Budapest, 2022. május 8.Egy korábbi 1989-ben készült és már a forgalomból kivont 2 forintos pénzérme, mely 1970. július 1-tõl 1995. június 30-ig volt forgalomban Magyarországon. Tervezõje Boldogfai Farkas Sándor. Az érme tömege 4.44 gramm. Háttérben egy napjainkban is forgalomban lévõ kétezer forintos bankjegy részlete látható.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Kanyarban előz Bulgária, Románia: szorult helyzetben a hazai gazdaság, már biztos a recesszió

2023. október 13. 13:00

Kiadta legújabb gazdasági előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Eszerint a globális gazdasági növekedés idén és jövőre is lassulni fog, a gazdaságilag fejlett országok teljesítménye pedig alább hagy. Ennek fényében a Pénzcentrum utánajárt, hogy a kelet-közép-európai régió teljesítménye hogyan alakul majd, és milyen eredményre számíthatunk a legerősebb uniós gazdaságoktól - valamint milyen jövőkép állhat Magyarország előtt. Annyi valszóínű, hogy a térségben csak hazánkban várható visszaesés 2023-ban, de az IMF előrejelzései szerint például az osztrákok is közel állhatnak hozzá. Ugyanakkor Szlovákia, Szlovénia, Románia, Bulgária gazdasága köszöni, a jelek szerint jól van.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb előrejelzése szerint a 2022-ben mért 3,5 százalékos globális gazdasági növekedés az idei évre 3,0 százalékra, 2024-re pedig 2,9 százalékra apadhat. Ez jócskán elmarad a 3,8 százalékos történelmi csúcstól, melyet legutoljára 2019-ben mértek.

A gazdaságilag fejlett országok növekedési teljesítménye szintén lassul, a 2022-ben mért 2,6 százalékról idénre 1,5 százalékra zsugorodik, míg a jövő évben további 0,1 százalékpontos csökkenés várható. Ehhez képest a feltörekvő országok piacain a növekedés mérsékelt visszaesésére lehet csak számítani, vagyis a tavalyi 4,1 százalékos gazdasági növekedés idén 4,0 százalékosra zsugorodik, ami minden bizonnyal 2024-ben is kitart.

De hogyan teljesíthet a Magyarország, illetve a régióban fekvő országok, és milyen eredményt tudnak majd felmutatni az Európai Unió vezető gazdaságai? A Pénzcentrum ezt vizsgálta.

Románia, Szlovákia sokkal jobban teljesít

Egy gazdasági krízis általában semelyik nemzet számára nem játék és mese, sőt, az addig elért gazdasági eredményekre nézve inkább egyet jelent a fagyhalállal. A csontig hatoló hidegtől először csak fázunk, aztán átjárja testünket a remegés, próbálunk minden erőnkkel védekezni, mígnem eljutunk a hipotermia állapotába és feladjuk a küzdelmet. Nagyjából hasonlóan lehetne leírni azt, ami a kelet-közép-európai régió országaival történt idén az IMF legfrissebb adatai szerint.

A teljesítményesés ráadásul Magyarországnak és Lengyelországnak fájhat a leginkább, a gazdaság növekedésének üteme ugyanis ebben a két országban zuhant a legnagyobbat 2022 és 2023 között. Konkrétabban: hazánk GDP-jének bővülése egy brutális mértékű, összesen 4,9 százalékpontos zuhanást mutatott be, míg a lengyelek ettől csak alig lemaradva, 4,5 százalékpontos csökkenést szenvedtek el.

Öröm az ürömben, hogy Magyarország negatív teljesítménye csak átmeneti jelleggel lesz jelen, az IMF szerint ugyanis az idei -0,3 százalék után 2024-ben újra 3 százalék fölötti mértékű növekedés lesz tapasztalható. Szemben Lengyelországgal, ahol ugyanez a tavalyi bővülési ütem felét sem éri majd el.

Az IMF adataiból kiderült az is, hogy a régió országai közül az egyik legkiegyensúlyozottabb teljesítményt Szlovákia tudja felmutatni a GDP bővülése terén. Északi szomszédunk gazdasági erősödését ugyanis a válság csak minimálisan, mindössze 0,4 százalékponttal, vetette vissza. Ráadásul az ország jövő évi gazdasági bővülésének mértéke 1,2 százalékponttal alakulhat magasabban az ideinél, amivel majdhogynem megduplázzák az idei növekedési ütemüket. Nem mellesleg ők lesznek az egyetlenek, akik nem alatta teljesítenek a 2022-es eredményeiknek.

Bár a legek háziversenyében azért ez alighanem kevés lesz a győzelemhez, hiszen az IMF prognózisa szerint Csehország a jelenleginél 11,5-szer gyorsabb növekedési ütemet produkál majd 2024-ben.

Persze a gazdasági válságból való kilábalás sosem lóverseny, azt minden ország a saját tempójában tudja megtenni. Márpedig a sebesség fontos, nem is véletlen, hogy az IMF viszonylag optimista a jövőt illetően. Adataikból ugyanis az olvasható ki, hogy amíg régiónk országainak gazdasági növekedési üteme jelenleg alulmúlja az EU-átlagot, addig jövőre mindannyian túlszárnyaljuk majd azt. A legnagyobb mértékben Magyarország, a legkevésbé pedig a csehek és lengyelek. Igaz, az EU-átlagánál azért ők is majdnem kétszer nagyobb növekedési ütemet érnek majd el.

Románia gazdasága tavaly 4,7 százalékkal növekedett, idénre pedig 2,2 százalékos pluszt jósol nekik az IMF, 2024-ben pedig összességében 3,8 százalékkal bővülhet keleti szomszédunk gazdasága, tehát messze elkerülik a recessziót, amelybe Magyarország idén besüllyedhet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Sőt, a 2024-es évben az IMF előzetes becslései szerint a román gazdaság még a magyarnál is jobban növekedhet, a vizsgált országok között a legnagyobb mértékben. Úgy, hogy nekik nem recesszióból kell kikecmeregni.

Hasonlóan nem vágja földhöz a válság Szlovéniát sem, a 2022-es 2,5 százalékos bővülés után idénre 2 százalékos a növekedési prognózis, 2024-re pedig 2,2. Horvátország gazdasága is elérhette nagyjából a mélypontját, a 2022-es 6,2 százalékos növekedést követően idén 2,7 százalék lehet a bővülés, 2024-ben pedig 2,6 százalékos. A recesszió Szerbiát is elkerüli: 2022-ben 2,3 százalékkal nőtt a gazdaság, idén ez 2 százalékra csökkenhet, 2024-ben pedig már 3 százalék növekedés lehet az előrejelzések szerint.

Nem meglepő, hogy Ukrajna gazdasága a háború kitörésével letérdelt, nagyon mélyről kell visszajönni: 29,1 százalék volt a visszaesés 2022-ben. Idén viszont visszatérnek a növekedés útjára, az IMF szerint 2 százalékkal bővülhetnek az ukránok, 2024-ben pedig 3,2-vel. Ez persze nagyban függ a háború alakulásától.

A recesszió a bolgár gazdaságot is messze elkerülheti: 2022-ben 3,4 százalék volt a növekedés, idénre 1,7 százalékot jósolnak nekik, 2024-ben pedig 3,2 százalékos növekedést, ami szintén nagyobb a magyarországinál. Ausztria a tavalyi 4,8 százalékos bővülés után ebben az évben épphogy a víz felett maradhat 0,1 százalékos bővüléssel, és az IMF szerint jövőre sem sikerül 1 százalék fölé emelkedniük.

A legerősebb gazdaságok az átlagot sem súrolják

Ha fentebb a gazdasági válságot a fagyhalálhoz hasonlítottuk, és azt állítottuk, hogy a kelet-közép-európai országok jelentősen megérezték a krízist, akkor az EU legerősebb gazdaságainak eredményeire nehéz jelzőket találni. Hiszen amíg a régiónk a GDP növekedés ütemének fellendülését illetően bizakodásra ad okot, addig Németországról, Franciaországról, Olaszországról és Spanyolországról ez korántsem mondható el. De vegyük sorra az IMF adatait.

A németekhez hasonlóan szintén csak szerény eredményt képes felmutatni Franciaország, mely a többi gigászhoz hasonlóan csak bottal ütheti 2022-es teljesítménye nyomát. Ráadásul az idei 1,5 százalékpontos zuhanást követő eredményén nem is nagyon tud majd javítani, a 2024-es teljesítménye az IMF szerint csak 0,2 százalékponttal haladhatja meg az ideit. Mint ahogyan a jövő évtől az olaszok sem várhatnak túl sok jót, őket azonban a recesszió sújthatja. Vagyis amíg 2022-ben még közel 4 százalékos intenzitásbővülést tudtak felmutatni, addig idéntől már ennek csak az ötödével számolhatnak.

A legdrasztikusabb eredményt ugyanakkor az IMF prognózisa szerint mégsem ők, hanem a spanyol gazdaság érte el. Az ország gazdasági teljesítménye ugyanis idénre 3,3 százalékpontot esett, míg jövőre újabb 0,8 százalékpontos csökkenést érhet el. Jó hír a spanyoloknak, hogy még így is bőven az EU-átlag fölötti GDP bővülési intenzitással számolhatnak, és az Unió top-gazdaságai közül ők növelik majd a legnagyobb mértékben a gazdaságukat.

Címlapkép: Faludi Imre, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem