Szenvednek a devizahitelesek: itt a megoldás

Pénzcentrum
2014. február 20. 11:31

Minden jel arra mutat, hogy a svájci frank árfolyama tartósan magas lesz, és a 250 forintos szint felett stabilizálódik. A devizahitelesek szempontjából ez tartós többletteherrel járhat. Sok pénzt spórolhatunk meg, ha belépünk az árfolyamgátba, úgy tűnik, mintha a jegybank is ezt akarná.

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése nyomán a jegybanki alapkamat 0,15 százalékponttal, 2,7 százalékra csökkent. Erre azonnalgyors esésselreagált a forint. Ha ez az árfolyamszint rögzül, akkor az árfolyamgátba való belépésen érdemes újra elgondolkozniuk, akik még ezt nem tették meg.

A jelek arra mutatnak, hogy az euró és a svájci frank árfolyama tartósan magasabb szinten marad. Az elemzők is a mostani árfolyamot tartják reálisnak 2014-re. Ugyan a döntéshozók nem nyilatkoznak, azonban úgy tűnik, hogy a jegybank célja is a tartósan magasabb árfolyam.

A fő kérdés az, hogy mennyit spórolhatunk, ha most lépünk be az árfolyamgátba. Mi a devizahitelek átlagos hátralévő futamidejével (15 év), a jelenlegi átlagos tartozásával (7 millió forint), és az átlagos banki költségekkel és kamatokkal (8%) számoltunk.

Miért nem vették eddig igénybe az árfolyamgátat?
Az MNB felmérése szerint a legtöbben (30%) attól félnek, hogy túl nagy lesz a törlesztőrészlet, míg a második legnagyobb csoport (24%) azoké, akik jobb megoldásra várnak, mint az árfolyamgát. Szintén magas az aránya (20%) azoknak, akik nem bíznak az árfolyamgát rendszerében, és jelentős azok aránya is (14%), akik nem jogosultak rá. Láthatjuk azonban, hogy a törlesztőrészletek nem emelkednek jelentős mértékben az árfolyamgát lejárata után, abban az esetben sem, ha az árfolyam magas szinten stabilizálódik. Emellett az is látszik, hogy átfogó új típusú megoldást az állam sem fog nyújtani, mert mozgástere vége felé közeledik.

Az látható, hogy ha élünk az árfolyamgát adta lehetőséggel, akkor közel 30 százalékkal csökkenthető a havi törlesztőrészlet. Az árfolyamgát lejáratakor, öt év múlva sem nő számottevő mértékben a törlesztőnk, erős forint esetén egy, míg gyenge forint esetén is csak nyolc százalékkal nő a befizetendő az eredetihez képest. Ennek elsősorban az az oka, hogy az állam és a bank átvállalja a rögzített árfolyam feletti törlesztőrészlet kamatrészét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nagyításhoz KATTINTS a táblázatra!

Nyomós érv az árfolyamgátba való belépésre ez a könnyítés, ami a példában szereplő erős forint esetén 602 739 forint, gyenge forint esetén 741 072 forint lehet. Ez jelentős összeg a tőketartozáshoz képest, azaz aki teheti, érdemes élnie az árfolyamgáttal.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?