24 °C Budapest
Woman sitting at the bar of a discotheque with an electronic cigarette next to friends

Újabb dohánytermékeket tiltottak be: tényleg súlyos egészségkárosodást okoznak, vagy kamu az egész?

2024. január 12. 19:02

Ausztráliában bekeményítenek az úgynevezett hevítéssel működő dohánytermékek behozatalát és használatát illetően, mert attól tartanak, hogy egyre több és több fiatal szokik rá. Itthon a manórúdnak nevezett vape-ek már régen illegálisak, de vajon tényleg annyira károsak?

Ausztrália januártól szigorú törvényeket léptetett életbe a cigaretta-helyettesítő termékek, a vape-ek használatáról - tudósított a Daily Mail. Claire Wakefield, a Minderoo Alapítvány kutatója és pszichológusa nemrég egy podcast-adásban rávilágított a vape-függőség aggasztó jeleire. Wakefield a függőség vörös zászlajaként azonosította a vape-ezéssel kapcsolatos tényeket és orvosi szakvéleményeket, megjegyezve, hogy az ébredés utáni sóvárgás vagy a következő vape megszerzése miatti aggodalom már a problémára utal.

Wakefield felhívta a figyelmet egy súlyos tünetre is, a "nic-sick"-re vagy nikotinmérgezésre, amely akkor jelentkezik, ha az egyén egyszerre túlzott mennyiségű nikotint fogyaszt. Ezt az állapotot egy riasztó történettel szemléltette: egy fiatal nőről mesélt, akinek a túlzott fogyasztás miatt a hányása olyan ízű volt, mint a vape eper íze. A podcastepizód nagy visszhangra talált a hallgatók körében, és mint néhányan megoszották: komolyan elhatározták hogy mostantól kerülik a párologtatós dohányhelyettesítőket. Az egyik hallgató azt is mondta: az orvos történetei megerősítették őt abban a döntésében, hogy leszokjon.

Bekeményítenek az ausztrálok

Ausztrália január 1-jén hatályba lépett szigorú szabályozással reagált a párologtatással kapcsolatos aggodalmakra. Az új törvények megtiltják az eldobható párologtatók importálást az országba, függetlenül a nikotintartalomtól. Az ország egészségügyi minisztere még november 28-án jelentette be ezeket az intézkedéseket, arra hivatkozva, hogy meg kell akadályozni, hogy a tizenévesek nikotinfüggőséget alakítsanak ki.

A tilalmat rendelet útján hajtják végre, és a főkormányzó jóváhagyására van szükség, amíg az állandó jogszabály nem kerül elfogadásra. Emellett március 1-től a nem terápiás célú párologtatókat csak vámengedéllyel és engedéllyel lehet majd importálni, az ízek pedig a mentára, a mentolra és a dohányra korlátozódnak. Március 1-je után a kisboltok már nikotin és gyógyászati célú hatások nélkül is árulhatnak párologtatókat, a kormány erőfeszítései azonban arra irányulnak, hogy különösen a fiatal ausztrálokat védjék meg a párolással kapcsolatos ártalmaktól.

Az Ausztrál Statisztikai Hivatal statisztikái kimutatták, hogy bár a napi dohányzás aránya 2001 óta jelentősen csökkent, 22,4%-ról 2022-re 10,6%-ra esett vissza, aggodalomra ad okot, hogy a párologtatók alternatívát jelenthetnek a fiatalabbak számára, mivel a cigaretta népszerűsége a nem vonzó csomagolási szabályok miatt csökken. Az Ausztrál Statisztikai Hivatal statisztikái szerint a napi dohányzás aránya 2001 óta jelentősen csökkent. Míg két évtizede 22,4% volt az arány, a tavalyi évben már csak 10,6% volt.

Leszokás-e, ha ezt szívjuk?

Októberben a Pénzcentrum videoblogja, a CashTag is utánajárt, pontosan mely dohányzáshelyettesítő termékek lehetnek veszélyesek. Az epizódot a lenti linkre kattintva nézheted meg újra.

De egyáltalán mit is takar az e-cigaretta és a vape kifejezés? Erről Ficsor Zoltán, a Villanypára Egyesület elnöke nyilatkozott:

Ha e-cigiről, vagy vape-ről beszélünk, akkor tulajdonképpen arról van szó, hogy ezek az eszközök valamilyen ellenállással melegítenek egy üvegszál- vagy gyapot hurkát, amit átitat egy folyadék. Ezt nagyjából egy 200-250 fokon hevíti. Ekkor egyfajta pára keletkezik

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- fogalmazott az elnök. Hozzátette azt is, hogy meglátása szerint az ilyen termékeknek sokkal kisebb az ártalma, mint a hagyományos dohánytermékeké.

Azon lehet vitatkozni, hogy ha valaki átszoktatja magát az e-cigarettára vagy a hevített dohánytermékre, az leszokás-e vagy sem. A mi álláspontunk szerint ez mindenképpen annak számít, hiszen legalább 95 százalékkal kevesebb kárt okoz a szervezetének, illetve a közegészségügyi költségei ezáltal csökkenni fognak. A hevített dohánytermékek nagyjából 95 százalékkal kevesebb kárt okoznak, mint a hagyományos cigaretta, mindeközben az e-cigi nagyjából 97 százalékkal, míg a nikotinpárnák valahol 98 és 99 százalék környékén járnak. Tehát ennyivel kevesebb kárt okoz magának az, aki a cigaretta helyett ezeket a termékeket választja

- mondta még Ficsor Zoltán.

Máshogy kellene hirdetni

Más véleményen van azonban Dr. Cselkó Zsuzsa, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet osztályvezető főorvosa. Szerinte egyáltalán nem szabadna fütmentesként hirdetni ezeket a termékeket.

Nagyon káros világszerte, hogy ezeket a termékeket füstmentesként hírdetik. Eleve az, hogy füstmentes dohánytermék, mint megnevezés csak a dohánytermékek egy bizonyos csoportjára igaz. Ezek pedig az úgynevezett rágó-, vagy szippantással fogyasztott dohányok. De az e-cigaretta, a nikotinos tasak nem füstmentes dohánytermékek. Elég félrevezető egy kalap alá venni az úgynevezett társadalmi hirdetésekben ezeket a kifejezéseket

- mondta a főorvos a CashTagnek. Az biztos, hogy az úgynevezett "manórudak" használata itthon is illegális, ellentétben más, hevítéssel működő termékekkel. Erről itt írtunk bővebben:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem