28 °C Budapest
Depression, fail or anxiety university student on floor thinking of mistake, exam report stress, university debt or learning mistake. Sad, depressed and burnout college man with mental health problem

Új modern népbetegség tarol Magyarországon: ezek a tünetei, nem érdemes félvállról venni

2024. május 27. 17:15

A magasan funkcionáló depresszió, amely gyakran rejtve marad a siker és a termelékenység mögött, jelentős kihívást jelent az érintettek számára, akik külsőleg teljesítőképesek, ám belsőleg tartós örömöt vagy elégedettséget nem képesek megélni.

A magasan funkcionáló depresszió egy olyan állapot, amely jelentősen eltér a depresszió hagyományos képétől. Az érintettek gyakran teljesítik mindennapi feladataikat anélkül, hogy környezetük észrevenné a problémát.

Natasha Trujillo okleveles pszichológus szerint ezek az emberek sikeresek és produktívak maradnak, de nem képesek tartós örömöt érezni. Becca Reed terapeuta hozzátette, hogy az érintettek gyakran úgy érzik, mintha csak végigcsinálnák a dolgokat valódi elkötelezettség vagy öröm nélkül - írja a HuffPost.

A magasan funkcionáló depresszió jelei közé tartozik a társaságban való kényszerített részvétel, a feladatok nehezebbnek tűnő elvégzése, koncentrációs problémák, fáradtságérzet és változások az alvási és étkezési szokásokban. Saba Harouni Lurie házasság- és családterapeuta szerint ez az állapot növelheti az öngyilkossági kísérlet kockázatát is.

A kezelés kulcsfontosságú lehet. Trujillo arra bátorítja az érintetteket, hogy legyenek nyitottabbak szeretteikkel és keressenek szakmai segítséget. Lurie hangsúlyozza a szakemberhezfordulás fontosságát, míg Reed kiemeli a terápia jelentőségét, amely segíthet megküzdeni a nehézségekkel és javítani az általános hangulatot. Az SSRI-k vagy más antidepresszánsok is hatékony kezelési lehetőségek lehetnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Összességében fontos felismerni a magasan funkcionáló depresszió jeleit és időben segítséget keresni annak érdekében, hogy megelőzzük a súlyosbodást és javítsuk az életminőséget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm