogy egyre többen vállalnak diákmunkát. Azahriah pedig megcsinálta a lehetetlent, triplázik a Puskás Arénában. Illetve, akkor arról még nem is beszéltünk, hogy már elérhető a Pénzcentrumon a 2023-as nyugdíjemelés kalkulátor, amivel könnyedén kiszámítható a novemberi nyugdíjemelés pontos összege. És ez tényleg csak néhány az érdesebb híreink közül, ami idefért a bevezetőbe. Alábbi összefoglalónkban összegyűjtöttük neked a 41. hét legfontosabb, legérdekesebb, na meg legolvasottabb cikkeit a Pénzcentrumról.

Szigorodhatnak az idősek jogosítvány-hosszabbításának szabályai

"Sok idős magyar bukhatja a jogosítványát: súlyos szigorítás jöhet, nem lesz kibúvó alóla" - ezzel a címmel jelent meg a 41. hét legolvasottab cikke a Pénzcentrumon. Mint írtuk, újra terítékre került az idősek jogosítvány-hosszabbítása, és az ahhoz kötött alkalmassági vizsgálat is. Az Európai Unió ugyanis növelni kívánja a közlekedés biztonságát az utakon, ezért többek között a jogosítványok reformját is tervezik, amelynek keretében figyelemmel kísérik az idősebb vezetőkre vonatkozó szabályokat is. A tervek szerint nem csak orvosi vizsgálat, hanem valamiféle KRESZ-teszt is eleme lehet az új rendszernek.

Az német autóklub emlékeztet, hogy számos európai országban él már most is hasonló rendelet, de az uniós tervezet mindenhol kötelezővé tenné az ötévenkénti felülvizsgálatot, illetve a tudásfrissítő tanfolyamok bevezetését is lehetővé tenné. Magyarországon a 60 év felettieknek amúgy is gyakrabban kell orvoshoz járniuk a jogsi miatt. Az ADAC viszont azt is leszögezte kommentárjában, hogy az idős sofőrök nem okoznak több balesetet, mint a fiatalabbak. Cikkünkben szavazást is indítottunk a kérdésben, amelynek eredményeiről külön cikkben számolunk majd be:

Filléres vadászkést a diszkontból?

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is a túrázás, vadkempingezés, vagy akár csak annak a kipróbálása, hogy vajon bírná-e a jórészt városi, mondhatni jóval kényelmesebb életmódhoz szokott ember azt, ha egy vagy akár több éjszakát a vadonban kell töltenie. Ehhez a tevékenységhez viszont egészen biztosan szüksége lesz többféle késre, hiszen nyársat faragni, fát vágni de akár még a tüzet begyújtani is használhatjuk ezeket.

Videoblogunk, a CashTag Simon Jánost, a Magyar Késes Közösség alapítóját, elismert szakértőt kérte meg arra, hogy tesztelje a diszkontok, illetve nagyobb sport- és barkácsáruházak saját márkás bicskáit, amelyek jóval olcsóbbak a profi késeknél. Joggal merülhet fel ezekkel a filléres darabokkal kapcsolatban a kérdés, vajon alkalmasak-e a túlélőknek a vadonban vagy hamar elvéreznek egy éles bevetésen. Lássuk a szakmai ítéletet.

Sok fiatal vállal a tanulás mellett is diákmunkát: ennyit kereshetnek

Részletes elemzést közöltünk a héten arról, hogy hiába indult el az őszi szemeeszter, továbbra is sok tanuló jelentkezik diákmunkára. Mint azt "Hiába nem teljes állás, rakat pénzt adnak érte: heti 8 óra munkáért 96 ezer forintot is fizetnek itthon" címmel megjelent cikkünkben írtuk, idén közel 30%-kal nőtt a felsőoktatásba felvett diákok száma. Ezzel párhuzamosan évről-évre egyre több diák vállal ősszel munkát a tanulás mellett. Az IT gyakornoki pozíciókban akár bruttó 3000 forintos órabért is hazavihet egy gyakornok, de a végzettséget nem igénylő fizikai és hosztesz munkák is erősen közelítik ezt az értéket.

Az év végi hajrában az áruházi munkák is előtérbe kerülnek, ahová középfokú tanulmányokat folytató diákok is be tudnak kapcsolódni: ezek közé tartoznak például az árufeltöltői, pénztári, bolti eladói munkák. Az ilyen rugalmas, alkalmi jellegű diákmunkákban akár pár hetet is lehet vállalni, nem kell hosszabb távra elköteleződni

– fejtette ki a Mind-Diák Szövetkezet elnöke, Göbl Róbert.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezek mellett az őszi szezon elindulása fellendíti a gyakornoki munkák piacát is, sokan az egyetemen a kötelező szakmai gyakorlatot is gyakornoki pozíciók betöltésével teljesítik. Az Atlasz Csoport üzletágvezetője, Lovas Liza hozzátette, hogy

a nyári időszak után az egyetem kezdetével párhuzamosan újra előtérbe kerülnek a szakmai, gyakornoki munkák, melyek általánosan minimum 20 órát igényelnek és akár szakmai gyakorlatot is igazolnak egyben. Az egyetemisták körében ezek az irodai munkák a népszerűek ősszel, illetve ezzel párhuzamosan az éjszakai munkák is előtérbe kerülnek, amelyek főként fizikai jellegűek

– mondta az üzletágvezető.

Itt a friss 2023-as nyugdíjemelés kalkulátor

Azoknak, akik nem akarnak bonyolult számításokba bocsátkozni kockás papíron, a Pénzcentrum idén is elkészítette a nyugdíjkalkulátort, amivel könnyedén kiszámítható a novemberi nyugdíjemelés pontos összege. Fontos tisztázni, hogy alapesetben novemberben háromféle juttatás érkezne: 1. az emelt nyugdíjösszeg, 2. a visszamenőleges nyugdíjkorrekció, és 3. a nyugdíjprémium. Először is: nyugdíjprémium idén nem lesz, mivel a GDP-növekedés 2023-ban garantáltan nem haladja meg a 3,5 százalékot ilyen gazdasági válság közepette. Így tehát a már megemelt nyugdíjösszeggel és a visszamenőleges egyösszegű kompenzációval lehet tehát számolni novemberben. Miután múlt héten csütörtökön megtörtént a hivatalos bejelentés, most pedig meg is jelent a rendelet a nyugdíjemelés mértékéről, már könnyedén kiszámító, milyen összeg várható novemberben.

A 41. hét további fontos cikkei a Pénzcentrumon

A fenti anyagokon túl számos elemzés, exkluzív interjú, és megannyi fontos kishír is megjelent még a Pénzcentrmon a 41. héten. Az alábbiakban, a teljesség igénye nélkül ezek közül szemezgettünk heti hírösszefoglalónkban:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm